Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél

2021 / 07 / 29 / Pőcze Balázs
Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél
Az "állandó szexuális zaklatás" kultúrája uralkodik az Activision Blizzardnál a kaliforniai Fair Munkáltatói és Lakhatási Hivatal (DFEH) szerint. A cég, amelyhez a Call of Duty sorozat, a World of Warcraft, a StarCraft vagy a Hearthstone is tartozik, egyelőre próbál megfelelően reagálni a vádakra.

"Olyan ott dolgozni, mint egy koleszban", "mászós bulik", nemi erőszakkal viccelődés, fogdosás, zaklató főnökök - a DFEH szerint a Blizzard vezetői nem csak tudtak ezekről az aggasztó jelenségekről, de egyenesen bátorították is azokat - írja a The Verge. A vádirat szerint az egyik igazgató szobáját a mostanában szexuális botrányai miatt emlegetett, nemrég szabadlábra helyezett Bill Cosby-ról nevezték el az ott dolgozók. A Kotakun részletesen beszámolnak arról, ami annyira hírhedtté tette az irodát.

A legrosszabb védekezés a támadás

A vádak publikálásával egyidőben a Blizzard kiadott egy közleményt, melynek első bekezdésében leszögezik, hogy mennyire fontos számukra a sokszínűség, illetve, hogy elítélik a szexuális zaklatás minden formáját. Ezután viszont kilencszer ekkora terjedelemben fejtegetik, hogy a DFEH vádai "pontatlanok", "több esetben tévesek", illetve egy ponton úgy fogalmaznak, hogy "rosszul vannak" attól a "visszataszító magatartástól", amelyet a hivatal tanúsított, amikor egy kollegájuk öngyilkosságát is összefüggésbe hozták a fentiekkel. Néhány nappal később, szintén a The Verge híre szerint, nyolcszáz blizzardos írt alá egy levelet, amelyben kérdőre vonják a közleményt és a felső vezetést (a cégnél a Wikipedia szerint kilencezer-ötszázan dolgoztak egy éve). "A vezetőség szavai és tettei nem tükrözik a mi értékeinket" - írták. Azt követelték a menedzsmenttől, hogy vegyék komolyan a vádiratban foglaltakat, majd egy nappal később "kivonulást" hirdettek magyar idő szerint szerda estére. A cég azt írta a munkatársaknak, hogy a munkabeszüntetéssel töltött időt is kifizetik, és a részvételt nem torolják meg.

A vezérigazgató szerint "nem találták a megfelelő hangot" a közlemény megfogalmazásakor

Bobby Kotick körlevélben fordult a kollegáihoz és a nyilvánossághoz, amelyben elnézést kért az első reakciójukért. A vezető levelében arról ír, hogy egy külső jogász cég fogja átvilágítani a Blizzardot és kezelni a beérkező panaszokat. Kotick azt ígéri, hogy mostantól minden panaszt komolyan vesznek és kivizsgálnak, az ilyen eljárásokat megnehezítőktől megválnak, de ami a legmeglepőbb: még a játékaikon is változtatni fognak, hogy kikerüljenek azokból a "nem megfelelő" elemek. Hogy ezek pontosan mik, azt egyelőre nem árulták el. Reméljük, arról többet tudunk majd meg, hogy a vádak közül melyek bizonyulnak igaznak, és milyen lépéseket tesznek azért, hogy a cégről újra csak a játékai miatt kelljen beszélni.

(Borítókép: a Blizzard Entertainment dolgozói tüntetnek a jobb munkakörülményekért a kaliforniai Irvine-ben, 2021. július 28-án, Fotó: Jeff Gritchen/MediaNews Group/Orange County Register/Getty Images)

További cikkek a témában:

Kiverte a biztosítékot a részvényeseknél Bobby Kotick hatvanegy milliárd forintos bónusza Az Activision Blizzard vezérigazgatójának hamarosan körülbelül kétszázmillió dollár jutalom landol a bankszámláján, miközben a játékipari cég alkalmazottainak egy része - kaliforniai viszonylatban - a létminimum alatt keres. De mit lehet ezzel kezdeni?

Alaposan bevásárolt a legnagyobb videójátékos kiadókból a szaúdi koronaherceg Nem csak Electronic Arts és Activision részvények kerültek sok milliárd dollár értékben a kosárba, de az uralkodó többségi tulajdont szerezne a legendás, japán SNK-ban is.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.