Öt éven belül lehet vakcina a rákra a Moderna orvosigazgatója szerint

2023 / 04 / 10 / Bobák Áron
Öt éven belül lehet vakcina a rákra a Moderna orvosigazgatója szerint
Bár a Moderna története immár 13 évre nyúlik vissza, az amerikai biotechnológiai cégről a többség valószínűleg akkor hallott először, amikor 2020-ban az elsők között sikerült hatékony oltóanyagot kifejleszteniük a koronavírusra. Az mRNS-alapú technológia azonban közel sem csak a SARS-Cov-2-höz hasonló vírusokkal szemben jelenthet megoldást, ahogyan az a cég orvosigazgatójának nemrég tett nyilatkozatából is kiderül.

Dr. Paul Burton a napokban a brit The Guardiannak árult el néhány exkluzív információt a cég meglehetősen ambiciózus terveiről, amelyből kiderül, hogy az évtized végéig egy sor további, ma még nem vagy csak nehezen kezelhető betegségre szeretnének kifejleszteni mRNS-alapú vakcinákat. Ezek közül is kiemelkedik, hogy Burton szerint már a következő években sikerülhet kifejleszteni egy olyan rákvakcinát, amely a daganatos megbetegedések számtalan változatára nyújthat hatékony gyógymódot.

Burtonnek jó oka van az optimizmusra, hiszen a Moderna tavaly ősz óta már embereken is teszteli a melanómára, vagyis a bőrrák egyik fajtájára kifejlesztett oltást, amelyet a teszteredmények alapján az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) februárban "úttörő kezelésnek" minősített. Az úgynevezett "Breakthrough Therapy Designation" elbírálást az amerikai kormány 2012-ben hozta létre olyan gyógyszerek számára, amelyek a legsúlyosabb betegségekre nyújthatnak a meglévőnél hatékonyabb gyógymódot, a célja pedig az, hogy felgyorsítsák ezeknek a gyógyszereknek az engedélyezési folyamatát, ezáltal a piacra kerülését is.

Az mRNS-alapú rákvakcina hatékonyságát a személyre szabhatósága adja: az oltás előállításához először is biopsziát végeznek a betegen, azaz szövetmintát vesznek a tumorból, amelynek genetikai jellemzőit laboratóriumban elemzik ki. Ennek során megkeresik azokat a mutációkat, amelyek az egészséges sejtekben nincsenek jelen, majd egy algoritmus segítségével kiválasztják azokat a mutációkat, amelyek a rákos elváltozás növekedésében szerepet játszanak, és a legnagyobb eséllyel indíthatják be az immunválaszt. Az így kapott adatok alapján az orvosok már el tudják készíteni a személyre szabott mRNS-molekulát, amely a testbe jutva beindítja az antigének termelődését, ezáltal kiváltva a szervezet immunválaszát.

Annak, hogy az mRNS-alapú rákvakcina fejlesztése ennyire felgyorsulhatott, a koronavírus-járványnak is volt némi szerepe. Egyes kutatók szerint a járvány során egy-másfél év alatt akkora előrelépést sikerült elérniük, amihez normális esetben lehet, hogy akár 15 évre is szükség lett volna, ráadásul - ahogy arra Burton is felhívta a figyelmet - a cégeknek a gyártókapacitása is rendkívül nagyot fejlődött, így ma sokkal nagyobb mennyiségben tudják gyártani az oltásokat, mint néhány évvel ezelőtt.

Az orvosigazgató szerint a Moderna mRNS-technológiája a rák gyógyítása mellett számtalan más betegségre is megoldást nyújthat a közeljövőben, többek között a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, autoimmun betegségeket és légzőszervi megbetegedéseket is gyógyítani lehet majd a segítségével. Utóbbira jó példa a Moderna által az RSV-fertőzésre kifejlesztett vakcina, amelynek a késői fázisú klinikai tesztjeinek eredményeit januárban adták le az FDA-nek, a gyógyszer pedig a rákvakcinához hasonlóan ezután szintén megkapta az "úttörő kezelés" minősítést.

(Borítókép: Leon Neal - WPA Pool/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.