Az MI létrehozta az ókori Róma császárainak fotorealisztikus portréit

2021 / 02 / 06 / Justin Viktor
Az MI létrehozta az ókori Róma császárainak fotorealisztikus portréit
A római császárokról mindenki hallott, Nero, Julius Caesar, Caligula, Marcus Aurelius, Justinianus évezredek elmúltával is fontos és jól ismert történelmi alakok, az őket követő korokról jószerivel kevesebbet tudunk, mint róluk. Ez a tudás most tovább bővült, mikor Daniel Voshart ókori szobrok alapján, egy MI segítségével elképesztő, életszerű képeket hozott létre 54 római császárról.

Római császárok

Daniel Voshart gépi tanulást alkalmazott, és saját fantáziáját is segítségül hívta, mikor ki kellett tölteni a számos hiányzó részt. Az alkotó gondosan hangsúlyozza, hogy a képalkotás eredménye csupán egyetlen lehetséges verziója annak, ahogy ezek a személyek kinézhettek, legyenek bármilyen élethűek vagy a szobrokról ismerősek a vonásaik. 


Traianus (Kép: Voshart)

Karanténprojekt

Voshart karanténprojektként írja le a munkát, melyet létrehozott, és az rövid idő alatt rendkívüli népszerűségre tett szert. Rengetegen vásárolják az általa életre keltett római császárok plakátjait.

A történet egy Artbreeder névre hallgató, online ingyenesen elérhető MI-neurális hálózati szoftverrel indult. A freemium online alkalmazás intelligens képgenerálást végez, meglévő képekből, több képet kombinálva, egyesítve újakat hozva létre.

A felhasználók eddig közel 72,7 millió képet hoztak létre a láthatóan rendkívül addiktív alkalmazás segítségével, és Voshart története a római császárokkal is itt kezdődött.


Geta (Kép: Voshart)

800 mellszobor

Pontosabban úgy, hogy Voshart betáplálta az Artbreederbe 800 római mellszobor képeit. Nyilvánvaló, hogy nem minden mellszobor vészelte át egyformán jó állapotban az elmúlt több mint másfél évezredet. Voshart elmondta: „Van egy ökölszabály számítógépes programozásban, az úgynevezett, szemét be- szemét ki, és ez az Artbreederre is vonatkozik. A jól megvilágított, faragott mellszobrokról készült képekkel, melyek kevés kárt szenvedtek, és az alapvető arckarakter is jól látható rajtuk, elég könnyű kitűnő eredményt elérni. Szerencsére a császárok némelyikének több mellszobra is ránk maradt, és a különböző szobrokról készült fényképeken különböző látószögek is rögzítésre kerültek.

Voshart az Artbreeder által előállított képekre került arcok mindegyikén további 15-16 órát dolgozott. Főképp rá maradt az olyan jellemzők beállítása mint a haj és a bőr színe, bár sok esetben az egyén jellemzői utaltak a valószínű pigmentációra. Voshartot néhány uralkodó történelmi forrásokban megtalálható leírása is segítette.


Commodus (Kép: Voshart)

Azt sajnos nem lehet biztosan tudni, hogy Voshart találgatásai milyen gyakran helyesek. Nyilvánvaló azonban, hogy interpretációi hihetetlenül élethűek, ehhez nem is kell mást tenni, mint az egyik császárról készült képét összehasonlítani azzal a szoborral, melynek fényképéből a rekonstrukció készült.

Voshart a teljes folyamatot dokumentálta, alapos leírásokat tett közzé Medium blogján, és a honlapján. Lenyűgöző érzés szemtől szemben állni ezekkel az ősi, néhol hősies, néhol hírhedt alakokkal.

(Forrás: Voshart Kép: Voshart)

Ez is érdekelhet:

Megtalálhatták a mitikus "atlantiszi" fémet, Platón orichalcumát egy hajóroncsban Atlantisz legendáriuma emberemlékezet óta inspirálja a régészek és a misztikumra éhes emberek fantáziáját egyaránt, vajon a Szicília partjai mellett 2015-ben talált hajóroncsból előkerült különös fémöntvények bizonyítanak a létezésével kapcsolatban bármit?

Épen maradt agysejteket találtak egy 2000 éves Herculaneumi koponyában A megüvegesedett agyszövet egy fiatal férfi maradványaiból került elő, aki 79-ben veszítette életét, a Vezúv híres kitörése alatt.

Hétvégi 3D-s séták az ókor birodalmaiban és városaiban Gombamód szaporodnak az ókor nagy birodalmait bemutató egyre életszerűbb 3D-s alkotások, melyekből most összeszedtünk néhányat a Rakéta olvasóinak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.