Ötvenhárom éve szörnyű tragédiához vezetett az első Apollo-küldetés

2020 / 01 / 29 / Perei Dóra
Ötvenhárom éve szörnyű tragédiához vezetett az első Apollo-küldetés
Egy hónappal azután, hogy a Szovjetunió embert küldött a világűrbe, John F. Kennedy amerikai elnök meghirdette az Apollo űrkutatási programot, 1961. május huszonötödikén. Mivel az USA jócskán lemaradt az oroszokhoz képest, ezért a vezetőség mintegy visszavágásképp eldöntötte, hogy az évtized végéig űrhajósokat juttat a Holdra. Hatalmas erőforrások mozgósításával megkezdődött a Mercury-, majd a Gemini-program, utóbbival párhuzamosan pedig az Apollo-program háromszemélyes űrhajócsalád fejlesztése.

Bajlós kezdetek

Az első Apollo-küldetés eredeti neve AS-204 volt, Apollo-1-re csak később, a szerencsétlenség áldozatául esett űrhajósok iránti tiszteletből keresztelték át. A CSM modul űrrepüléshez ugyan megfelelt, egy Hold körüli turnéra azonban már nem. Gus Grissom, Edward White és Roger B. Chaffee küldetésük szerint Föld körüli pályán tesztelték az eszközt.

Bár a kilövést 1966 végére tervezték, a kitűzött dátum végül 1967. február huszonegy lett. A tervezett indulást hosszas és körültekintő tesztek előzték meg, míg a kulcsfontosságú visszaszámlálási folyamatot 1967. január huszonhetedikén imitálták. A veszély gondolata senkiben sem merült fel, mivel a hordozórakéta hajtóművében nem volt üzemanyag, a tűzveszélyes rendszereket pedig arra az időre inaktiválták. Az asztronauták helyi idő szerint délután egykor teljes felszerelésben léptek az űrhajó fedélzetére, bekapcsolták biztonsági övüket, és rácsatlakoztak a belső rendszerekre.

A művelet az első perctől kezdve tele volt fennakadásokkal: a Grissom szkafanderének levegőjében terjengő furcsa szag miatt a szimulációt megszakították, a vizsgálat viszont semmit sem mutatott ki.

Háromnegyed háromkor a folyamat ismét elkezdődött, így az űrkabint lezárták, a benne lévő levegőt pedig nagy nyomású, tiszta oxigénre cserélték. Ekkor jött a következő akadály, a túl gyorsan beáramló oxigén ugyanis aktiválta a riasztórendszert, kommunikációs zavarok keletkeztek, és a vártnál minden sokkal tovább elhúzódott: a visszaszámlálás nagyjából este fél hétre lezajlott, és addigra a kommunikáció is helyreállt. A problémákat az űrhajósok is észlelték, a most nyolcvankét éves Lowell Grissom-ban máig élénken élnek bátyja, Gus szavai, miközben a kommunikációs rendszert szidta:

"Hogyan hallanátok a Holdról, ha még három háztömbnyi távolságból sem sikerül?"

Lángra lobban a kabin

Ami ezután következett, az leginkább egy katasztrófafilmbe illő szörnyűség volt. Az irányító központ csendjét egyszeriben megtörte az egyik űrhajós kiáltásai: "Tűz!", majd két másodperccel később újra: "Tűz van a kabinban!" Pár másodperces csend, és egy elhaló mondató után pedig már csak kétségbeesett fájdalomkiáltások hallatszottak, végül megszakadt a rádiókapcsolat.

A monitorokon tisztán kivehető volt Ed White karja, amint megpróbálja kinyitni a zsilipeket, de a belső szakasz szabaddá tételéhez több tolózáron keresztül vezetett az út. Ráadásul a légmentes záródás miatt az ajtó befelé nyílt, vagyis kijutásukhoz normál körülmények között is legalább másfél perc kellett volna. Ami nem sok, ebben az esetben mégis rengeteg.

A tiszta oxigénnel töltött kabin a másodperc törtrésze alatt égő pokollá változott. A túlnyomás felszakította a kabin oldalát, a mérgező gáz pedig csak úgy ömlött kifelé.

A tűz megolvasztotta az űrhajósok egyenruháját, illetve az életfunkciókhoz szükséges berendezéseket, Grissom és White ruhája pedig egybeolvadt. A mentésre érkezett technikusoknak legalább öt percbe telt, mire sikerült kinyitni az űrkabin ajtaját. A halottkém jelentése szerint az űrhajósok már az első segélykiáltás után tizenhét másodperccel életüket vesztették, és bár súlyos égési sérüléseket szenvedtek, halálukat közvetlenül fulladás okozta. A kabinból csupán a repülési dokumentációt sikerült épségben kimenekíteni.

Mire jutottak a vizsgálatok?

A tüzet egy vezetékben keletkezett rövidzárlat okozta, a kabin kialakítása során felhasznált sok gyúlékony anyag és az oxigénben gazdag környezet pedig tovább szította a lángokat. A tragédia valódi okozója mégis egy tervezési hibában keresendő: a kabin ajtaja eredetileg egy darabból állt, és (robbanózárral) kifelé nyílt. A tesztek során kiderült, hogy ha a robbanózár netán meghibásodik az űrben, a legénység azonnal meghal.

Ezért két részből álló, befelé nyíló és robbanózár nélküli ajtóra cserélték, ami viszont a keletkezett tűz után elvágta az egyetlen menekülési útvonalat.

A belső nyomás vagy másfél tonna erővel nyomta ajtót, melyhez képest az emberi erő csak gyenge próbálkozás. Az események természetesen nem maradtak következmények nélkül, így az Apollo-programot húsz hónapra leállították. A kiégett űrkabint máig a NASA Űrközpontjának egyik raktárában őrzik, a lebontott harmincnégyes kilövőállás talapzatára pedig emléktáblát állítottak. A Holdon krátereket, a Marson hegyeket neveztek el a három űrhajósról, a héten pedig kiállítás nyílik a Kennedy Űrközpont Látogatóközpontjában egyebek mellett NASA emléktárgyakkal, fényképekkel, az űrhajósokkal készített interjúkkal, valamint kutatási eredményeiket ábrázoló grafikákkal. Az épségben maradt parancsnoki modult azonban a családtagok kérésére a NASA nem hozza nyilvánosságra.

(Fotó: Flickr)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.