Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál

2022 / 04 / 27 / Bobák Zsófia
Hatalmas humanoid veszi át a munkát egy japán vasúttársaságnál
A robot többek között a felsővezeték javítását végzi 2024-től.

A távoli irányítású robotok sokféle célt szolgálhatnak:

  • átvehetik a munkát az emberektől veszélyes feladatok elvégzése esetén
  • segíthetnek a munkaerőhiány megoldásában, mivel a robotavatárokat bárhonnan lehet irányítani, így akár egy többszáz kilométerrel arrébb tartózkodó dolgozót is alkalmazhatnak a vezérlés feladatára a cégek
  • vagy sajátos módon hozzájárulhatnak az esélyegyenlőség növeléséhez, mivel a robotok irányítását akár mozgássérült emberek is végezhetik, úgy, mint a tokiói Down Caféban

A robotavatárok előnyeit a Nyugat-Japán Vasúttársaság (JR West) is kezdi feltérképezni, a cég április 15-én kiadott közleménye szerint egy óriás-humanoid fog munkába állni a vállalatnál, hogy elvégezze azokat a feladatokat, amelyek túl veszélyesek lennének az emberi dolgozók számára, emellett persze az sem utolsó szempont, hogy a hatékonyságot és a munkavégzés tempóját is növelhetik a robottal. A gépet a vasúti és közúti infrastruktúrák és okosutak berendezéseinek fejlesztésére szakosodott Nippon Signal építi a Human Machinery co. technológiájára alapozva, amelynek eredményeként egy olyan ember-gép platformot hoztak létre, ami új utat mutathat a nehézgépekkel végzett munka során.

A robot különlegessége, hogy egészen "emberi" külsőt kapott, vagyis leginkább azokra a filmbeli gépekre hasonlít (például WALL-E-ra vagy a Rövidzárlat Johnny-j ára), amelyeket szándékosan szemekkel, karokkal és általában humán formához valamennyire hasonló kiegészítőkkel ruháztak fel, hogy a humánusabb érzéseket is hitelesebben tudják közvetíteni. A vasúttársaság robotja nem tud önállóan működni és nem vezérli mesterséges intelligencia, de a humanoid külalak segít a feladatai kivitelezésében: a fején lévő kamerák által közvetített képeket a kezelője egy VR-sisakon keresztül látja, így tudja távolról irányítani a mozdulatait, a karok pedig a felsővezetékek óvatos mozgatásában és a nehéz alkatrészek emelésében játszanak szerepet.

A JR West Group a robot fejlesztésének terveit és a gép prototípusát már tavaly nyilvánosságra hozta, és egy április 15-ei Twitter videóban a robot tesztelését is bemutatták. A gép egy darura helyezve éri el a javításra szoruló vezetékeket és egyéb magasan lévő szerkezeteket, az irányítást végző dolgozó pedig nem csak a kamerás felvételek által, hanem haptikus érzékeléssel is kapcsolódik a géphez, így növelve az együttműködés hatékonyságát. A cég a Nippon elmondása szerint a robot munkába állítását 2024-re tervezi.

(Nippon, New Atlas Fotó: JR West)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.