Pszichoterápiás célra bevethető chatbotokat fejlesztettek

2020 / 08 / 19 / Perei Dóra
Pszichoterápiás célra bevethető chatbotokat fejlesztettek
Egy új kísérletben a chatbotok lelki támaszt nyújtottak a csonttöréssel műtött betegeknek, a visszajelzések pedig felülmúlták a kutatók reményeit. Ki tudja, talán a jövőben a felépülést is a mesterséges intelligencia segíti?

A Journal of Medical Internet Research szaklapban publikált tanulmányban Dr. Christopher Anthony, a Penn Medicine igazgatóhelyettese, valamint az ortopéd sebészet asszisztens professzora munkatársaival közösen végzett munkájáról beszél, mely szerint sikeresen bebizonyították a chatbotok hasznosságát a (csonttöréses)műtéten átesett betegeken alkalmazott pszichoterápiában, a megfigyelési időszakban ugyanis közel egyharmadával csökkent a tesztalanyoknál a fájdalomcsillapítók használata.

"Bár még további vizsgálatok szükségesek, úgy gondoljuk, hogy eredményeink valószínűleg más betegségek esetén is alkalmazhatóak lesznek." - magyarázza az orvos.

Tény és való, hogy a fájdalomcsillapítók sokat segíthetnek egy törött végtag esetén jelentkező fájdalom elviselésénél, túlzott adagolásuk azonban függőséget okozhat. Jelen kísérletben résztvevő kutatók - köztük Edward Octavio Rojas, MD, az Iowa Egyetemi Kórház és Klinika ortopéd sebészeti rezidense - úgy vélik, hogy az alkalmazott gyógyszerek csökkentésére irányuló - a szakemberek részéről - alacsony energiabefektetést igénylő, mégis betegközpontú megközelítés idővel értékes terápiás módszere lehet az orvostudománynak. A tesztet hetvenhat önkéntes résztvevővel végezték, akik operációra szorultak súlyos csonttörésük miatt. Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották, és amíg az orvosok mindkét csoportnak ugyanakkora mennyiségű fájdalomcsillapítót írtak elő, a -mesterséges intelligenciát használó- chatbot szolgáltatásában csak az egyiket részesítették. Utóbbi annyit takart, hogy a betegek naponta két motiváló üzenetet kaptak a rendszertől összpontosításuk fejlesztése céljából, vagyis, hogy sikeresebben megküzdhessenek a beavatkozást kísérő fájdalommal. Az smsek nem tiltották a fájdalomcsillapító szedését, helyette a gondolatok elterelésére fókuszáltak. Az értesítőket fájdalomkezelésre szakosodott terapeuta fogalmazta, melyek közül mindegyik az alábbi hat "alapelv" egyikébe tartozott: belső érték, elfogadás, tudatosság, ön-kontextus, elkötelezett cselekvés és diffúzió.

Kicsit szemléletesebben egy, az elfogadás alapelvén született üzenet nagyjából így szólt: "A fájdalom, és az ezzel kapcsolatos érzések a műtét utáni folyamat természetes részei. Felismerni, és elfogadni ezeket annyit tesz, hogy már úton vagyunk a gyógyulás felé. Ne felejtsük el, hogy érzéseink csupán ideiglenesek, felépülésünk azonban folyamatos. Emlékezzünk tehát mindazokra a kellemes érzésekre vagy gondolatokra, amelyeket ma tapasztaltunk." Míg az elkötelezett cselekvés alapelvei arra emlékeztették a betegeket, hogy a pillanatnyi fájdalmaik ellenére se tévesszék szem elől hosszútávú céljaikat. A kísérlet eredményei önmagukért beszélnek: azok, akik a kéthetes megfigyelés alatt egyetlen üzenetet sem kaptak, fejenként átlagosan negyvenegy fájdalomcsillapító tablettát szedtek be, míg akiknek üzent a chatbot, huszonhat és harminchét közötti mennyiséget.

Plusz, utóbbi csapat tagjai általánosságban véve kisebb mértékű fájdalomról számoltak be a kísérlet végén a chatbotot nélkülözőkhöz képest.

Amit fontos megemlíteni, hogy a teszt az üzenetek személyre szabása nélkül is sikerült, vagyis pár év múlva jó eséllyel alkalmazható majd más olyan területeken is, ahol fennáll a fájdalomcsillapító-függőség. Anthony a tanulmányban arra is kitért, hogy a hasonló munkák elsődleges célja a gyógyszerhasználat redukálása a lehető legkevesebb tablettára, végső küldetésük pedig, hogy a jövőben egyáltalán ne kelljen gyógyszeres terápiát alkalmazniuk csonttörés kezelésénél.

(Fotó: Getty Images Hungary)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.