Egészen bámulatos dolgokra képes a mesterséges intelligenciával felturbózott Photoshop

2023 / 05 / 30 / Bobák Áron
Egészen bámulatos dolgokra képes a mesterséges intelligenciával felturbózott Photoshop
Amikor már úgy tűnt, hogy a generatív MI háttérbe szorítja a hagyományos képszerkesztőket, az Adobe egy olyan megoldással rukkolt elő, ami teljesen megváltoztathatja az erőviszonyokat.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Adobe a napokban elérhetővé tette a Generative Fill béta verzióját a Photoshopban, a felhasználók pedig ennek megfelelően azonnal el is kezdték feltérképezni, hogy mi mindenre képes a mesterséges intelligenciával felturbózott képszerkesztő. Bár a funkciók egy része korábbról már ismerős lehet, a generatív kitöltés jócskán leegyszerűsíti az eddigi folyamatokat, emellett olyan lehetőségeket ad a felhasználók kezébe, amivel a Midjourney vagy a DALL-E sem rendelkezik.

A Generative Fill alapvetően ugyanúgy text-to-image alapon működik, mint a fent említett képgeneráló programok, vagyis a felhasználók megadhatnak egy leírást az MI-nek arról, hogy mit szeretnének a képen látni, a neurális hálózat pedig ennek megfelelően alakítja át a képet vagy hoz létre egy teljesen új képet abban az esetben, ha a vásznat üresen hagyjuk.

A Generative Fill használatához először ki kell jelölnünk a kép egy részét, ekkor azonnal megnyílik a szövegmező, ahova angolul begépelhetjük, hogy a kijelölt részt hogyan szeretnénk átalakítani. Ezzel a módszerrel könnyedén tüntethetjük el a képről a nemkívánatos elemeket, amire ugyan eddig is volt lehetőségünk a Photoshopban, de az új funkcióval sokkal egyszerűbbé vált ezt megtenni.

A rendszer ugyanilyen jól működik akkor is, ha nem egyes elemeket, hanem a kép egy nagyobb részét szeretnénk lecserélni, például az eget.

A Generative Fill egyik legérdekesebb funkciója, hogy képes önállóan legenerálni egy képnek a környezetét, vagyis ha a vásznat az eredeti képnél nagyobbra állítjuk, majd az üres részt kijelöljük, akkor az MI megalkotja a kép “hiányzó” részeit. Itt csak arra kell odafigyelni, hogy a kijelölésnek egy kicsit bele kell lógnia a képbe, különben gyakran előfordul, hogy a Photoshop nem tudja, hogy mit kéne kiegészíteni.

A tapasztalataink szerint a rendszer akkor is elég jó munkát végez, ha a vásznon nem egy, hanem több, egymástól független képet helyezünk el, a mesterséges intelligencia ezeket egészen profi módon komponálja bele egy képbe.

A Generative Fill funkció emellett használható hagyományos képgenerátorként is, vagyis ha egy üres vásznat nyitunk meg, akkor az MI a megadott kulcsszavak alapján képes a semmiből is létrehozni egy képet. Ebben ugyan a Photoshop egyelőre némi lemaradásban van a Midjourney legújabb verziójához képest, ugyanakkor tény, hogy a Generative Fill már ma is olyan dolgokra képes, amire más képgeneráló programok nem.

Ahogy említettük, a Generative Fill egyelőre béta verzióban érhető el, amit külön kell telepítenünk a Creative Cloudban. Ezt a következőképpen tehetjük meg: a Creative Cloudban kattintsunk az Apps fülre, majd a bal oldali menüben a Categories-on belül keressük meg a Beta Apps lehetőséget, és itt a Photoshop (Beta) mellett kattintsunk az Install gombra. A Creative Cloud regisztráció után hét napig ingyenesen használható, így azok is kipróbálhatják az új funkciót, akik nem szeretnének előfizetni az Adobe szolgáltatására, ugyanakkor azt érdemes fejben tartani, hogy amennyiben nem mondjuk le időben az előfizetést, az Adobe a próbaidőszak lejárta után automatikusan levonja a számlánkról a havi előfizetési díjat.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu, Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.