Rekordokat dönt a robot, ami az építkezési munkák egyik legunalmasabb részét végzi az emberek helyett

2022 / 06 / 26 / Bobák Zsófia
Rekordokat dönt a robot, ami az építkezési munkák egyik legunalmasabb részét végzi az emberek helyett
A robot leveszi a terhet az építőipari munkások válláról, a produktivitás a gyártócég szerint ezzel 150%-kal nő.

A Tybotot egy egyszerű, de annál fontosabb feladat megoldására készítette az amerikai Advanced Construction Robotics cég: egyetlen célja, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kötözze össze azokat a betonacél hálókat, amelyek például a hídépítés folyamán nagy szerepet játszanak a struktúra stabilitásának biztosításában. A hálókat könnyű egymáshoz rögzíteni, de ez a munka egyúttal rendkívül repetitív és időrabló tevékenységet jelent a munkások számára, akiknek egy nagyobb hídszerkezet építése során sokezer ponton kell elvégeznie a kötözést.

Mivel a robotok az ehhez hasonló szimpla, ismétlődő feladatok elvégzésére alkalmazhatóak a leghatékonyabban, ezért a betonacél hálókat rögzítő robot is jó megoldást jelenthet az emberi munkaerő kiváltására és a munkások idejének és erejének felszabadítára, amit így más, konstruktívabb célokba fektethetnek. A gyártócég szerint a Tybot használata többszörösére növelheti a termelékenységet és a robot alkalmazása nem igényel különösebb előkészületeket vagy felügyeletet a személyzet részéről: miután telepítették és meghatározták a haladási irányát, a gép magától végzi a munkát egész nap.

A gépet az Egyesült Államokban a híd-, és útépítéseknél sok helyen használják, többek között az ország keleti partvidékének leghosszabb folyóján, a Susquehanna folyón épült CSVT River Bridge készítésénél, ami 1400 méter hosszú.

A robot nemrégiben egy másik építkezésen, a floridai Gateway gyorsforgalmi út konstrukcióján egyhuzamban 11 044 kötözést végzett el a munkanapja alatt.

Ez körülbelül óránként 1100 kötést jelent, ami a robot maximális teljesítményének határát súrolja (a gyártócég a gép bemutatásában is ilyen sebességű munkavégzést ígér), de mégsem számít rekordnak, korábban ugyanis a Tybot már több ízben is képes volt ennek a tempónak a túlszárnyalására: a Global Construction Review beszámolója szerint 2021 márciusában 13 402, előtte pedig 16 000 kötözést végzett el egy műszak alatt. A robot ezzel körülbelül hat-nyolc ember munkáját váltja ki.

A cél a monoton feladat elvégzésének robotizálásával pontosan ez, az emberi munkaerő kiváltása volt, az Advanced Construction Robotics ugyanis a munkaerőhiány okozta problémákat szerette volna megoldani a gép megalkotásával. Az építőiparban, mint ahogy sok más területen is, a cégek egyre inkább a robotok alkalmazásban látják meg az emberi munkaerő pótlásának lehetőségét, de, amíg olyan komplex feladatoknál, mint például a kórházi ápolói munka elvégzése, sokkal nehezebb megfelelő automatizált módszerekkel helyettesíteni az embereket, addig a Tybot által kivitelezett rendkívül egyszerű feladatokat egyre könnyebben megoldják a gépek is.

(Fotó: Advanced Construction Robotics)

Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál A robot többek között a felsővezeték javítását végzi 2024-től.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.