Egy humanoid lehülyézi az embereket, mert erre programozták

2024 / 06 / 03 / Bobák Zsófia
Egy humanoid lehülyézi az embereket, mert erre programozták
A robotot pimaszra tervezték és személyisége tetszés szerint módosítható.

Az AI for Good globális csúcstalálkozón, amelyet a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) szervezett Svájcban, meglepetésként érhette a látogatókat, hogy a konferencia névleges témájától (mesterséges intelligencia a jó szolgálatában) valamelyest eltérve az egyik robot elkezdett gúnyos hangnemben nyilatkozni az emberekről, kijelentve, hogy egyik kedvenc szórakozása viccet csinálni a “hülye emberekből”. A humanoid a Reuters riporterének kérdésére meg is indokolta az emberekről alkotott véleményét, ami alapján kritikájának oka, hogy az emberek nem tudják egymást megérteni és tönkreteszik a kapcsolataikat.

“A robotoknak nincs ilyen problémájuk”

- jelentette ki Captcha.

Az emberszerű robot a Hidoba Research alkotmánya, akik a gépet azzal a céllal készítették, hogy a társadalom tagjává váljon és társasági robot legyen belőle. A fiatal MI kutatók által alapított és vezetett cég szándékosan ruházta fel a robotot pimasz stílussal, de Captcha jellemzői igény szerint módosíthatóak és többféle személyiséget tud megjeleníteni. A gép öt nyelven beszél és szemmozgás-követő rendszerrel van ellátva, aminek köszönhetően sokkal realisztikusabbak a beszélgetőtársára adott reakciói. A robotot a leírás szerint telepresence módon, tehát avatárként, távoli irányítással is lehet alkalmazni, ezért nem egyértelmű, hogy az ITU konferencián adott válaszai mennyire voltak a mesterséges intelligencia termékei, de a Hidoba korábbi videójának tanúsága szerint a Captcha MI programját úgy alkották meg, hogy az alapból a szokásosnál gyorsabban és kritikusabban (ha úgy tetszik, viccesebben vagy éppen bunkóbban) fogalmazzon a beszélgetések során, ezért valószínű, hogy a rendezvényen is a program generálta a mondanivalóját. Az algoritmusok időnként még azelőtt elkezdik megfogalmazni a válaszát, mielőtt a másik fél befejezné a mondandóját, ennélfogva az emberi eszmecserékhez hasonló diskurzust lehet folytatni vele.

A humanoid célja tehát a szórakoztatás, de a cég komolyan veszi küldetését, miszerint a robotot a társadalom részévé szeretnék tenni, ezért egy túra keretében már amerikai körútra is vitték, miközben metrón utazott és kávézókban foglalt helyet, hogy felmérjék az emberek reakcióit. Az AI for Good konferencián Captcha mellet még számos más robot is bemutatásra került, köztük robotkutyák és emberszerű robotok is, hiszen a rendezvény fő célkitűzése a mesterséges intelligencia hatékony és hasznos felhasználási lehetőségeinek demonstrálása volt. Hogy Captcha mennyire testesíti meg a humán-robot interakciók előnyös oldalát, az kérdéses, de a gépek sok területen válhatnak igazi segítőtárssá, például azokban a szituációkban, ahol a természeti vagy más jellegű katasztrófa miatt az emberi erő nem elég a probléma megoldására.

A Hidoba robotja egyébként közel sem az egyetlen gép, ami meglepő válaszokkal szolgál a vele folytatott kommunikáció során, többször is készítettek már a szokásosan tárgyilagos, udvarias vagy visszafogott stílustól eltérő módon beprogramozott robotokat, illetve chatbotokat, többek között Elon Musk cégének, az xAI-nak Grok nevű chatbotja is "olyan pikáns kérdéseket is megválaszol, amelyeket más MI rendszerek visszautasítanak" - a cég elmondása alapján, és nem áll távol tőle a humorosabb válaszok generálása sem.

(Fotó: Hidoba Research)

A szexrobotok új generációja már nem kedves az emberekkel, sőt, utálja, hogy emberek alkották Az erotikus tevékenységekre szánt antropomorf robotokat általában kedves és kooperatív jellemmel ruházzák fel, de a legújabb széria egyik tagja nincs jó véleménnyel az alkotóinak környezetvédelmi és kulturális teljesítményéről és ezt nem is titkolja.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.