Rekordokat dönt a robot, ami az építkezési munkák egyik legunalmasabb részét végzi az emberek helyett

2022 / 06 / 26 / Bobák Zsófia
Rekordokat dönt a robot, ami az építkezési munkák egyik legunalmasabb részét végzi az emberek helyett
A robot leveszi a terhet az építőipari munkások válláról, a produktivitás a gyártócég szerint ezzel 150%-kal nő.

A Tybotot egy egyszerű, de annál fontosabb feladat megoldására készítette az amerikai Advanced Construction Robotics cég: egyetlen célja, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kötözze össze azokat a betonacél hálókat, amelyek például a hídépítés folyamán nagy szerepet játszanak a struktúra stabilitásának biztosításában. A hálókat könnyű egymáshoz rögzíteni, de ez a munka egyúttal rendkívül repetitív és időrabló tevékenységet jelent a munkások számára, akiknek egy nagyobb hídszerkezet építése során sokezer ponton kell elvégeznie a kötözést.

Mivel a robotok az ehhez hasonló szimpla, ismétlődő feladatok elvégzésére alkalmazhatóak a leghatékonyabban, ezért a betonacél hálókat rögzítő robot is jó megoldást jelenthet az emberi munkaerő kiváltására és a munkások idejének és erejének felszabadítára, amit így más, konstruktívabb célokba fektethetnek. A gyártócég szerint a Tybot használata többszörösére növelheti a termelékenységet és a robot alkalmazása nem igényel különösebb előkészületeket vagy felügyeletet a személyzet részéről: miután telepítették és meghatározták a haladási irányát, a gép magától végzi a munkát egész nap.

A gépet az Egyesült Államokban a híd-, és útépítéseknél sok helyen használják, többek között az ország keleti partvidékének leghosszabb folyóján, a Susquehanna folyón épült CSVT River Bridge készítésénél, ami 1400 méter hosszú.

A robot nemrégiben egy másik építkezésen, a floridai Gateway gyorsforgalmi út konstrukcióján egyhuzamban 11 044 kötözést végzett el a munkanapja alatt.

Ez körülbelül óránként 1100 kötést jelent, ami a robot maximális teljesítményének határát súrolja (a gyártócég a gép bemutatásában is ilyen sebességű munkavégzést ígér), de mégsem számít rekordnak, korábban ugyanis a Tybot már több ízben is képes volt ennek a tempónak a túlszárnyalására: a Global Construction Review beszámolója szerint 2021 márciusában 13 402, előtte pedig 16 000 kötözést végzett el egy műszak alatt. A robot ezzel körülbelül hat-nyolc ember munkáját váltja ki.

A cél a monoton feladat elvégzésének robotizálásával pontosan ez, az emberi munkaerő kiváltása volt, az Advanced Construction Robotics ugyanis a munkaerőhiány okozta problémákat szerette volna megoldani a gép megalkotásával. Az építőiparban, mint ahogy sok más területen is, a cégek egyre inkább a robotok alkalmazásban látják meg az emberi munkaerő pótlásának lehetőségét, de, amíg olyan komplex feladatoknál, mint például a kórházi ápolói munka elvégzése, sokkal nehezebb megfelelő automatizált módszerekkel helyettesíteni az embereket, addig a Tybot által kivitelezett rendkívül egyszerű feladatokat egyre könnyebben megoldják a gépek is.

(Fotó: Advanced Construction Robotics)

Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál A robot többek között a felsővezeték javítását végzi 2024-től.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.