Óvatosan, csendben az USA elkezdheti vizsgálni, hogy miként zárhatnánk el a bolygót a forrósító napfénytől

2023 / 07 / 05 / Felkai Ádám
Óvatosan, csendben az USA elkezdheti vizsgálni, hogy miként zárhatnánk el a bolygót a forrósító napfénytől
A felmelegedés elleni harc egyik radikális eszköze, ha valamiként elzárjuk a bolygót hevítő napsugarak útját – ez, tehát a szoláris geomérnökség, azonban a kiszámíthatatlan légköri mellékhatásai miatt sokak által ellenzett módszer. A Biden-adminisztráció most az ezzel kapcsolatos tanulmányok előtt nyitná meg az utat.

A Fehér Ház kiadott egy jelentést, amelyben felvázolja a napsugárzás módosításának (solar radiation modification/SRM) kutatási lehetőségeit, mint radikális választ a globális felmelegedés elleni küzdelemre. A jelentés elkészítésére a Fehér Ház csak engedélyt adott, azt a Kongresszus rendelte, ám mindez így is óvatos, kormányzati szintű támogatást jelent annak tanulmányozásával kapcsolatban, hogy miként lehet blokkolni a Föld felszínét elérő napfényt a bolygó hűtése érdekében.

Az SRM azonban egy ellentmondásos tudományos koncepció, amely bár potenciális előnyökkel jár, de kockázatokat is rejt magában, beleértve a légkör kémiai összetételének megváltoztatását és az esetleges hirtelen hőmérséklet-emelkedést, ha az SRM-et leállítják.

A szoláris geomérnökség korábban irtózatos tabu volt, ami legfeljebb csak a sötét jövőt elképzelő sci-fikben köszönt vissza. Mindez nem is csoda, hiszen az eljárás lényege, hogy valamiféle részecskéket engedünk a bolygó légkörébe, amely nem engedi át a napsugárzás bizonyos részét. Azonban kérdés, hogy tudunk-e eleget ahhoz a légkör egyébként borzasztó komplex működéséről, hogy belepancsoljunk, vagy csak újabb problémákat, például egy új jégkort szabadítunk magunkra (Snowpiercer című képregény és film), vagy akár teljesen besötétítünk, mint történt az a Mátrix előzményét bemutató animációs sorozatban. Ezek pedig nem csak a fantasztikum kedvelőinek a fantáziálásai, de a tudósokat is aggasztó problémák. Tavaly például hatvan kutató kérte nyílt levélben a világ kormányait, hogy a szoláris geomérnökség gondolatát vessék el mindörökre:

Katasztrofális következményei lehetnek, ha a Nap elhomályosításával akarjuk megoldani a klímaváltozás problémáját Mintegy hatvan neves kutató nyílt levelet intézett a világ országaihoz, amelyben azt kérik a döntéshozóktól, hogy egyszer s mindenkorra vessék el a szoláris geomérnökség lehetőségét.

A kutatók indokai között szerepel az, hogy a terület túl komplex ahhoz, hogy kiszámítsuk a következményeket, ráadásul emiatt sokan aztán mégsem vállalnák, hogy átálljanak fenntarható életmódra és termelésre, ráadásul széttagolt világunkban a projekt felett senki sem remélhet teljes ellenőrzést, miközben az az egész bolygóra kihat.

Ehhez képest most – mint arról a Politico beszámol – ennek a kutatására bólintott rá lényegében a Fehér Ház. Mint a lap írja, a 44 oldalas jelentés szerint az SRM-re vonatkozó kutatási program segítségével megalapozottabb döntéseket lehet hozni az eljárás lehetséges kockázatairól és előnyeiről a hagyományos éghajlati politikák mellett, mint amely például az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és az alkalmazkodás. A Fehér Ház azonban egyértelművé tette azt is, hogy nem tervez olyan azonnali és átfogó kutatási programot, amely tehát a napsugárzás módosítására összpontosít, valamint hozzátették ezt is, hogy mindez nincs hatással a jelenlegi klíma-stratégiára sem.

Ugyanakkor, mint azt Shuchi Talati, az Alliance for Just Deliberation on Solar Geoengineering ügyvezető igazgatója közölte:

“Az a tény, hogy ez a jelentés egyáltalán létezik, valószínűleg ezen jelentés kiadásának kapcsán a legfontosabb következmény. Ez a jelentés azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja a jól irányított kutatásokat, beleértve a szabadtéri kísérleteket is, ami szerintem meglehetősen szignifikáns lépés."

