Rekonstruálták egy, a 18 századi Connecticutban eltemetett „vámpír” arcát

2022 / 11 / 04 / Felkai Ádám
Rekonstruálták egy, a 18 századi Connecticutban eltemetett „vámpír” arcát
Eltemetésének a speciális módjából következtettek arra a régészek, hogy a korabeliek vámpírnak tartották a férfit. És hogy milyen egy vámpír arca? Kiderül a cikkből.

1990-ben a régészek egy férfi sírját tárták fel a Connecticutbeli Griswoldban. Ami igazán érdekes volt a sírban, az az, hogy a férfi tetemét valamikor ismételten kihantolták, levágták a lábát, és a két combcsontját keresztben a mellkasára helyezték – olyan eljárás ez, amit azok ellen vetettek be, akiket vámpírnak hittek. Így próbálták garantálni, hogy az illető ne másszon ki a sírból, hogy az élők világában grasszáljon, és zrikálja az ártatlan polgártársakat.

Miért volt szükség ennyi vámpírvadász készletre a 19. században? Az embernek legalábbis a digitális társadalomból kell kivonulnia ahhoz, hogy időről-időre ne fusson bele a közösségi médiában mindenféle pofás, 19. századi vámpírvadász ládikókról készült képekbe. Kérdés: mit tudtak akkor, amit mi most nem?

Ha el kell képzelnünk egy 18 századi connecticuti vámpírt, sokaknak talán az Anne Rice regényeiben előkerülő, arisztokratikus alakok ugranak be. A most szóban forgó „vámpír” azonban távolról sem felelt meg ennek a képnek: mint a kutatások kiderítették, a vérszívó egy John Barber nevű férfi volt – egyszerű szántóvető, aki tuberkulózisban halt meg 55 éves korában. Tudjuk azonban, hogy akkortájt sokan úgy hitték, hogy a tuberkulózisban elhunytak vámpírként térnek vissza – ez magyarázhatja tehát a különös eljárást, amit a férfi exhumálását követően ejtett meg valaki.

A régészek által eredetileg tehát 1990-ben feltárt maradványokból 2019-ben a törvényszéki szakértők kinyerték a DNS-t, majd egy online genealógiai adatbázison lefuttatták azt – ekkor állapították meg, hogy a JB55 jelzésű holttest valójában egy John Barber nevű szegény farmer volt, aki valószínűleg tuberkulózisban halt meg – írja a Live Science. A DNS-elemzést a virginiai székhelyű Parabon NanoLabs DNS-technológiai cég és az Fegyveres Erők DNS Identification Laboratory (AFDIL) törvényszéki tudósai végezték el. Egy 3D-s arcrekonstrukciós szoftverrel azt is sikerült megállapítani, hogy JB55-nek valószínűleg világos bőre, barna vagy mogyoróbarna szeme, barna vagy fekete haja és néhány szeplője volt életében. Ez alapján pedig elkészítették a férfi arcának a rekonstrukcióját:


Forrás: Parabon Nanolabs, Virginia Commonwealth University

Tudományos értelemben a dolog azért is jelentős, mert ilyen régi csontokból nagyon nehéz használható DNS-t kinyerni – nem csak azért mert ennyi idő alatt a DNS töredezni kezd, hanem mert a környezetben található élőlények: a gombák és a baktériumok DNS-e is belekeveredik a mintába. A kutatók viszont sikeresen demonstrálták azt, hogy a nehézségek ellenére is képesek voltak a DNS elemzésére.

(Kép: Pixabay/maraisea)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.