Problémák adódtak rögtön a kilövés után: a Perseverance biztonsági módba kapcsolt

2020 / 08 / 02 / Felkai Ádám
Problémák adódtak rögtön a kilövés után: a Perseverance biztonsági módba kapcsolt
A Perseverance fellövése után nem sokkal két probléma is adódott: gond volt a kommunikációval, a vártnál hidegebb hőmérséklet miatt pedig a marsjáró biztonsági módba kapcsolt.

A kommunikációs problémák a kilövés utáni első pár órában jelentkeztek: a kommunikációs jelet könnyedén be lehetett ugyan fogni, de ennek feldolgozása nem sikerült. Habár ez talán ijesztően hangzik, Matt Wallace, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) projektvezető-helyettese szerint nem volt semmi ok az aggodalomra – írja a Space.com. A kommunikációval kapcsolatos zűrt ugyanis az okozta, hogy a NASA egy Deep Space Network nevű rendszert használ, amit – mint a név is sugallja – a mély űrre terveztek.

A Perseverance azonban ekkor még túl közel helyezkedett el a Földhöz.

A rendszer ennek megfelelően hatalmas antennákból áll, amit szuper érzékeny vevőegységekkel szereltek fel. Amennyiben viszont az adás túl közelről érkezik, az olyan, mintha valakinek beleordítanának a fülébe. A mérnököknek tehát át kellett állítani a hálózati beállításokat, hogy a jelet fel tudják dolgozni.

Egyébként ugyanez történt 2011-ben a Curiosity felövésekor is, tehát az esetre számítottak.

A második probléma azonban nem jelentkezett a Curiosity esetén: a hőmérséklet váratlan zuhanása miatt a Perseverance biztonsági üzemmódba kapcsolt. Ennek oka pedig, hogy a marsjáró a Föld árnyékába került, és itt olyan alacsony volt a hőmérséklet (mivel a Napot kitakarta a bolygónk), hogy a rover átkapcsolt a fent említett módba. Ez egyébként egy automatikus folyamat volt.

Wallace szerint azonban ez sem veszélyezteti a küldetést.

A Curiosity esetén erre azért nem került sor, mert az a kilövés után végig napfényben utazott. A biztonsági módra egyébként elsősorban a nukleáris elem védelme miatt van szükség, és a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rover kikapcsolja az összes, nem életfontosságú rendszerét, és így is marad, amíg nem érkezik újabb parancs a küldetésirányítástól.

A biztonsági mód bekapcsolására most egyébként éppen azért került sor, mert hasonló jelenségre – hogy a marsjáró kilövés után a Föld árnyékába kerül – eddig nem volt precedens. Vagyis a NASA nem rendelkezett gyakorlati repülési adatokkal, ezért a maximális biztonságra törekedtek. Ez az esemény viszont egy pillanatra sem veszélyeztette a rovert. A NASA felfogása az ügyben ugyanis – a helyettes projektvezető szerint –, hogy inkább szükségtelenül is kapcsoljon be a biztonsági mód, mint hogy ne kapcsoljon be akkor, amikor szükség lenne rá.

A Perseverance egyébként most két héten keresztül háborítatlanul halad, és csak azután lesz szükség pályamódosításra – tehát rengeteg idő maradt a normális működési mód visszaállítására.

(Kép: Flickr/NASA HQ PHOTO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.