A világ leggyorsabb neuromorf optikai processzora

2021 / 01 / 11 / Justin Viktor
A világ leggyorsabb neuromorf optikai processzora
Az új processzort a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz fejlesztették a Swinburne Egyetemen, és másodpercenként 10 trillió (tízezer milliárd) művelet elvégzésére képes, ultra-nagy skálájú adatfolyamokkal dolgozva.

MI

A processzort főképp a neurális hálózatok futtatásához tervezik használni. Az ilyen hálózatok az emberi agy idegsejtjeinek hálózatát másolva keresnek kapcsolatokat a hatalmas adatbázisokban, mesterséges intelligencia programokkal. A mesterséges neurális hálózatok, az MI kulcsfontosságú formái, képesek bonyolult műveleteket megtanulni és elvégezni, széles körű alkalmazásokkal. 

A számítógépes képfelismerés, a természetes nyelvfeldolgozás, az arcfelismerés, a beszédfordítás, a stratégiai játékok, az orvosi diagnózis és még sok más terület is ide tartozik. Üzleti oldalról a segítségükkel például piaci előrejelzéseket, marketingkutatást, csalások felderítését, kockázatértékelést, kép- vagy beszédfelismerést is végeznek. Az algoritmusok kiemelik a nyers adatok legfontosabb jellemzőit, hogy példátlan pontossággal és egyszerűséggel előre jelezzék a várható tulajdonságokat és a viselkedést.

Itt lehet a nagy mesterséges intelligencia áttörés, a fotonokkal fénysebességre gyorsul a gépi tanulás Mi itt a Rakétánál tudományos áttöréseken és felfedezéseken élünk, alaposan megedződve nem gyakran dobáljuk a hajunkat, de ez most könnyen lehet az évtized híre, az a gyorsulás, amire az MI fejlesztés egy évtizede vár. Be is készítjük a Kyle Reese emlékplakettet.

10 TeraOPs/s

A David Moss, Dr. Mike Hszu és Arnan Mitchell a Swinburne Egyetem kutatói által készített processzor ezerszer erősebb az előző verziónál, hatalmas teljesítményugrást hajtva végre, 10 TeraOPs/s sebességgel dolgozik. A Google TPU ugyan 10-szeres sebességű, 100 TeraOPs/s sebességre is képes, ám az több tízezer párhuzamosan működő processzorból áll, míg ez a chip egyetlen szilíciumlapkából. Az új  “mikrofésűkből" áló struktúra több száz infravörös lézerfényforrásként működik a chipen, melyekkel az adatokat időben, hullámhosszban és térbeli dimenziókban integrálják egy integrált mikrofésűs forrás segítségével.

A mikrofésű viszonylag új eszköz, mely szivárványszínű fényforrásként hat, és több száz magas minőségű infravörös lézerből áll, egyetlen chipen elhelyezve. Sokkal gyorsabbak, kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak, mint bármely más optikai forrás.

Mesterséges intelligencia írt cikket a The Guardianbe. Áttörés vagy csak túlzó hype? Szeptember nyolcadikán bejárta a világsajtót egy cikk, melyet a brit The Guardian közölt. Ebben, a történelemben először, egy mesterséges intelligencia köszöntötte az emberiséget, és megpróbált mindenkit megnyugtatni békés szándékai felől. Ez legalábbis a történtek populáris olvasata, de mi vajon a valóság?

“Az elmúlt tíz évben, mióta részt vettem a felfedezésükben, az integrált mikrofésűs chipek nagyon fontosakká váltak, és nagyon izgalmas látni, hogy milyen hatalmas fejlődést jelentenek az adatkommunikációban és feldolgozásban” - mondta el Moss professzor.

“A technika gyakorlatilag bármilyen adatfeldolgozási és kommunikációs célra felhasználható, és várhatóan alaposan felforgatja majd a piacot. A jövőbeni kutatásokban az egyetlen chipen megvalósított integrált rendszer irányába szeretnénk haladni, ami jelentősen csökkentheti az előállítási és üzemeltetési költségeket” - tette hozzá Mitchell professzor.

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

(Forrás: InterestingEngineering Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A mesterséges intelligencia szerepjátékkal tanul célokat kitűzni Az olyan mesterséges intelligencia eszközök, mint a GPT-3 felhasználhatók hangulatelemzéshez, nyelvfelismeréshez és meggyőző módon utánozhatják az emberi írást. Alapvetően azonban csak mintákat tanulnak és közben nem értik, hogy valójában mit csinálnak.  

Kína is elérte a kvantumfölényt A Google tavaly ősszel érte el a kvantumfölényt, amikor Sycamore nevű kvantumprocesszoruk, három és fél perc alatt megoldott egy olyan a feladatot, ami a világ legerősebb szuperkomputerének, tízezer évig tartott volna. Kína tegnap szintén bejelentette a kvantumfölényt, kvantumszámítógépük tízmilliárdszor gyorsabb az amerikainál. Tíz. Milliárdszor. Gyorsabb.

Javíthatatlan sebezhetőséget találtak az összes 10. generációnál régebbi Intel processzorban Az Intel kritikus processzorhibája milliónyi számítógépet érint, és kijavíthatatlan, már most lehet tudni, hogy nem is lesz rá patch. A probléma az elmúlt öt évben kiadott, 10. Generáció előtti chipeket érinti.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.