A sárkányember, egy új emberi faj koponyáját találták meg Kínában

2021 / 06 / 30 / Justin Viktor
A sárkányember, egy új emberi faj koponyáját találták meg Kínában
Kínai tudósok számoltak be arról a nagyjából 146 ezer éves emberi koponyáról, mely úgy tűnik, hogy egy eddig ismeretlen emberfajtól származhat. Ráadásul, talán még az eddig ismert legközelebbi rokonainknál is közelebbi ősünkről lehet szó.

85 év egy kút mélyén

Eddig úgy tudtuk, hogy a neandervölgyi ember és a Homo erectus áll hozzánk evolúciósan a legközelebb, de a kínai kutatók által Homo longinak (sárkányember) elnevezett új faj talán megváltoztatja majd ezt. A faj koponyája a legnagyobb koponya, melyet valaha  Homo nemzettségből bármely fajnál találtak. A Qiang Ji professzor által vezetett nemzetközi csapat a kínai Hebei Geo Egyetemen geokémiai eljárásokkal állapította meg, hogy a koponyához tartozó hominida 146 ezer éve élhetett Kelet-Ázsiában. 

A lelet 1933-ban került elő, amikor a Hejlungcsiang tartományban található Harbinban egy japán megszállás idején készülő híd építésekor egy építőmunkás rábukkant. A koponya azért lappangott ilyen sokáig, mert annak érdekében, hogy ne kerüljön japán kezekbe, a munkás először eldugta a kútjában, és csak a halálát megelőzően 2018-ban árulta el unokájának, hogy mi van a birtokában. Szerencsére a családtagok ezek után már rövidesen eljuttatták a tudósokhoz a ritka leletet.

Chris Stringer professzor a koponyán eddig elvégzett kutatások egyik szerzője, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója elmondta: ez a felfedezés eddig az egyik legfontosabb, az emberi fosszíliák területén.

A lelet egy olyan lényhez tartozik, mely elindult az emberré válás útján, de egy általunk sosem járt ösvényen, ami nem a modern emberhez vezetett. Több százezer évig tartó, hosszú fejlődési ágat képviselt azon a területen ahol megtalálták, és végül kihalt.

Az ilyen felfedezések rendkívül ritkák, és könnyedén átírhatják az emberi evolúció történetét. „Rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg” - nyilatkozta Ni Hszi-jün, a Kínai Tudományos Akadémia professzora.

A 23 cm hosszú és több mint 15 cm széles koponya lényegesen nagyobb, mint egy modern emberé. A kutatók szerint az 50 év körüli sárkányember agya, mely egykor a nagy koponyában bújt meg, nagyjából hasonló nagyságú lehetett, mint a miénk, 1420 ml űrmérettel. Nagy, négyzet alakú szemgödrei voltak, minden valószínűség szerint sűrű szemöldökkel, széles szájjal és hatalmas fogakkal.

Egy férfiról van szó, aki erőteljes testalkatú lehetett, és bár a magasságát nehéz megbecsülni, de a kutatók szerint egy ilyen nagy koponyához nagy test tartozhatott. A ritka lelet egyben az egyik legteljesebb ősember-fosszília, amelyet valaha találtak. A kínai kutatások eredményei a The Innovation című folyóiratban jelentek meg.

(Forrás: MTI Kép: Youtube)

Ez is érdekelhet:

Újra szól egy tizenhétezer éves hangszer időtlen, lenyűgöző hangja A címben szereplő ősi hangszert Franciaország déli részén, egy halászó, vadászó és gyűjtögető életformát folytató őseink által használt barlangban fedezték fel.

Új vita nyílt Amerika benépesüléséről, talán százharmincezer évvel ezelőtt történt Lehetséges, hogy az első amerikai telepesek legalább 100 ezer évvel korábban érkeztek, mint eddig gondoltuk. Erre új közvetett bizonyítékok szolgálnak, melyek körülbelül 130 ezer évvel ezelőtti masztodoncsontokból és olyan ősi kövek gyűjteményéből származnak, amiket a korai emberek használhattak a csontok megmunkálására.

Stonehenge eredetileg Írországban állhatott Merlin a varázsló valaha egy csapatot vezetett Írországba, hogy megszerezzenek egy varázslatos kőkört, melyet az Óriások Táncának hívtak, és újra felépítsék azt Angliában. Most kiderülhetett, hogy a történet nagy része igaz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.