Rájöttek, hogy a Tlaloc-hegy valójában egy ősi csillagvizsgáló

2022 / 12 / 30 / Felkai Ádám
Rájöttek, hogy a Tlaloc-hegy valójában egy ősi csillagvizsgáló
Rendkívül nagy termelékenységű mezőgazdasági tevékenységet lehetett űzni a térségben hála ennek a réges-régi obszervatóriumnak.

Exequiel Ezcurra bár nem hivatásos régész, hanem ökológus és természetvédő, de az általa vezetett kutatócsoport izgalmas felfedezést tett a Mexikói-medence ősi népével kapcsolatban. Miközben a kukoricatermesztés eredetét és fejlődését vizsgálták a régióban, a csapat olyan bizonyítékokra bukkant, amelyek szerint a mexikói medencében élő népek csillagvizsgálóként használták a Tlaloc-hegyet, és az azon található romokat egy rendkívül pontos mezőgazdasági naptár vezetésének a céljából – számol be róla a Vice.

A felfedezés különösen azért jelentős, mert a mexikói medencében élők nem fértek hozzá az európaiak által akkoriban általánosan használt navigációs és megfigyelési eszközökhöz, mint például iránytűk, asztrolábiumok (csillagórák) és kvadránsok. Ennek ellenére a mexikói medencében élő ősi népek képesek voltak rendkívül hatékony és nagy termelékenységű mezőgazdasági rendszereket kifejleszteni. Ezcurra és csapata különféle vízszintes tereptárgyakat kezdett vizsgálni, és ezeket ősi kódexekkel vetette egybe, hogy megvizsgálja, akadnak-e ezekre utalások a fennmaradt írásos emlékekben. Ezen a folyamatot követően a csapat úgy döntött, hogy a Tlaloc-hegyre összpontosítanak, amely a keleti fekvése miatt valószínű jelöltje volt egy esetleges ősi obszervatóriumnak.

Ezt követően csillagászati modellek segítségével a csapat felfedezte, hogy a Tlaloc-hegy egyik romja – egy hosszú, tökéletesen egyenes kőműút – pontosan egy vonalban helyezkedik el a felkelő nappal február 23–24-én. Ezt a dátumot korábban már azonosították, mint az új év beköszöntét a mexikói naptárban. Mint azt Ezcurra elmondta:

„A hegy egy csillagvizsgáló, amely egy vonalba esik a felkelő nappal az év azon napján, amely az azték újév kezdetét jelzi.”

A csapat felfedezése fontos a mexikói medence ősi népének és az általuk kidolgozott kifinomult rendszereknek a jobb megértése szempontjából. Ezcurra reméli, hogy más hivatásos szakemberek, különösen a régészek és csillagászok képesek lesznek építeni a mostani felfedezésre. Úgy véli továbbá, hogy a lelőhelyet a régészeti és környezetvédelmi hatóságoknak meg kell őrizniük, a mexikóiaknak pedig ápolniuk kell.

(Kép: Romos út a Tlaloc-hegyen, forrás: wikimedia.commons/Bodofzt)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.