Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét

2023 / 12 / 02 / Felkai Ádám
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Körülbelül 150 000 évvel ezelőtt a Homo longit vagy "Sárkányembert", egy hatalmas testű emberi fajt egyedi arcvonásokkal – négyzet alakú szemüregekkel és hatalmas fogakkal – a Homo sapiens testvérfajaként azonosították. Cícero Moraes egy 2021-es tanulmány alapján nemrégiben végzett arcrekonstrukciója pedig bemutatja a Sárkányember megjelenését egy digitálisan modellezett koponya segítségével, amely rekordméretű, 65,1 centiméteres fejkörfogattal rendelkezik. A hatalmas méretek valószínűleg azért jelentek meg ennél a fajnál, mert alkalmazkodott a kínai Harbin tartomány fagyos időjárásához.

A Homo longi a Sárkányember nevet a kínai Harbin tartományban található Heilong Jiang folyóról (jelentése: Fekete Sárkány folyó) kapta, aminek a környékén tehát megtalálták. Moraes, aki egyébként különböző történelmi alakok arcának rekonstrukciójáról ismert, modern emberek és csimpánzok számítógépes tomográfiás vizsgálatait használta a lágyszöveti markerek hozzáadására, így "anatómiailag koherens" szürkeárnyalatos digitális modellt hozott létre számol be róla az IFLScience.

A sárkányember, egy új emberi faj koponyáját találták meg Kínában Kínai tudósok számoltak be arról a nagyjából 146 ezer éves emberi koponyáról, mely úgy tűnik, hogy egy eddig ismeretlen emberfajtól származhat. Ráadásul, talán még az eddig ismert legközelebbi rokonainknál is közelebbi ősünkről lehet szó.

Ez az a kép, amely lentebb látható:

Az objektivitás megőrzése mellett a haj megjelenítése és a színezés már inkább a művészi szabadság jegyében történt – ez utóbbi eljárás oka, hogy Moraes így kívánta kiemelni a modell aspektusait, valamint a közönség számára talán “érthetőbb” ábrázolást nyújtani.

A modellek talán azt is tükrözik, hogy a Sárkányembernek nem volt éppen kicsi feje – a már említett, 65,1 centiméteres fejkörfogat nem csak felülmúlja bármely ismert homininét, de konkrétan a gorillákkal és az oroszlánokkal említhető egy lapon.

A Homo longi kolosszális mérete ellenére a kutatók azon a véleményen vannak, hogy a Sárkányember közelebbi rokonságban állhat a modern emberekkel, mint akár a neandervölgyiek. A faj figyelemre méltó mérete az elméletek szerint a harbini fagyos hőmérséklethez való alkalmazkodás miatt jelent meg az evolúcióban – a környéken a hőmérséklet télen a mínusz 16 Celsius-fokot is elérte.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.