"Olyan tűzvész tombol, amilyet hosszú évek óta nem láttunk"

2020 / 08 / 24 / Perei Dóra
Mostanra több mint ötszázezer hektárnyi területet letaroltak a kaliforniai bozóttüzek: a Cal Fire mérései szerint a legnagyobb kárt az úgynevezett SCU villámcsoportosulás okozta, ami kétszázhuszonkilencezer hektár területet semmisített meg múlt hét péntekre. A másik pedig az LNU-csoportosulás, ami kétszáztizenkilencezer hektár földet égetett fel, és majdnem ötszáz épületet lerombolt - írja a New York Times.

A Washington Post beszámolója szerint a legnagyobb tüzek a Bay Area köré csoportosulnak, de Kaliforniában is erőteljesen tombolnak. A tüzeket az elmúlt napok villámcsapás-sorozatai okozták, melyekből a szakemberek több, mint húszezret mértek szerte Kaliforniában. Mindehhez ráadásul hozzájön az extrém szárazság, vagyis minden feltétel adott a katasztrófához. A Sacramento és San Francisco között található, mintegy százezer lakost számláló Vacaville egyike a leginkább sújtott területeknek: a Times és a Mercury News szerint eddig öten meghaltak, illetve több tucat tűzoltó és civil megsebesült.

"Olyan tűzvész tombol, amilyet hosszú évek óta nem láttunk" - mondta Gavin Newsom kormányzó egy múlt szerdai sajtótájékoztatón a Los Angeles Times riporterének, Julia Wicknek.

2019-ben a kaliforniai erdőtüzek körülbelül kétszázhetvenezer hektárt égették el, ami a 2011 óta mért legkisebb adat volt - írja a Los Angeles Times. Ezzel szemben 2018-at Kalifornia történelmének eddigi legpusztítóbb időszakának vehetjük, akkor ugyanis mintegy hétezer-ötszáz helyen keletkezett tűz semmisített meg több mint egymillió-hatszázhetvenezer hektár földterületet. Ami pedig az idei évet jelenti, a mentési munkálatokat jócskán megnehezíti a koronavírus-járvány, mivel az evakuációs célból létesített központokban fokozatosan fennáll a csoportos fertőzés veszélye. "A központban megkísérljük kiszűrni a Covid-19 tüneteit, valahányszor behoznak valakit, ám ez „kissé trükkös” - magyarázza Matyas Solao megyei egészségügyi tisztviselője, Peter Arcuni-nak a KQED munkatárásának.

"Az evakuálási helyen fellépő köhögéses-légszomjas tünetek a tűz miatt is kialakulhatnak, így nehéz megállapítanunk, hogy valóban ez, vagy esetleg a COVID-19 áll a háttérben."

"Mindemellett az állam többnyire rabokból próbál 'legénységet toborozni' a hivatásos tűzoltók támogatására"- magyarázza Yessenia Funes a Gizmodonak. Hozzátette: csak a kisebb bűncselekmények miatt elítéltek vehetnek részt a védelmi tábor programjában. Éppen ezért idén Kalifornia felgyorsította a nem erőszakos bűnelkövetők felszabadítását a börtönállomány ritkítására, egyrészt a fenti okból, másrészt mert a börtönök számos esetben a járvány gócpontjának számítanak az Egyesült Államokban. Christine McMorrow, a Cal Fire erőforrás-gazdálkodási kommunikációs tisztje ugyanakkor arra panaszkodik, hogy még a szabadon bocsátási programok ellenére sincs elég rendelkezésre álló emberük.

Szemléltetésképpen múlt szerdára több mint háromszázhatvan tűz tört ki Kaliforniában, köztük sok kicsi és kezelhető akadt, de a nap végén a tűzoltók még így is kilencvenkettővel harcoltak. Ez arra késztette Kaliforniát a Mercury News szerint, hogy háromszázhetvenöt tűzoltóautót és több mint ezer fős kísérő személyzetet kérjen a közeli államokból a tűz elleni eredményes küzdelem érdekében. "Azt javaslom, hogy minden kaliforniai állampolgár álljon indulásra készen, ha tűz keletkezik" - mondta a Cal Fire szóvivője, Lynnette Round szerdán, a Mercury News riporterének.

„Be kell csomagolniuk a szükséges holmijukat, hogy az adott pillanatban a lehető leggyorsabban menekülhessenek, főként ha valamelyik érintett térségben tartózkodnak."

Christa Petrillo Haefner és férje nemrég első kézből tapasztalhatták meg, hogy milyen gyorsan terjedhet, illetve változhat a tűz: a Vacavillehez közel élő házaspár kénytelen volt végignézni több tucat háziállatuk elpusztulását, amikor mentésük közben hirtelen megváltozott a szélirány - olvasható a CNN-en"Őrület, ami most történik. Ez nem egy olyan helyzet, amikor az emberek könnyelműen azt mondhatják, hogy majd otthon maradhatnak egy slaggal és szépen megvárják a tűz végét”- mondta a negyvenegy éves Kate Garrison, akinek otthona múlt hét szerdán leégett.

"Ez az egész inkább olyan, mint egy tűzvihar."

Még rosszabb, hogy tűzvész még csupán most kezdődik, a legújabb kutatások szerint ősszel pedig a vártnál is több helyen kialakulhatnak pusztító lángok. "A globális felmelegedés miatt a szélsőséges hőhullámok egyre intenzívebbé és gyakoribbá válnak, az éghajlatváltozás pedig csak tovább súlyosbítja a kaliforniai tűzvész okozta károkat" - mondja Daniel L. Swain, az UCLA klímakutatója a Mercury Newsnak. Hozzátette: a jövőben a ezek a trendek valószínűleg a klímaváltozással egyidejűleg folytatódnak és fokozódnak.

(Fotó: Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.