Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét

2023 / 12 / 02 / Felkai Ádám
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Körülbelül 150 000 évvel ezelőtt a Homo longit vagy "Sárkányembert", egy hatalmas testű emberi fajt egyedi arcvonásokkal – négyzet alakú szemüregekkel és hatalmas fogakkal – a Homo sapiens testvérfajaként azonosították. Cícero Moraes egy 2021-es tanulmány alapján nemrégiben végzett arcrekonstrukciója pedig bemutatja a Sárkányember megjelenését egy digitálisan modellezett koponya segítségével, amely rekordméretű, 65,1 centiméteres fejkörfogattal rendelkezik. A hatalmas méretek valószínűleg azért jelentek meg ennél a fajnál, mert alkalmazkodott a kínai Harbin tartomány fagyos időjárásához.

A Homo longi a Sárkányember nevet a kínai Harbin tartományban található Heilong Jiang folyóról (jelentése: Fekete Sárkány folyó) kapta, aminek a környékén tehát megtalálták. Moraes, aki egyébként különböző történelmi alakok arcának rekonstrukciójáról ismert, modern emberek és csimpánzok számítógépes tomográfiás vizsgálatait használta a lágyszöveti markerek hozzáadására, így "anatómiailag koherens" szürkeárnyalatos digitális modellt hozott létre számol be róla az IFLScience.

A sárkányember, egy új emberi faj koponyáját találták meg Kínában Kínai tudósok számoltak be arról a nagyjából 146 ezer éves emberi koponyáról, mely úgy tűnik, hogy egy eddig ismeretlen emberfajtól származhat. Ráadásul, talán még az eddig ismert legközelebbi rokonainknál is közelebbi ősünkről lehet szó.

Ez az a kép, amely lentebb látható:

Az objektivitás megőrzése mellett a haj megjelenítése és a színezés már inkább a művészi szabadság jegyében történt – ez utóbbi eljárás oka, hogy Moraes így kívánta kiemelni a modell aspektusait, valamint a közönség számára talán “érthetőbb” ábrázolást nyújtani.

A modellek talán azt is tükrözik, hogy a Sárkányembernek nem volt éppen kicsi feje – a már említett, 65,1 centiméteres fejkörfogat nem csak felülmúlja bármely ismert homininét, de konkrétan a gorillákkal és az oroszlánokkal említhető egy lapon.

A Homo longi kolosszális mérete ellenére a kutatók azon a véleményen vannak, hogy a Sárkányember közelebbi rokonságban állhat a modern emberekkel, mint akár a neandervölgyiek. A faj figyelemre méltó mérete az elméletek szerint a harbini fagyos hőmérséklethez való alkalmazkodás miatt jelent meg az evolúcióban – a környéken a hőmérséklet télen a mínusz 16 Celsius-fokot is elérte.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.