Csaknem egymillió forintot keresett a GameStop részvényein egy tízéves gyerek

2021 / 02 / 01 / Bobák Áron
Csaknem egymillió forintot keresett a GameStop részvényein egy tízéves gyerek
Jaydyn Carr ajándékba kapta a részvényeket, most több mint ötvenszeres áron adta el őket.

Ahogy korábban írtunk róla, az elmúlt napokban meglehetősen szokatlan dolgok történtek az amerikai tőzsdén: a videójátékokkal kereskedő GameStop részvényárfolyama egyik pillanatról a másikra meglódult, és az októberben még mindössze csak hat dollár érő részvényeket jelenleg már 325 dollárért jegyzik a tőzsdén.

Mint kiderült, a szokatlan mozgás mögött a Reddit WallStreetBets nevű csoportjának a tagjai álltak, akik egy összehangolt vásárlás keretében kezdték el jelentősen felvinni az árfolyamot, ezzel megakadályozva, hogy az árfolyam csökkenésére játszó hedge fund befektetési alapok elérjék a céljukat. A tervük bejött, hiszen a GameStop részvényárfolyama azóta is a háromszáz dollár feletti tartományban van, az egyik hedge fund pedig kis híján csődbe ment a váratlan emelkedéstől. A Business Insider szerint a zártkörűen működő, kifejezetten a módosabb ügyfélkörnek fenntartott Wall Street-i befektetési alapok alsó hangon is ötmilliárd dolláros veszteséget könyveltek el.

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Az akciónak voltak véletlen haszonélvezői is, például az a tízéves San Antonió-i gyerek, akiről nemrég a The New York Times is egy hosszabb riportot közölt. Jaydyn Carr 2019-ben az édesanyjától kapott ajándékba tíz GameStop-részvényt, amelyeknek darabja akkor mindössze 6,19 dollárba került. Nina Carr a lapnak elmondta, hogy igyekszik már fiatalon pénzügyi tudatosságra nevelni a fiát, a részvények pedig jó lehetőségnek tűntek arra, hogy Jaydyn megismerkedjen a tőzsdézés alapjaival.

A 31 éves nő azonban múlt szerdán egészen meglepő dologra lett figyelmes, ugyanis a részvények árfolyama irreális magasságokba emelkedett. Nina Carr először azt hitte, hogy valami hiba van a rendszerben, de miután meggyőződött róla, hogy a hat dollárért vett részvények valóban 351 dollárt érnek, azonnal a szólt a fiának, aki úgy döntött, hogy eladja a részvényeit. Ezzel Jaydyn 3200 dollárt, vagyis mai árfolyamon számolva 947 ezer forintot keresett.

A "Reddit-hadsereg" akciójával nem csak Jaydyn járt jól, a Gizmodo például néhány napja arról számolt be, hogy a Blackberry felső vezetésének több tagja is kapva kapott az alkalmon, és a korábbi értékének nagyjából a duplájáért szabadultak meg a cég részvényeitől, miután annak árfolyamát a WallStreetBets kisbefektetői a GameStophoz hasonlóan "megtolták".

Hogy a GameStop-sagának mi lesz a vége, nehéz lenne megjósolni, hiszen a WallStreetBets befektetői alapvetően olyan céget (vagy cégeket) támogatnak, amiknek a piaci kilátásaik enyhén szólva sem rózsásak. A videojátékok fizikai értékesítésében utazó GameStopot az elmúlt években szinte teljesen megfojtották az online értékesítési platformok, a múlt évtized elején még az egyik legrangosabb telefongyártónak számító Blackberry pedig olyannyira eljelentéktelenedett, hogy a telefonjaik névhasználati jogát néhány éve eladták a TCL-nek. Igaz, a jelek szerint a WallStreetBets kereskedőinek célja nem is igazán az volt, hogy ezeket a cégeket megmentsék, sokkal inkább az, hogy odacsapjanak egyet a Wall Streetnek, aminek működése szerintük igazságtalan a kiskereskedőkkel szemben.

(Fotó: Nina Carr)

További cikkek a témában:

Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét Több papír ára is megőrült, miután rászálltak a redditezők.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.