Problémák léptek fel az SLS rakéta tesztelése közben, ezért átmenetileg leállították a folyamatot

2022 / 04 / 05 / Bobák Zsófia
Problémák léptek fel az SLS rakéta tesztelése közben, ezért átmenetileg leállították a folyamatot
A NASA a leendő Artemis küldetések rakétáját az indítóálláson teszteli, de a próbák során problémákat észleltek a folyékony oxigénnel, majd az első fokozat szelepeivel kapcsolatban, ezért a tesztet átmenetileg szüneteltetik.

A NASA tegnap kiadott jelentése szerint a leendő Artemis holdmissziók rakétájának, a Space Launch Systemnek (SLS) tesztelése közben gond adódott azzal a panellel, amely a rakéta első fokozatának szelepeit vezérli, ezért a folyamatot a tegnapi nap folyamán megszakították arra az időre, amíg kivizsgálják az esetet.

A problémára akkor lettek figyelmesek az űrügynökség szakértői, mikor a folyékony hidrogén betöltésére készültek, de még a folyamat indítása előtt észlelték a hibát, így a tankolásra már nem került sor. A szelep szerepe a nyomás csökkentése az üzemanyag tartályokba töltése közben, ezért a probléma elhárítása létfontosságú volt, de mivel a munkát már csak a késő délután, este folyamán tudták volna megkezdeni, ezért a NASA inkább amellett döntött, hogy a tesztet átmenetileg leállítja. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy előreláthatólag mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálás és a továbbiakban mennyivel hátráltatja a munkát a fennakadás, de a rakétát egyelőre az indítóálláson tartják.

Az úgynevezett wet dress rehearsal, vagyis az indítórendszerek végső tesztje során végigveszik az indítás minden fontos lépését egészen a kilövésig bezárólag (de értelemszerűen a konkrét kilövés nélkül), amennyiben mindent rendben találnak az űreszközzel, hamarosan sor kerülhet az Artemis I küldetés kezdetére, ami még legénység nélkül indul az űrbe, hogy felmérje a rakéta és az Orion kapszula, valamint a fedélzeten tartózkodó, sugárzásmérésre szolgáló próbababák és tudományos eszközök állapotát és működőképességét. A teszt az utolsó a nagyobb ellenőrzések sorában, és elsődleges fontosságú az üzemanyag betöltésének és a kriogenikus folyadék rakétára gyakorolt hatásának felmérésben - írja a NASA.

A folyékony hidrogén mellett a folyékony oxigén is kriogenikus állapotú folyadék, vagyis rendkívül alacsony, mínusz 182 Celsius-fok körüli a hőmérséklete, emiatt részletekbe menően elemzik az első fokozat állapotát betöltés közben. A folyékony oxigén hőmérsékletével kapcsolatban is merültek fel problémák a tegnapi nap folyamán, emiatt a visszaszámlálást is el kellett halasztani néhány órával, de végül találtak megoldást az akadály elhárítására és sikerült 50%-ra feltölteni a tartályt.

(Fotó: NASA)

Így készült a Space Launch System, a rakéta, ami újra embereket szállít a Holdra A NASA videón mutatta be az SLS összeszerelésének folyamatát, ami a legerőteljesebb rakéta lesz az űrügynökség eddigi felhozatalában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.