Perbe fogták a RobinHoodot egy felhasználójuk öngyilkossága miatt

2021 / 02 / 11 / Pőcze Balázs
Perbe fogták a RobinHoodot egy felhasználójuk öngyilkossága miatt
Tavaly nyáron egy amerikai fiatalember megölte magát, miután azt hitte, hogy ötvenmillió forintnyi pénzzel tartozik a RobinHood nevű online kereskedési platformnak. A szülők most beperelték a vállalatot fiuk halála miatt.

Alex Kearns, egy húszéves egyetemista, tavaly nyáron hazaköltözött a családjához a karantén miatt, és elkezdett ismerkedni az online értékpapír kereskedelemmel. A RobinHood nevű alkalmazást választotta, ami lehetővé tette számára, hogy opciókkal is foglalkozzon; ez egy lényegesen kockázatosabb befektetési forma, mint például a részvények adásvétele. Egy éjszaka a férfi azt látta, hogy a számlája 730 000 dollár mínuszban van - ezt a CNN-nek egy szakértő azzal magyarázta, hogy az interfész egy átmeneti állapotot tükrözött, de ezt sehol nem hangsúlyozta ki. Az éjszaka folyamán Kearns egy automatikus üzenetet is kapott a platformtól, amely szerint 170 000 dollárt, vagyis körülbelül ötvenmillió forintot kell befizetnie napokon belül a számlájára. A RobinHoodnak nincs telefonos ügyfélszolgálata, és a férfi e-mailjeire sem válaszoltak azonnal - így nem derülhetett ki, hogy valójában nem tartozik pénzzel a szolgáltatásnak. Mire másnap megérkezett a válaszlevél, a férfi halott volt.

Búcsúlevele szerint a szüleit akarta megmenteni a pénzügyi katasztrófától.

A szülők a CBS televízió This Morning című műsorában beszéltek arról, hogy pert indítanak a RobinHood ellen fiuk halála miatt. Ebben Massachusetts állam kormánya is támogatja őket, állításuk szerint az alkalmazás 680 esetben biztosított olyan massachusettsieknek is hozzáférést opciós ügyletekhez, akiknek nem szabadott volna. A CBS műsorvezetője, amikor regisztrál az alkalmazásban, először azt adja meg, hogy nincs tapasztalata a pénzügyek terén, ezért az app megtagadja tőle ezt a jogot. Amint módosítja a profilját "nem sok" tapasztalatra, máris kereskedhet opciókkal. Az állam titkára, William Galvin azt mondja, hogy a RobinHood játéknak állítja be az értékpapír kereskedelmet, például azzal, ahogy egy reklámjukban konfettit szórnak egy sikeresen kereskedő fiatal nőre. Az alkalmazásnak már tavaly ősszel is több mint tizenhárommillió felhasználója volt.

Kearns haláláról értesülve a RobinHood ígéretet tett arra, hogy változtat azon, hogy hogyan ellenőrzi a felhasználók pénzügyi tapasztalatait, illetve a CBS szerint egy visszahívás funkciót is be terveztek építeni az appba - előbbinek a műsorvezető tapasztalata mond ellent, utóbbiról nem találtunk információt a weboldalukon. A céget emellett a Gamestop részvények körüli felfordulás miatt is sok kritika éri.

Amennyiben Ön ismer valakit, akit öngyilkosság fenyegethet, kérjük, látogasson el az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen weboldalára segítségért, vagy hívja a 116-123-at.

(Fotó: Kearns-család, Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

További cikkek a témában:

Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét Több papír ára is megőrült, miután rászálltak a redditezők.

Csaknem egymillió forintot keresett a GameStop részvényein egy tízéves gyerek Jaydyn Carr ajándékba kapta a részvényeket, most több mint ötvenszeres áron adta el őket.

A Facebook figyel, de ezzel akár életet is menthet A Facebook öngyilkossági szándékot kiszűrű algoritmusának nem könnyű a megítélése: egyrészt rendkívül hasznos lehet bizonyos esetekben, másrészt számtalan adatkezeléssel kapcsolatos, jogos aggály merülhet fel vele kapcsolatban. Kiderül az is, mi ezzel kapcsolatban a helyzet Magyarországon.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.