Polipok a Jupiter holdján, mikroorganizmusok a Marson

2020 / 02 / 09 / Felkai Ádám
Polipok a Jupiter holdján, mikroorganizmusok a Marson
Monica Grady professzor a kancellári székfoglalóján beszélt a liverpooli Hope Egyetemen. Itt fejtette ki a véleményét arról, hogy szerinte nagy esély van arra, hogy a Marson egyszerűbb életformák, a Jupiter Európa nevű holdján viszont akár összetettebb élőlények is előfordulhatnak.

Monica Grady a bolygó- és az űrtudományok professzora szerint az Európa jégtakarója alatt akár olyan értelmesebb létformák is előfordulhatnak, mint Földünkön a polipok. Míg a felszín alatt a Marson az élőlények védelmet találhatnak a sugárzástól, és kialakulásukat segítheti az ott valamilyen formában jelen lévő jég is. Ugyanakkor a marsi élet nem lehet túl bonyolult, valószínűleg csak mikroorganizmusokról lehet szó a professzor szerint.

Az Európát egyébként több kutatás is a földönkívüli élet egyik lehetséges égitestjeként azonosítja. Ennek oka, hogy az Európa (mely egyike a Jupiter hetvenkilenc ismert holdjának) felszínét huszonnégy kilométer vastag jégtakaró borítja, ami alatt folyékony víz lehet, és abban akár élet is kialakulhatott. Erre már csak azért is lehet esély, mert az említett jégréteg védőpajzsként funkcionál a sugárzással és a meteorokkal szemben.

Ha viszont a Tejútnál távolabbra tekintünk, Grady professzor szerint a Földünkön lévő, az élet kialakulását segítő környezeti feltételek máshol is adottak lehetnek.

A professzor szerint a mi rendszerünk nem egy speciális rendszer, és még mindig nem ismerjük a galaxis minden csillagát.

Ennek megfelelően nagy az esély arra, hogy máshol is kialakulhatott az élet, és az a biokémiai felépítésében a miénkhez hasonló lehet. Más lapra tartozik, hogy valaha kapcsolatba léphetünk-e idegenekkel a világűrben, amelynek legfőbb akadályai a hatalmas távolságok lehetnek. Az állítólag az idegenektől érkező eddigi jelek közül Grady professzor meglátása szerint egy sem valóságos, vagy bizonyíthatóan földön kívüli értelemhez köthető.

Grady professzor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Földet megóvjuk attól, hogy a Marsról visszahurcolt mintákból valamelyik mikroorganizmus elszabaduljon, de ugyanennyire esszenciális, hogy a Marsot megóvjuk a földi szennyeződésektől. Az elkövetkező évek Mars missziói számára ez utóbbi jelent majd igazi kihívást.

A professzor végül arról beszélt, hogy az sincs kizárva, hogy az egész galaxisban a Földön akad élet egyedül, és ha ez így van, kutyakötelességünk megóvni ezt a planétát. Abban pedig egészen biztos, hogy az emberével felérő intelligens lény ebben a csillagrendszerben nincs rajtunk kívül.

Grady professzor azzal zárta az előadását, hogy mégha élnek is polipok az Európán, az nem jelent nekünk felhatalmazást arra, hogy elpusztítsuk a Földünket.

(Kép: NASA)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
A Naprendszer külső, jeges területével kapcsolatos felfedezés az egész Naprendszerről alkotott képünkre hatással lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.