Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia

2021 / 02 / 17 / Justin Viktor
Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia
A készítői szerint a szoftver az esetek 71 százalékában pontos. És hogy mi  lehet a haszna egy ilyen felismerésnek? Nos, ha például rossz a hangulatunk, vagy idegeskedünk, az okostelefonunk okoshangszórónkkal karöltve talán kedélyjavító, vagy esetleg megnyugtató zenét játszhat nekünk.

Neurális hálózat

A londoni Queen Mary Egyetem mérnökei tanították meg egy új neurális hálózatnak hogy bizonyos emberi érzelmek automatikus értelmezését. Az MI ehhez rádióhullámokkal szkenneli a tesztalanyokat, és rögzíti az olyan érzelmekre utaló jeleket, mint például a szívverésük változása.

Az algoritmus 71 százalékos pontossággal képes érzékelni és azonosítani az érzéseket, beleértve a félelmet, az undort, az örömöt és a relaxált állapotot. Ez a lista persze nem öleli fel az összes olyan érzést, ami egy emberben ébredhet, tehát korántsem tökéletes, de ahhoz már elegendő, hogy a valóságban is felhasználható legyen az életünkben.

A mesterséges intelligencia rögzíti az ember szívdobbanásainak rádióhullámok által észlelt változásait, és konkrét érzésekként értelmezi őket. Az eljárás iránt a hadsereg is érdeklődött, különösképpen a kihallgatási körülmények közötti alkalmazhatóság iránt, de Yang Hao, a Queen Mary mérnöke, és a kutatásból született tanulmány vezető szerzője szerint nem kifejezetten erre való.

Nemzetbiztonsági jelentőség

"Ami a nemzetbiztonságra gyakorolt ​​hatását illeti, további kutatásokat kell végezni, csakúgy, mint az etika és az új technológia felelősségteljes használata kapcsán felmerülő egyéb kérdések tekintetében" - mondta el Hao.

"Természetesen a 71 százalékos pontosságon még bőven van mit javítani, de a kutatás azt mutatja, hogy a neurális hálózat jelentősen felülmúlta a többi, kevésbé kifinomult MI-architektúrát."

A tanulmányban szintén megvizsgált és a neurális hálózattal összehasonlított hagyományosabb gépi tanulási algoritmus, csak az esetek körülbelül 40 százalékában hozott megfelelő diagnózist az analizált emberi érzésekről. Egyelőre tehát még nincsenek olyan számítógépeink, melyek megértenék az emberi érzelmek összetett, erősen szubjektív világát, de éppen most kerültünk közelebb azokhoz az eszközökhöz, amelyek segíthetnek dekódolni őket  - a tanulmányt a hónap elején tették közzé a PLOS One tudományos folyóiratban.

(Forrás: DefenseOne Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

A világ leggyorsabb neuromorf optikai processzora Az új processzort a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz fejlesztették a Swinburne Egyetemen, és másodpercenként 10 trillió (tízezer milliárd) művelet elvégzésére képes, ultra-nagy skálájú adatfolyamokkal dolgozva.

Az MI létrehozta az ókori Róma császárainak fotorealisztikus portréit A római császárok évezredek elmúltával is fontos és jól ismert történelmi alakok, tudásunk róluk pedig épp most bővült, mikor Daniel Voshart ókori szobrok alapján, egy MI segítségével elképesztő, életszerű képeket hozott létre 54 római császárról.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.