Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony

2024 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.

Az indiai Berhampurban csoda történt! Vagyishát nem egészen történt csoda, de az érdekes, és nem egyedülálló eset rávilágít arra, hogy a halálmegállapítás kicsit mintha alul lenne szabályozva az országban. Mint arról többek közt ugyanis a Daily Mail ír, egy 52 éves nőről, bizonyos Bujji Aamma-ról azt hitték, hogy elhunyt, miután február 1-jén súlyos égési sérüléseket szenvedett otthonában egy tűzvészben. A halott azonban nem volt egészen halott, mivel a gyászolók nem kis megdöbbenésére közvetlen az elhamvasztása előtt feltámadt.

Az asszonyt az MKCG Medical College and Hospital-ban kezelték a fél testét borító égési sérülések miatt, ám Aamma állapota továbbra is kritikus maradt. Az anyagi korlátok miatt a családja pedig nem tudott további orvosi segítséget igényelni, így tévesen arra a következtetésre jutottak, hogy meghalt, amikor egy hétfői napon a nő már nem is válaszolt, nem mutatott reakciót.

A férj, Sibaram Palo ezért közösségi adományok segítségével elkezdte megszervezni a hamvasztást. Amikor azonban a máglya már majdnem készen állt, Aamma kinyitotta a szemét, sokkolva a jelenlévőket, köztük K Chiranjibit, aki vele volt a halottaskocsiban, és a sofőrt, Khetrabashi Sahut, aki Aamma holttestét szállította a hamvasztásra. Az asszonyt ugyanazzal a halottaskocsival gyorsan hazaszállították.

Indiában egyébként relatíve gyakori a holtak feltámadása – hasonló eset történt tavaly októberben Silcharban, amikor is egy újszülött, akit eredetileg halvaszületettnek nyilvánítottak, felsírt a krematóriumban.

Ezek természetesen nem csodálatos események, hanem azt húzzák alá, hogy az országban bizonyos helyeken problémás a halálmegállapítás szabályozása – mint az a Daily Mail cikkéből kiderül, Indiában például nem szükséges a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása a krematóriumban.

Az esettel kapcsolatban dr. Kovács Erzsébet aneszteziológus elmondta a lapunknak, hogy ha csak légzést figyelik, és nem nézik a szívműködést és a pupillareflexet (tág- fénymerev pupilla és a korneahomály utalhat arra, hogy beállt az agyhalál is), akkor az önmagában nem teljes halálmegállapítás. Magyarországon pedig az egészségügyi törvény szigorúan szabályozza, hogy ki állapíthatja meg a halál beálltát. Egyébként éppen most merült fel annak az igénye, hogy mivel egyrészt túl kevés a mentőorvos, és az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe került a területi, orvosi ügyelet, aminek feladatköre a halálmegállapítás, ezért mentőtisztek is jogosultakká váljanak a halál megállapítására.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.