Pillanatfelvétel a magyarországi elektromos közlekedés helyzetéről

2021 / 05 / 09 / Justin Viktor
Pillanatfelvétel a magyarországi elektromos közlekedés helyzetéről
Tavaly tovább folytatódott az elektromos és hibrid meghajtású járművek piaci szegmensének bővülése. A Belügyminisztérium adatai szerint három egymást követő hónapban is ezernél több környezetkímélő autó került forgalomba Magyarországon.

Az ezredik és a kedvenc

Nemrég átadták az ezredik elektromos autót Magyarországon, és ahogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt róla Facebook oldalán, másfél nap alatt 2053  darab ilyen jármű vásárlására nyújtottak be 1719 kérelmet, hatmilliárd forint értékben. 

A Datahouse Kft. adatai szerint 2020-ban Magyarországon összesen 128.031 új személyautó került forgalomba, és ezekből 3046 darab volt belsőégésű motor nélküli jármű.

A legnépszerűbb elektromos típus a Kia e-Niro volt, ebből 374 darabot adtak el.

Az autó 39 kWh-s, és 64 kWh-s akkumulátorral vásárolható és tavaly Az év zöld autója címet is megkapta. 2020-ban a KIA vásárlóinak 6 százaléka vett elektromos autót. 

Aki államilag támogatott elektromos autót szeretne nem csúszott még le a pályázati lehetőségekről. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hamarosan újabb pályázatot hirdet az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására magánszemélyeknek és cégeknek is - mondta a héten Schanda Tamás államtitkár sajtótájékoztatóján.


Muhari Tamás, a Budapest Motors Kft. elektromos autó üzletág vezetője átadja az ezredik e-autót, egy BMW i3-as személygépkocsit Kovács Tímeának és Erényi Lénártnak a kft. III. kerületi telephelyén 2021. május 6-án. (Kép: MTI/Máthé Zoltán)

Tömegközlekedés

Nem csak a személyautók piaca zöldül, a Volánbusz Zrt. a Zöld Busz Program keretében 60 darab elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot, szintén az ITM-hez. 

"A kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. A most megpályázott járművek hat megyeszékhely mintegy 570 ezer lakójának biztosíthatnak magas színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt, csendesebb utcákat és élhetőbb környezetet" - mondta el Schanda.

A kérdéses típus egy csukló nélküli, kéttengelyes, alacsony padlós  helyi kivitelű autóbusz. A tervek szerint a buszokból Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 jármű állhat majd szolgálatba, és természetesen a az üzemeltetéshez szükséges töltő infrastruktúrát is kiépítik.

A beruházás pozitív hatásaként évente 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken.

A Volánbusz képviseletében Homolya Róbert, a MÁV Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette: "A MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig, ennek érdekében egyik fő fenntarthatósági törekvésünk a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése döntő részben a közúti és a vasúti járműpark korszerűsítésével. Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok megszüntetését, ezáltal az energiafelhasználás mérséklését. Szemléletformálási céllal a MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyeken, bérleteken feltüntetjük a környezetkímélő vasút használatával az adott távolságon elért megtakarítást a CO2-kibocsátásban."

Biciklizés

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését is jó ideje támogatja az állam, május 3. és 7. között zajlott a hatodik forduló, és eddig 3500 elektromos kerékpár vételárához járultak hozzá közel 376 millió forinttal. A támogatás maximális mértéke a vételár 50 százaléka, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében pedig legfeljebb 150 ezer forint. 

(Forrás: MTI Kép: MTI, MOL)

Ez is érdekelhet:

Elektromos autókat kiszolgáló akkumulátorgyár épül egy új magyarországi gigaberuházásban Bejelentették Magyarország eddigi történetének legnagyobb zöldmezős beruházását, melynek során a koreai SK Innovation cég valósít meg egy 2,3 milliárd dolláros (681 milliárd forint) gyárépítést.

Egy kis kálium lehet a kulcsa a sokkal hatékonyabb elektromos autó akkumulátoroknak Káliumvegyületekből leginkább műtrágyát gyártanak, a kálium-karbonátot üveggyártásához használják, a kálium-hidroxidból mosószert és folyékony szappant készítenek, a kálium-kloridot gyógyszerekben és sóoldatokban használják fel. Az impozáns lista épp most bővült az elektromos jármű-akkumulátorokkal.

Még idén érkezik a magyar luxus, elektromos-hibrid autó, a Kincsem Ian Callum, a Jaguar egykori vezető dizájnere Bak Tibor Svájcban élő magyar vállalkozó segítségével hozhatja létre a Jaguar C-X75 koncepcióautó utódját, a Kincsem versenyló után elnevezett limitált szriás hibrid luxusautót.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.