Mint ezekről mi is beszámoltunk, korábban több ilyen szabadtéri kísérletet kellett a helyiek ellenállása miatt törölni:

Nem engedélyezte a tanácsadói testület a kísérletet, amely a napsugarak krétaporral való visszatükrözésével hűtené a bolygót A harvardi tudósok SCoPEx nevű geomérnökségi projektjét legalább 2022-ig elhalasztották, előtte még a svéd lakosok véleményét is kikérik a programról és lehetséges, hogy másik helyszínt választanak a kísérlet lefolytatására.

A dokumentum több módszert is említ: az egyik módszer az, hogy a sztratoszférában lévő aeroszolok mennyiségét megsokszorozzák, hogy a napsugarakat a bolygóról mintegy visszaverjék – ez a folyamat természetesen is jelentkezhet egy nagyobb vulkánkitörés után. Más módszerek az óceánok feletti felhőzet növelése, vagy a magasan szálló cirrus felhők mennyiségének csökkentése – ez utóbbiak visszaverik a napsugárzást a Földre.

A jelentés azonban nem kertel, kitér arra is, hogy a napsugárzás módosításának minden formájához olyan kockázatok társulnak, amelyek hatással lehetnek az emberi egészségre, a biológiai sokféleségre és a geopolitikára. Ennek az az oka, hogy a napfény megváltoztatása megváltoztathatja a globális időjárási mintákat, megzavarhatja az élelmiszerellátást, és hirtelen felmelegedéshez vezethet, ha ezt a gyakorlatot széles körben alkalmazzák, majd leállítják. Ráadásul félő, hogy ezek után senki sem foglalkozna már a fosszilis tüzelőanyagokból származó légszennyezéssel vagy az óceánok elsavasodásával, amelyek a korallzátonyok ökoszisztémáira komoly veszélyt jelentenek, és amelyet -- mint az ismert -- a levegőben és a tengerekben található szén túlzott mennyisége okoz.

A Fehér Ház ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fontos összehasonlítani ezeket a bizonytalanságokat a mind forróbbá váló bolygóval kapcsolatos jelenlegi veszélyekkel. Mint a Fehér Ház közleménye fogalmaz:

“A napsugárzás módosításának (SRM) tudományos és társadalmi vonatkozásaival foglalkozó kutatási program lehetővé tenné, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak az SRM lehetséges kockázatairól és előnyeiről, mint az éghajlatpolitika egyik összetevője, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésének és alkalmazkodásának alapvető elemei mellett. Az SRM lehetőséget kínál a bolygó jelentős lehűtésére néhány éven belül.”

A Fehér Ház a jelentést kísérő közleményében azt is kijelentette, hogy:

„nincs folyamatban olyan átfogó kutatási program létrehozása, amely a napsugárzás módosítására összpontosít”.

A jelentés megemlíti a nemzetközi együttműködés fontosságát is a potenciális SRM-kutatásban. Az Európai Unió döntéshozói ugyanis szintén jelezték, hogy hajlandóak nemzetközi megbeszéléseket kezdeni arról, hogy az emberiség csökkentheti-e, és ha igen, miként a Nap forrósító hatását. Mint azt az Európai Tanács a szerdai közös közleményében kifejtette:

“Az elővigyázatosság elvétől vezérelve az EU támogatni fogja az éghajlatváltozással kapcsolatos beavatkozások kockázatainak és bizonytalanságainak átfogó felmérésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, beleértve a napsugárzás módosítását, és elősegíti a kormányzás lehetséges nemzetközi keretéről szóló vitákat, beleértve a kutatással kapcsolatos szempontokat is.”

Mint azt a Politico írja, az mindenképp “figyelemre méltó”, hogy a Fehér Ház egyáltalán beleszól a szoláris geomérnökségbe, mivel a koncepció, mint fentebb írtuk, legalábbis vitás szakértők között is: egyesek szerint ez lehet az utolsó védelmi vonal az elszabadult felmelegedés ellen, ha a nemzetek nem csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy ez olyan légköri anyagfüggőséget eredményezhet, amelyet ha leállítanak, az hirtelen hőmérséklet-emelkedéshez vezethet. Magyarán addig működik, amíg az adott anyagot, amivel a napfényt blokkoljuk, a légkörbe juttatjuk, és ha ez valamiért leáll, akkor hirtelen fog nagyon nagyot ugrani a Föld hőmérséklete.

A Fehér Ház nem válaszolt azonnal az új jelentés időzítésével vagy lehetséges politikai jelentőségével kapcsolatos kérdésekre.

(Kép: Pixabay/4154378)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.