Rekordot döntött a bitcoin árfolyama

2024 / 03 / 06 / Bobák Áron
Rekordot döntött a bitcoin árfolyama
A kriptovaluta értéke kedden átlépte a 69 ezer dollárt, igaz, az árfolyama ezután rögtön be is zuhant.

A Coindesk adatai szerint a bitcoin árfolyama kedden kora délután egész pontosan 69 208,79 dollárig emelkedett, amivel megdöntötte az eddigi, 2021 novemberében felállított 68 790 dolláros rekordot is. Bár a kriptovaluta ezután kisebb mélyrepülésbe kezdett, jelen cikk írásakor pedig már csak nagyjából 63 ezer dollárt ér, ez még így is 48%-os árfolyam-emelkedést jelent egy hónap alatt, a 2022 decemberi mélyponthoz képest pedig már csaknem megnégyszereződött a bitcoin ára.

A bitcoin árfolyama tavaly októberben kezdett el intenzíven emelkedni, főként arra a hírre, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) engedélyezni fogja a bitcoin ETF-ek, vagyis a bitcoin árát követő tőzsdei alapok kereskedelmét. Ez végül idén januárban meg is történt, azóta pedig nagyjából 7,5 milliárd dollár áramlott ezekbe az alapokba. A The New York Times szerint a bitcoin jelenlegi erősödése éppen emiatt különbözik a korábbi rekordoktól, mert amíg akkor főként a kisbefektetők lelkesedése röpítette csúcsra a bitcoint, addig a mostani árfolyamcsúcsban már sokkal nagyobb szerepe van az olyan, komoly tőkével rendelkező pénzügyi intézményeknek, mint a BlackRock vagy a Fidelity.

A jelenlegi trendek másik komoly mozgatórugója a küszöbön álló felezés, ami történelmileg mindig jelentős emelkedést hozott a bitcoin árfolyamában. Ez az előrejelzések szerint április második felére várható, utána pedig a bitconbányászok csupán az eddigi blokkjutalmuk felét fogják kapni, azaz 6,25 helyett csupán 3,125 bitcoin üti a markukat minden új blokk validálása után. Ennek a jelenségnek az oka, hogy a bitcoin alkotója, Satoshi Nakamoto úgy tervezte meg a kriptovalutát, hogy annak mennyisége véges legyen: a felezésnek köszönhetően 21 millió darab bitcoin után elfogyank a kibányászható bitcoinok, így a FIAT-pénzekkel szemben a bitcoint nem fenyegeti az elinflálódás veszélye. A bitcoin véges mennyisége az optimisták szerint olyan keresletet generálhat, amelynek eredményeként az sem elképzelhetetlen, hogy a kriptovaluta ára egyszer az egymillió dollárt is eléri, persze az is igaz, hogy a kriptopiac eddigi történetét figyelmbe véve ez inkább csak teória, mint komolyan vehető pénzügyi előrejelzés. A Coinmarketcap adatai szerint egyébként a bitcoin 15 éves története alatt a 21 millió bitcoinból már több mint 19,6 milliót kibányásztak, ám a folyamatos feleződés miatt akár 2140-ig is eltarthat, mire az utolsó bitcoin is előkerül.

(Borítókép: Getty Images)

Hogyan kezdjünk bele a kriptovaluta vásárlásba és eladásba? Nagy kockázatot, de nagy vonzerőt is jelenthet kriptovalutába fektetni a pénzünket, de milyen lépéseket kell tenni, hogy legyen bitcoinunk és dogecoinunk?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.