Rekordösszegű felvásárlással ront be a metaverzum kapuján a Microsoft

2022 / 01 / 20 / Pőcze Balázs
Rekordösszegű felvásárlással ront be a metaverzum kapuján a Microsoft
Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Microsoft fel fogja vásárolni a világ egyik legnagyobb játékfejlesztő cégét, az Activision Blizzardot. A vételár közel hetvenmilliárd dollár, vagyis több mint kétszer annyi, mint a LinkedIné, vagy nyolcszor annyi, mint a Skype-é vagy a Bethesda kiadóé volt.

A Call of Duty, az Overwatch és a Warcraft sorozatok kiadójaként ismert Activision Blizzard az elmúlt évben nem a játékaival került címlapokra. Tavaly júliusban a Rakétán arról számoltunk be, hogy szexuális zaklatások miatt áll a bál a vállalatnál, a kaliforniai Fair Munkáltatói és Lakhatási Hivatal (DFEH) szerint ugyanis az "állandó szexuális zaklatás" kultúrája uralkodik ott. Az alkalmazottak azóta tüntettek, követelték a vezérigazgató, Bobby Kotick lemondását, a cég részvényeinek értéke a kétharmadára esett vissza, ám arra nem sokan számítottak, hogy végül egy felvásárlás jelenti a kiutat ebből a helyzetből.

Nagybevásárlás

Egy ekkora kiadó akvizíciójával nem csak egyetlen cég, egyetlen fejlesztőcsapat, néhány nagy márka kerül az új tulajdonoshoz. Amikor másfél éve az első hallásra ismeretlen ZeniMax Media csatlakozott a Microsofthoz, akkor valójában többek között a The Elder Scrolls-t és a Falloutot jegyző Bethesda Game Studios, a Doomért és a Quake-ért felelős id Software, vagy a Wolfenstein sorozatot készítő MachineGames lett Redmondé, és ez csak a lista eleje. A mostani felsorolás is rendkívül hosszú és impozáns: az Infinity Ward és a Treyarch Games Call of Duty-ja, a Blizzard Overwatch-a, Diablója, World of Warcraftje, de például a King Candy Crush-a is szerepel rajta. A The Verge szerint így már harminckét játékfejlesztője lesz a Microsoftnak, amik egyszerre hizlalják majd előfizetéses szolgáltatásuk, a Game Pass katalógusát, illetve termelnek bevételt más platformokon, például a PlayStationön is. Az így létrejött behemótot a jelenlegi bevételeket figyelembe véve már csak a Tencent és a Sony előzi meg. Mindezt akkor, amikor sokan úgy gondolják, hogy a játékokon, például az Activision Blizzard népszerű többjátékosos sorozatain keresztül fog először valójában testet ölteni az elmúlt fél év legtöbbet puffogtatott technológiai víziója, a virtuális valóságra épülő, önálló élettel és gazdasággal rendelkező metaverzum.

"A szórakoztatás folyója, amelyben szabadon áramlik a tartalom és a kereskedelem"

- így beszélt a Microsoft vezetője, Satya Nadella arról, hogy a cég hogyan képzeli el a metaverzumot, ami "az iparág reneszánszát" hozza el, "befogadó és hozzáférhető" játékokkal, miközben a "digitális és a virtuális világok összeérnek". Nadella hozzátette, hogy "nem lesz és ne is legyen egy, centralizált metaverzum." Gondolatai a két legfontosabb kihívásról árulkodnak, ami a cég előtt áll: híresen nyitott, barátságos kultúrájukba integrálni egy botrányokkal övezett cégcsoportot, illetve meggyőzni az amerikai politikusokat arról, hogy nem monopóliumot építenek, hanem ellenkezőleg, a valódi versenyt hozzák el így, a Sony és a Meta méltó vetélytársaként, a metaverzumon innen és túl.

(Fotó: Unsplash/marko blazevic, Getty Images/Anadolu Agency)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google alig egy hete tette elérhetővé a ChatGPT kihívójának szánt Gemini legerősebb változatát, a Gemini 1.0 Ultrát, de máris bejelentettek egy új modellt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.