Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia

2021 / 02 / 17 / Justin Viktor
Rádiószkennerrel azonosítja érzelmeinket egy mesterséges intelligencia
A készítői szerint a szoftver az esetek 71 százalékában pontos. És hogy mi  lehet a haszna egy ilyen felismerésnek? Nos, ha például rossz a hangulatunk, vagy idegeskedünk, az okostelefonunk okoshangszórónkkal karöltve talán kedélyjavító, vagy esetleg megnyugtató zenét játszhat nekünk.

Neurális hálózat

A londoni Queen Mary Egyetem mérnökei tanították meg egy új neurális hálózatnak hogy bizonyos emberi érzelmek automatikus értelmezését. Az MI ehhez rádióhullámokkal szkenneli a tesztalanyokat, és rögzíti az olyan érzelmekre utaló jeleket, mint például a szívverésük változása.

Az algoritmus 71 százalékos pontossággal képes érzékelni és azonosítani az érzéseket, beleértve a félelmet, az undort, az örömöt és a relaxált állapotot. Ez a lista persze nem öleli fel az összes olyan érzést, ami egy emberben ébredhet, tehát korántsem tökéletes, de ahhoz már elegendő, hogy a valóságban is felhasználható legyen az életünkben.

A mesterséges intelligencia rögzíti az ember szívdobbanásainak rádióhullámok által észlelt változásait, és konkrét érzésekként értelmezi őket. Az eljárás iránt a hadsereg is érdeklődött, különösképpen a kihallgatási körülmények közötti alkalmazhatóság iránt, de Yang Hao, a Queen Mary mérnöke, és a kutatásból született tanulmány vezető szerzője szerint nem kifejezetten erre való.

Nemzetbiztonsági jelentőség

"Ami a nemzetbiztonságra gyakorolt ​​hatását illeti, további kutatásokat kell végezni, csakúgy, mint az etika és az új technológia felelősségteljes használata kapcsán felmerülő egyéb kérdések tekintetében" - mondta el Hao.

"Természetesen a 71 százalékos pontosságon még bőven van mit javítani, de a kutatás azt mutatja, hogy a neurális hálózat jelentősen felülmúlta a többi, kevésbé kifinomult MI-architektúrát."

A tanulmányban szintén megvizsgált és a neurális hálózattal összehasonlított hagyományosabb gépi tanulási algoritmus, csak az esetek körülbelül 40 százalékában hozott megfelelő diagnózist az analizált emberi érzésekről. Egyelőre tehát még nincsenek olyan számítógépeink, melyek megértenék az emberi érzelmek összetett, erősen szubjektív világát, de éppen most kerültünk közelebb azokhoz az eszközökhöz, amelyek segíthetnek dekódolni őket  - a tanulmányt a hónap elején tették közzé a PLOS One tudományos folyóiratban.

(Forrás: DefenseOne Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

A világ leggyorsabb neuromorf optikai processzora Az új processzort a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz fejlesztették a Swinburne Egyetemen, és másodpercenként 10 trillió (tízezer milliárd) művelet elvégzésére képes, ultra-nagy skálájú adatfolyamokkal dolgozva.

Az MI létrehozta az ókori Róma császárainak fotorealisztikus portréit A római császárok évezredek elmúltával is fontos és jól ismert történelmi alakok, tudásunk róluk pedig épp most bővült, mikor Daniel Voshart ókori szobrok alapján, egy MI segítségével elképesztő, életszerű képeket hozott létre 54 római császárról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.