Problémák léptek fel az SLS rakéta tesztelése közben, ezért átmenetileg leállították a folyamatot

2022 / 04 / 05 / Bobák Zsófia
Problémák léptek fel az SLS rakéta tesztelése közben, ezért átmenetileg leállították a folyamatot
A NASA a leendő Artemis küldetések rakétáját az indítóálláson teszteli, de a próbák során problémákat észleltek a folyékony oxigénnel, majd az első fokozat szelepeivel kapcsolatban, ezért a tesztet átmenetileg szüneteltetik.

A NASA tegnap kiadott jelentése szerint a leendő Artemis holdmissziók rakétájának, a Space Launch Systemnek (SLS) tesztelése közben gond adódott azzal a panellel, amely a rakéta első fokozatának szelepeit vezérli, ezért a folyamatot a tegnapi nap folyamán megszakították arra az időre, amíg kivizsgálják az esetet.

A problémára akkor lettek figyelmesek az űrügynökség szakértői, mikor a folyékony hidrogén betöltésére készültek, de még a folyamat indítása előtt észlelték a hibát, így a tankolásra már nem került sor. A szelep szerepe a nyomás csökkentése az üzemanyag tartályokba töltése közben, ezért a probléma elhárítása létfontosságú volt, de mivel a munkát már csak a késő délután, este folyamán tudták volna megkezdeni, ezért a NASA inkább amellett döntött, hogy a tesztet átmenetileg leállítja. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy előreláthatólag mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálás és a továbbiakban mennyivel hátráltatja a munkát a fennakadás, de a rakétát egyelőre az indítóálláson tartják.

Az úgynevezett wet dress rehearsal, vagyis az indítórendszerek végső tesztje során végigveszik az indítás minden fontos lépését egészen a kilövésig bezárólag (de értelemszerűen a konkrét kilövés nélkül), amennyiben mindent rendben találnak az űreszközzel, hamarosan sor kerülhet az Artemis I küldetés kezdetére, ami még legénység nélkül indul az űrbe, hogy felmérje a rakéta és az Orion kapszula, valamint a fedélzeten tartózkodó, sugárzásmérésre szolgáló próbababák és tudományos eszközök állapotát és működőképességét. A teszt az utolsó a nagyobb ellenőrzések sorában, és elsődleges fontosságú az üzemanyag betöltésének és a kriogenikus folyadék rakétára gyakorolt hatásának felmérésben - írja a NASA.

A folyékony hidrogén mellett a folyékony oxigén is kriogenikus állapotú folyadék, vagyis rendkívül alacsony, mínusz 182 Celsius-fok körüli a hőmérséklete, emiatt részletekbe menően elemzik az első fokozat állapotát betöltés közben. A folyékony oxigén hőmérsékletével kapcsolatban is merültek fel problémák a tegnapi nap folyamán, emiatt a visszaszámlálást is el kellett halasztani néhány órával, de végül találtak megoldást az akadály elhárítására és sikerült 50%-ra feltölteni a tartályt.

(Fotó: NASA)

Így készült a Space Launch System, a rakéta, ami újra embereket szállít a Holdra A NASA videón mutatta be az SLS összeszerelésének folyamatát, ami a legerőteljesebb rakéta lesz az űrügynökség eddigi felhozatalában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.