Nem engedélyezte a tanácsadói testület a kísérletet, amely a napsugarak krétaporral való visszatükrözésével hűtené a bolygót

2021 / 04 / 01 / Bobák Zsófia
Nem engedélyezte a tanácsadói testület a kísérletet, amely a napsugarak krétaporral való visszatükrözésével hűtené a bolygót
A harvardi tudósok SCoPEx nevű geomérnökségi projektjét legalább 2022-ig elhalasztották, előtte még a svéd lakosok véleményét is kikérik a programról és lehetséges, hogy másik helyszínt választanak a kísérlet lefolytatására.

A szoláris geomérnökség erősen ellentmondásos, vitatott témakör még az ezzel foglalkozó kutatók körében is, mivel hosszú távú következményei nehezen mérhetőek pusztán számítógépes szimulációkkal, a való világ beli tesztek pedig etikai akadályokba ütköznek.

Ennek ellenére sokan mégis azon az álláspontot vannak, hogy a klímaváltozás elkerülése érdekében mégis szükséges ezeknek a projekteknek a megkezdése.

Egy múlt héten kiadott publikáció, melyet az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiájának tagjai írtak, szorgalmazza a szoláris geomérnökségi programok működőképességének felmérésével kapcsolatos tesztek elvégzését és az Egyesült Államok kormányának vezetésével egy nemzetközi együttműködés kialakítását, amely lehetővé tenné, hogy a politikai döntéshozók ezt az alternatívát is felvegyék a klímaváltozás elleni harc "arzenáljába".

A szoláris geomérnökség lényegében a negatívabb klíma-forgatókönyvek esetén válna szükségessé, vagyis ha azzal számolunk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása a jövőben nem, vagy csak kis mértékben csökken és ezzel a globális felmelegedés továbbra is fokozódik, akkor egyfajta megoldást kínálna a Föld lehűtésére. Azonban ez azzal járna, hogy a napsugarakat visszatükröző, reflektív anyagokat kellene az atmoszférába juttatni, ez pedig jelenleg ismeretlen következményeket vonhat maga után. Arról nem is beszélve, hogy a popkultúra alkotásaiban rendszerint nem végződik túl jól az ilyen fajta beavatkozás a természet körforgásába, gondoljunk csak a Snowpiercer című filmre. Ebben a moziban egy ilyen projekt megölte az összes növényt és állatot a bolygón és a maradék túlélők egy vonaton utaznak körbe a befagyott világban.

Ez a disztópia azonban David Keith szerint nem fog bekövetkezni a valóságban.

David Keith annak a SCoPEx nevű projektnek a vezetője, melyet a harvardi tudósok hoztak létre azzal a céllal, hogy leteszteljék azokat a technológiákat, amelyek egy jövőbeli geomérnökségi projekthez szükségesek lennének. A SCoPEx (Stratospheric COntrolled Perturbation Experiment) későbbi szakaszában két kiló kalcium-karbonátot, vagyis krétaport engednének a légkörbe, amely visszatükrözi a napfény egy részét, hasonlóan ahhoz, mint ahogy egy kitörő vulkán hamuja átmenetileg elhomályosítja a Földet, csak természetesen kisebb mértékben. A kísérlet etikailag kérdéses, és sokan ellenzik a beláthatatlan következmények miatt, de még az ellenzői sem gondolják, hogy egy filmbeli jövő várna ránk, amennyiben mégis sor kerülne a projektre. "Sokan, akik gondoltak a geomérnökségre, látták a Snowpiercert és szeretik a filmet, de még senkitől sem hallottam, hogy azt a bizonyos jelenetet, a visszafordíthatatlanul befagyott Földet, a komolyan vehető kockázatok közé sorolták volna" - mondta a Boston Magazinnak Raymond Pierrehumbert, oxfordi klímatudós, a SCoPEx egyik ellenzője -

"Sok-sok oka van, amiért a SCoPEx rossz ötlet és nem kellene hagyni, hogy belekezdjenek, de a snowpierceri jövőkép nincs köztük."

A projekt független tanácsadói testülete mindenesetre óvatos az engedélyezéssel kapcsolatban. Eredetileg február 15-ére ígérték a döntés meghozatalát, amely alapján zöld utat kaphatott volna a teszt júniusi elindítása, de tegnap bejelentették, hogy további vizsgálatokra van szükség, elsősorban amiatt, hogy felmérjék a svéd lakosság véleményét a projektről, mivel a kísérletet Svédország északi, lappföldi régiójában folytatnák le.

A testület elmondta, amíg ezeknek a morális kérdéseket tisztázó társadalmi megbeszéléseknek a végére nem érnek, nem javasolják a technikai tesztelés megkezdését sem.

Emiatt előreláthatólag legalább 2022-ig el kell halasztani a projektet. A nyilvánosság bevonása a szoláris geomérnökségi vitákba még csak a kezdeti fázisban tart, de a testület szerint a későbbiekben szükség lehet rá, hogy világméretű, multinacionális, kormányok által vezetett rendszer épüljön ki, amely ezeket a kutatásokat irányítja, mivel az ilyen jellegű kísérletek (vagy akár ezeknek a kísérleteknek a hiánya) mindenki életére hatással lennének a jövőben.

(Forrás: scopexac.com Fotó: Pixabay, Flickr/lesphotosdejerome)

Ez is érdekelhet:

Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.
A ködöt, a felhőt és a jéghegyet is megcsapolhatjuk a tiszta víz reményében A világon körülbelül hétszázötvenmillióan nem jutnak ivóvízhez, a problémára azonban nem a hagyományos vízforrások hasznosítása jelentheti a megoldást.
Hatmillió négyzetkilométernyi terület felett változtatná meg Kína az időjárást Az időjárás megváltoztatására képes rendszer 2025-re el is fog készülni. Ez nem csak mezőgazdasági szempontból fontos, de egy Indiával kirobbanó konfliktus esetén is előnyökhöz juttathatja Kínát.


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.