Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél

2021 / 07 / 29 / Pőcze Balázs
Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél
Az "állandó szexuális zaklatás" kultúrája uralkodik az Activision Blizzardnál a kaliforniai Fair Munkáltatói és Lakhatási Hivatal (DFEH) szerint. A cég, amelyhez a Call of Duty sorozat, a World of Warcraft, a StarCraft vagy a Hearthstone is tartozik, egyelőre próbál megfelelően reagálni a vádakra.

"Olyan ott dolgozni, mint egy koleszban", "mászós bulik", nemi erőszakkal viccelődés, fogdosás, zaklató főnökök - a DFEH szerint a Blizzard vezetői nem csak tudtak ezekről az aggasztó jelenségekről, de egyenesen bátorították is azokat - írja a The Verge. A vádirat szerint az egyik igazgató szobáját a mostanában szexuális botrányai miatt emlegetett, nemrég szabadlábra helyezett Bill Cosby-ról nevezték el az ott dolgozók. A Kotakun részletesen beszámolnak arról, ami annyira hírhedtté tette az irodát.

A legrosszabb védekezés a támadás

A vádak publikálásával egyidőben a Blizzard kiadott egy közleményt, melynek első bekezdésében leszögezik, hogy mennyire fontos számukra a sokszínűség, illetve, hogy elítélik a szexuális zaklatás minden formáját. Ezután viszont kilencszer ekkora terjedelemben fejtegetik, hogy a DFEH vádai "pontatlanok", "több esetben tévesek", illetve egy ponton úgy fogalmaznak, hogy "rosszul vannak" attól a "visszataszító magatartástól", amelyet a hivatal tanúsított, amikor egy kollegájuk öngyilkosságát is összefüggésbe hozták a fentiekkel. Néhány nappal később, szintén a The Verge híre szerint, nyolcszáz blizzardos írt alá egy levelet, amelyben kérdőre vonják a közleményt és a felső vezetést (a cégnél a Wikipedia szerint kilencezer-ötszázan dolgoztak egy éve). "A vezetőség szavai és tettei nem tükrözik a mi értékeinket" - írták. Azt követelték a menedzsmenttől, hogy vegyék komolyan a vádiratban foglaltakat, majd egy nappal később "kivonulást" hirdettek magyar idő szerint szerda estére. A cég azt írta a munkatársaknak, hogy a munkabeszüntetéssel töltött időt is kifizetik, és a részvételt nem torolják meg.

A vezérigazgató szerint "nem találták a megfelelő hangot" a közlemény megfogalmazásakor

Bobby Kotick körlevélben fordult a kollegáihoz és a nyilvánossághoz, amelyben elnézést kért az első reakciójukért. A vezető levelében arról ír, hogy egy külső jogász cég fogja átvilágítani a Blizzardot és kezelni a beérkező panaszokat. Kotick azt ígéri, hogy mostantól minden panaszt komolyan vesznek és kivizsgálnak, az ilyen eljárásokat megnehezítőktől megválnak, de ami a legmeglepőbb: még a játékaikon is változtatni fognak, hogy kikerüljenek azokból a "nem megfelelő" elemek. Hogy ezek pontosan mik, azt egyelőre nem árulták el. Reméljük, arról többet tudunk majd meg, hogy a vádak közül melyek bizonyulnak igaznak, és milyen lépéseket tesznek azért, hogy a cégről újra csak a játékai miatt kelljen beszélni.

(Borítókép: a Blizzard Entertainment dolgozói tüntetnek a jobb munkakörülményekért a kaliforniai Irvine-ben, 2021. július 28-án, Fotó: Jeff Gritchen/MediaNews Group/Orange County Register/Getty Images)

További cikkek a témában:

Kiverte a biztosítékot a részvényeseknél Bobby Kotick hatvanegy milliárd forintos bónusza Az Activision Blizzard vezérigazgatójának hamarosan körülbelül kétszázmillió dollár jutalom landol a bankszámláján, miközben a játékipari cég alkalmazottainak egy része - kaliforniai viszonylatban - a létminimum alatt keres. De mit lehet ezzel kezdeni?

Alaposan bevásárolt a legnagyobb videójátékos kiadókból a szaúdi koronaherceg Nem csak Electronic Arts és Activision részvények kerültek sok milliárd dollár értékben a kosárba, de az uralkodó többségi tulajdont szerezne a legendás, japán SNK-ban is.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.