Bármilyen bicikli fél perc alatt elektromos kerékpárrá alakítható ezzel a vázra szerelhető segédmotorral

2022 / 11 / 29 / Bobák Áron
Bármilyen bicikli fél perc alatt elektromos kerékpárrá alakítható ezzel a vázra szerelhető segédmotorral
Az elektromos kerékpárok népszerűségének növekedésével együtt az elmúlt években sorra jelentek meg az olyan készletek, amelyekkel a hagyományos biciklik is átalakíthatóak e-biciklivé. A Pikaboost nevű eszköz ezen a területen ígér kisebb forradalmat, hiszen a Kickstarteren megrendelhető készlet nem csak rendkívül gyorsan felszerelhető, de lényegesen könnyebb és olcsóbb is, mint a hasonló megoldások.

A Livall által kitalált eszköz működési elvében a pedeleckekre hasonlít, vagyis ahelyett, hogy teljesen átvenné tőlünk a tekerés fáradalmait, elektromos rásegítést biztosít a kerékpárnak, amivel erőlködés nélkül tarthatjuk fenn a kívánt sebességet. A Pikaboost kialakítása teljesen univerzális, vagyis bármilyen kerékpárra felszerelhető a nyereg alá, és a gyártó szerint mintegy 30 kilométeres hatótávot biztosít - írja a Cycling News.

Ez attól is függ, hogy hogyan használjuk a rásegítést, ami három különböző módon vehető igénybe. A Pikaboost a szenzorai és egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével valós időben érzékeli a bicikli sebességét, és mindig annyi rásegítést biztosít, amennyi elegendő ahhoz, hogy a felvett sebességet tartsuk - hasonlóan az autókban található tempomathoz. Eco módban az eszköz csak akkor segít be, ha emelkedőn haladunk felfelé, míg Exercise módban egyáltalán nem dolgozik, viszont a mozgási energia segítségével feltölti az akkumulátorát, így hosszabb utakon is használhatjuk anélkül, hogy meg kéne állnunk tölteni. Ez a fajta regeneratív töltés egyébként a másik két módban is elérhető amikor lejtőn haladunk vagy fékezünk, így a gyakorlatban a 30 kilométeres hatótáv jócskán meghosszabbítható. A Livall állítása szerint az eszköz jelenleg 40 wattos regeneratív töltést tesz lehetővé, de tervbe van véve, hogy ezt egészen 120 wattig emelik, így jóval hatékonyabban lehet majd tölteni az akkumulátort.

Ha a segédmotor mégis útközben merül le, akkor sincs probléma, hiszen a Livall szabványos, 18650-es lítium-ion akkumulátorokkal látta el az eszközt, amik könnyedén kicserélhetőek. A Pikaboost 234 Wh-s akkumulátora emellett pótakkumulátorként is használható, így akár a telefonunkat vagy a lámpánkat is feltölthetjük róla - igaz, a hátsó lámpa esetében erre biztosan nem lesz szükség, hiszen a Pikaboostba egy lámpát is beépítettek, ami nem csak hagyományos hátsó lámpaként de féklámpaként is funkcionál, így a mögöttünk jövők is azonnal látják, ha lassítunk. A gyártó a lopás elleni védelemre is gondolt: a segédmotor automatikusan lezár, ha kikerül a telefonunk Bluetooth-sugarából és ugyanezt megtehetjük mobil appon keresztül is, így biztosítva, hogy ne tudják leszerelni a bicikliről, amíg távol vagyunk.

A Pikaboost egyik nagy előnye, hogy mindössze három kilogrammot nyom, vagyis nagyjából annyit ad hozzá a kerékpár tömegéhez, mint egy komolyabb lakat, a gyártó állítása szerint pedig mindössze fél perc alatt felszerelhető bármilyen vázra. A hátsó kereket hajtó rész gumiból készült, így nem koptatja fölöslegesen a külsőt, emellett az eszközt különböző védelmi mechanizmusokkal is ellátták, így azonnal leállítja magát, ha azt érzékeli, hogy elestünk vagy a kerék megcsúszott. A Pikaboost egyetlen hátránya, hogy bár elméletileg esőben is lehet használni, de a hátsó sárvédőt nélkülöznünk kell, ha fel akarjuk szerelni a bringára, ami esős időben nem kifejezetten praktikus. A Livall azt ígéri, hogy a későbbiekben ki fognak adni egy olyan sárhányót is, amit kifejezetten a Pikaboosthoz fejlesztettek ki, de erről többet egyelőre nem árultak el.

A Livall valamire nagyon rátapintott, hiszen a Kickstarteren indított közösségi finanszírozási kampányban néhány nap alatt a célként kitűzött 25 ezer dollár helyett mintegy egymillió dollárra tettek szert a beérkezett előrendelésekből. Bár a Kickstarter-kampányoknál mindig fennáll a veszélye, hogy a hirdető nem tartja magát az ígéretekhez, a Livall esetében ez a veszély kevésbé fenyeget, hiszen a cég nem a semmiből jött: a Sencsenben alapított, de ma már amerikai és európai székhellyel is rendelkező cég 2014 óta készít biciklis sisakokat, amik mára a szakma elismerését is kivívták. A Pikaboostot jelenleg kedvezményes áron, 309 dollárért valamint egy 39 dolláros szállítási költség megfizetésével, vagyis összességében nagyjából 137 ezer forintért lehet megrendelni a Kickstarterről, a cég pedig jövő márciusra ígéri a kiszállítását.

(Fotó: Livall)

Oké, hogy elektromos, de mi hajtja? Képbe hozunk a hibrid bringákkal Ortodox bringások körében könnyebb egy gyilkosságot felvállalni, mint egy rásegítős gépet, aki viszont próbálta, esküszik rá. De mi az az elektromos bringa?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.