"Olyan tűzvész tombol, amilyet hosszú évek óta nem láttunk"

2020 / 08 / 24 / Perei Dóra
Mostanra több mint ötszázezer hektárnyi területet letaroltak a kaliforniai bozóttüzek: a Cal Fire mérései szerint a legnagyobb kárt az úgynevezett SCU villámcsoportosulás okozta, ami kétszázhuszonkilencezer hektár területet semmisített meg múlt hét péntekre. A másik pedig az LNU-csoportosulás, ami kétszáztizenkilencezer hektár földet égetett fel, és majdnem ötszáz épületet lerombolt - írja a New York Times.

A Washington Post beszámolója szerint a legnagyobb tüzek a Bay Area köré csoportosulnak, de Kaliforniában is erőteljesen tombolnak. A tüzeket az elmúlt napok villámcsapás-sorozatai okozták, melyekből a szakemberek több, mint húszezret mértek szerte Kaliforniában. Mindehhez ráadásul hozzájön az extrém szárazság, vagyis minden feltétel adott a katasztrófához. A Sacramento és San Francisco között található, mintegy százezer lakost számláló Vacaville egyike a leginkább sújtott területeknek: a Times és a Mercury News szerint eddig öten meghaltak, illetve több tucat tűzoltó és civil megsebesült.

"Olyan tűzvész tombol, amilyet hosszú évek óta nem láttunk" - mondta Gavin Newsom kormányzó egy múlt szerdai sajtótájékoztatón a Los Angeles Times riporterének, Julia Wicknek.

2019-ben a kaliforniai erdőtüzek körülbelül kétszázhetvenezer hektárt égették el, ami a 2011 óta mért legkisebb adat volt - írja a Los Angeles Times. Ezzel szemben 2018-at Kalifornia történelmének eddigi legpusztítóbb időszakának vehetjük, akkor ugyanis mintegy hétezer-ötszáz helyen keletkezett tűz semmisített meg több mint egymillió-hatszázhetvenezer hektár földterületet. Ami pedig az idei évet jelenti, a mentési munkálatokat jócskán megnehezíti a koronavírus-járvány, mivel az evakuációs célból létesített központokban fokozatosan fennáll a csoportos fertőzés veszélye. "A központban megkísérljük kiszűrni a Covid-19 tüneteit, valahányszor behoznak valakit, ám ez „kissé trükkös” - magyarázza Matyas Solao megyei egészségügyi tisztviselője, Peter Arcuni-nak a KQED munkatárásának.

"Az evakuálási helyen fellépő köhögéses-légszomjas tünetek a tűz miatt is kialakulhatnak, így nehéz megállapítanunk, hogy valóban ez, vagy esetleg a COVID-19 áll a háttérben."

"Mindemellett az állam többnyire rabokból próbál 'legénységet toborozni' a hivatásos tűzoltók támogatására"- magyarázza Yessenia Funes a Gizmodonak. Hozzátette: csak a kisebb bűncselekmények miatt elítéltek vehetnek részt a védelmi tábor programjában. Éppen ezért idén Kalifornia felgyorsította a nem erőszakos bűnelkövetők felszabadítását a börtönállomány ritkítására, egyrészt a fenti okból, másrészt mert a börtönök számos esetben a járvány gócpontjának számítanak az Egyesült Államokban. Christine McMorrow, a Cal Fire erőforrás-gazdálkodási kommunikációs tisztje ugyanakkor arra panaszkodik, hogy még a szabadon bocsátási programok ellenére sincs elég rendelkezésre álló emberük.

Szemléltetésképpen múlt szerdára több mint háromszázhatvan tűz tört ki Kaliforniában, köztük sok kicsi és kezelhető akadt, de a nap végén a tűzoltók még így is kilencvenkettővel harcoltak. Ez arra késztette Kaliforniát a Mercury News szerint, hogy háromszázhetvenöt tűzoltóautót és több mint ezer fős kísérő személyzetet kérjen a közeli államokból a tűz elleni eredményes küzdelem érdekében. "Azt javaslom, hogy minden kaliforniai állampolgár álljon indulásra készen, ha tűz keletkezik" - mondta a Cal Fire szóvivője, Lynnette Round szerdán, a Mercury News riporterének.

„Be kell csomagolniuk a szükséges holmijukat, hogy az adott pillanatban a lehető leggyorsabban menekülhessenek, főként ha valamelyik érintett térségben tartózkodnak."

Christa Petrillo Haefner és férje nemrég első kézből tapasztalhatták meg, hogy milyen gyorsan terjedhet, illetve változhat a tűz: a Vacavillehez közel élő házaspár kénytelen volt végignézni több tucat háziállatuk elpusztulását, amikor mentésük közben hirtelen megváltozott a szélirány - olvasható a CNN-en"Őrület, ami most történik. Ez nem egy olyan helyzet, amikor az emberek könnyelműen azt mondhatják, hogy majd otthon maradhatnak egy slaggal és szépen megvárják a tűz végét”- mondta a negyvenegy éves Kate Garrison, akinek otthona múlt hét szerdán leégett.

"Ez az egész inkább olyan, mint egy tűzvihar."

Még rosszabb, hogy tűzvész még csupán most kezdődik, a legújabb kutatások szerint ősszel pedig a vártnál is több helyen kialakulhatnak pusztító lángok. "A globális felmelegedés miatt a szélsőséges hőhullámok egyre intenzívebbé és gyakoribbá válnak, az éghajlatváltozás pedig csak tovább súlyosbítja a kaliforniai tűzvész okozta károkat" - mondja Daniel L. Swain, az UCLA klímakutatója a Mercury Newsnak. Hozzátette: a jövőben a ezek a trendek valószínűleg a klímaváltozással egyidejűleg folytatódnak és fokozódnak.

(Fotó: Wikimedia)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.