Pillanatok alatt kiszínezhetjük a fekete-fehér fotókat egy új online eszközzel

2022 / 09 / 28 / Bobák Áron
Az interneten számtalan olyan oldal található, ami azt ígéri, hogy egy gombnyomással kiszínezi a fekete-fehér fotóinkat, de ezek a közelébe sem érnek a Palette-nek, amely a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a régi fotók retusálásához.

Emil Wallner, az eszköz meglakotója egyenesen odáig merészkedett, hogy a Palette-et, a "színezés Dall-E-jeként" aposztrofálta, amiben annyiban mindenképpen igaza van, hogy az OpenAI képgeneráló mesterséges intelligenciájához hasonlóan ő is a text-to-image (szövegből kép) módszert alkalmazta. Amíg azonban a Dall-E és más mesterséges intelligenciák képeket hoznak létre a beírt szöveg alapján, addig a Palette arra használja a természetes nyelvi feldolgozást, hogy valósághűen tudja kiszínezni a fotókat - írja a Petapixel.

Ennek a gyakorlatban is nagy hasznát tudjuk venni, persze csak abban az esetben, ha alapszinten beszélünk angolul. Hogy kiderítsük, mennyire végez jó munkát a program, néhány eredetileg színes fotót alakítottunk át fekete-fehérre, majd ezeket töltöttük fel a webes felületen, hogy megnézzük, a végeredmény mennyire hasonlít az eredetihez. A program alapvetően magától is felismeri, hogy mi szerepel a képeken, és ennek megfelelően színezi ki a fotókat, sőt, számos variációt is felajánl, amelyek közül kiválaszthatjuk a szerintük a valósághoz legközelebb álló változatot.

Valódi fekete-fehér képeknél ebben persze mindig lesz kisebb-nagyobb pontatlanság, hiszen ahogy arra Wallner is felhívja a figyelmet, az ilyen fotóknál a színek végérvényesen elvesztek, vagyis nem csak az MI, de még mi, emberek sem tudjuk száz százalékos pontossággal megmondani, hogy milyenek lehettek az eredeti színek. A Palette ennek megfelelően természetesen nem is volt képes tökéletesen újraalkotni az eredeti, színes fotókat, de azt el kell ismernünk, hogy mérföldekkel jobb munkát végzett, mint az interneten elérhető hasonló programok. Bár a San Franciscó-i villamosról készült fotón elég sok eltérés figyelhető meg az eredetihez képest, de ez igazán csak akkor feltűnő, ha a két képet egymás mellé rakjuk. (A képeken a bal oldalon látható az eredeti, a jobb oldalon pedig a Palette által rekonstruált fotó).

A Golden Gate híddal ugyanakkor eléggé meggyűlt a baja a programnak, ami sehogyan sem tudta kitalálni, hogy a hídnak narancssárgás-pirosas színűnek kéne lennie. Itt jön jól az, hogy a ceruza ikonra kattintva szabadon átírhatjuk a kép leírását, ugyanis miután megmondtuk az MI-nek, hogy itt egy piros hidat kéne látnia kék éggel a háttérben, már egészen színhelyesen sikerült rekonstruálnia az eredeti fotót.

Wallner szerint egyébként a program nem csak sokkal élethűbben színezi ki a képeket, mint a hasonló elven működő eszközök, de a napszaknak megfelelő fényviszonyokat is képes modellezni, vagyis ha a leírásban azt is megadjuk, hogy reggel vagy éppen naplemente van, akkor ezt is figyelembe fogja venni a retusáláskor. Ez a funkció még magát a készítőt is meglepte, hiszen állítása szerint célirányosan nem tanította a mesterséges intelligenciát a fényviszonyok modellezésére, de a gépi tanulás során a Palette valahogyan mégis elsajátította a funkciót.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Hamarosan olyan funkció érkezik a Photoshopba, amivel egy gombnyomással újjávarázsolhatjuk a régi fotókat Amihez eddig órákra és komoly felhasználói ismeretekre volt szükség, azt a mesterséges intelligencia mostantól pillanatok alatt elvégzi helyettünk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.