Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál

2022 / 04 / 27 / Bobák Zsófia
Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál
A robot többek között a felsővezeték javítását végzi 2024-től.

A távoli irányítású robotok sokféle célt szolgálhatnak:

  • átvehetik a munkát az emberektől veszélyes feladatok elvégzése esetén
  • segíthetnek a munkaerőhiány megoldásában, mivel a robotavatárokat bárhonnan lehet irányítani, így akár egy többszáz kilométerrel arrébb tartózkodó dolgozót is alkalmazhatnak a vezérlés feladatára a cégek
  • vagy sajátos módon hozzájárulhatnak az esélyegyenlőség növeléséhez, mivel a robotok irányítását akár mozgássérült emberek is végezhetik, úgy, mint a tokiói Down Caféban

A robotavatárok előnyeit a Nyugat-Japán Vasúttársaság (JR West) is kezdi feltérképezni, a cég április 15-én kiadott közleménye szerint egy óriás-humanoid fog munkába állni a vállalatnál, hogy elvégezze azokat a feladatokat, amelyek túl veszélyesek lennének az emberi dolgozók számára, emellett persze az sem utolsó szempont, hogy a hatékonyságot és a munkavégzés tempóját is növelhetik a robottal. A gépet a vasúti és közúti infrastruktúrák és okosutak berendezéseinek fejlesztésére szakosodott Nippon Signal építi a Human Machinery co. technológiájára alapozva, amelynek eredményeként egy olyan ember-gép platformot hoztak létre, ami új utat mutathat a nehézgépekkel végzett munka során.

A robot különlegessége, hogy egészen "emberi" külsőt kapott, vagyis leginkább azokra a filmbeli gépekre hasonlít (például WALL-E-ra vagy a Rövidzárlat Johnny-j ára), amelyeket szándékosan szemekkel, karokkal és általában humán formához valamennyire hasonló kiegészítőkkel ruháztak fel, hogy a humánusabb érzéseket is hitelesebben tudják közvetíteni. A vasúttársaság robotja nem tud önállóan működni és nem vezérli mesterséges intelligencia, de a humanoid külalak segít a feladatai kivitelezésében: a fején lévő kamerák által közvetített képeket a kezelője egy VR-sisakon keresztül látja, így tudja távolról irányítani a mozdulatait, a karok pedig a felsővezetékek óvatos mozgatásában és a nehéz alkatrészek emelésében játszanak szerepet.

A JR West Group a robot fejlesztésének terveit és a gép prototípusát már tavaly nyilvánosságra hozta, és egy április 15-ei Twitter videóban a robot tesztelését is bemutatták. A gép egy darura helyezve éri el a javításra szoruló vezetékeket és egyéb magasan lévő szerkezeteket, az irányítást végző dolgozó pedig nem csak a kamerás felvételek által, hanem haptikus érzékeléssel is kapcsolódik a géphez, így növelve az együttműködés hatékonyságát. A cég a Nippon elmondása szerint a robot munkába állítását 2024-re tervezi.

(Nippon, New Atlas Fotó: JR West)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.