Végre kiderül, hogy Goebbelsnek és a mellbimbóknak van-e helye a Facebookon

2020 / 12 / 09 / Pőcze Balázs
Végre kiderül, hogy Goebbelsnek és a mellbimbóknak van-e helye a Facebookon
Két éve jelentették be, most végre megkezdte a munkát a világ legnagyobb közösségi oldalának legfelsőbb bírósága. Májusban azt ígérte a bizottság, hogy a legnehezebb moderációs kérdésekben hoznak majd döntéseket - végre azt is tudjuk, hogy pontosan mit tartanak annak.

Jól moderálni nehéz, tökéletesen moderálni lehetetlen. Azzal, hogy a közösségi platformok a nyilvánosság első számú fórumaivá váltak, akkora feladat hárul rájuk, aminél talán csak az nehezebb, hogy mire költsék azt a rengeteg pénzt, amit megtermelnek. Az osztálytársakról feltöltött kellemetlen fotóktól az amerikai elnök által megosztott életveszélyes hazugságokig mindennel kapcsolatban megtalálhatják a felhasználók a szolgáltatókat, akiknek dönteniük kell: problémás-e az adott tartalom vagy sem. Az pedig, hogy mi a válaszuk, egyszerre függhet attól, hogy mit gondolnak a világról - és hogy az adott országban mit engednek meg a törvények.

A Facebook közösségi alapelvei huszonhét fejezetre oszlanak - ránézésre nagyjából olyan hosszú lehet a dokumentum, mint a magyar alkotmány.

Mark Zuckerbergnek nem lehet az a célja, hogy minden döntés, amit meghoznak, támadhatatlan legyen. Már három éve is arról szóltak a hírek, hogy több embert vesznek fel moderátornak, mint amekkora a konkurens Twitter teljes csapata - és az emberek, ha dolgoznak, hibáznak is. Azok is, akik naponta több százszor hoznak igen-nem döntéseket, és azok is, akik a szabályokat fogalmazzák, amik alapján a moderátorok a munkájukat végzik. Az alapító vezérigazgató célja csak az lehet, hogy ne őt és a vállalatát tartsák felelősnek, ha valamit mégis elnéznek - és ne ő személyesen legyen az utolsó eszkalációs pont, ne az ő telefonja csörögjön, amikor a cégnél már senki sem tudja eldönteni, hogy egy adott poszt fent maradjon-e vagy sem.

Ezért jelentették be 2018-ban, hogy felállítanak egy független testületet, amely a legösszetettebb kérdésekben dönthet - önállóan, Zuckerbergtől távol, megfellebbezhetetlenül. Ahogyan májusban a Rakétán is megírtuk, a húszfős szervezetben helyet kapott Helle Thorning-Schmidt, Dánia volt miniszterelnöke, Tawakkol Karman Nobel-békedíjas jemeni politikus és aktivista és Sajó András, az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt alelnöke is.

Most végre azt is tudjuk, hogy miket tartanak a legégetőbb kérdéseknek

A szervezet oldalán megosztották azokat az ügyeket, amelyeket elsőként tárgyalnak. Ezek mind olyan posztok, amelyeket a Facebook moderátorai eltávolítottak, ám a szerző ezzel nem ért egyet. Az első a volt maláj miniszterelnök gyűlöletkeltő tweetjeiről készült screenshot volt, amelyet azért osztott meg kommentként egy felhasználó, hogy "felhívja a figyelmet a szörnyű szavakra". De mivel a poszt, amihez a komment érkezett, már nem elérhető, ezért a bizottság az első ügyét rögtön le is kellett zárja.

A következő a sorban egy fotó volt egy vízparton fekvő halott gyermekről - amellyel a szerző arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Kínát nem ítélik el annyira az ujgurok megöléséért, amennyire a franciaországi terroristákat. A lista egy örmény-azeri, a platform szerint gyűlöletkeltő poszttal folytatódik, de szerepel rajta Goebbels-idézet és egy francia írás a koronavírus gyógymódjaival kapcsolatban is. A legegyszerűbbnek tűnő eset egy brazil felhasználóé, aki a mellrák jeleiről posztolt úgy, hogy a képeken mellbimbók is látszottak.

A Facebooknál napi hárommillió moderációs döntést hoznak. Lehet, hogy a bizottság ítéletei közelebb viszik majd a platformot ahhoz, hogy következetesebben és talán igazságosabban dolgozhassanak a moderátorok. De ahogyan a Columbia Journalism Review kiemeli: a felügyelőbizottságban olyan kérdésekkel nem fognak foglalkozni, amelyeket helyi törvények szabályoznak. Ha Vietnám új, szigorú jogszabályai miatt 983 százalékkal több tartalmat kell eltávolítani az oldalról, akkor a legfelsőbb bíróság néma kell, hogy maradjon. Pedig ezeknek a bölcs embereknek biztos lenne néhány szavuk az ilyen helyzetekről is.

(Borítókép: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

Magyar tagja is van a független felügyelőbizottságnak, ami a Facebookot fogja ellenőrizni A közösségi oldal példátlan megoldással igyekszik enyhíteni a moderációs elveit érő támadásokat.

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.