Rekordot döntött a szibériai erdőtűz: a füstje most először az Északi-sarkot is elérte

2021 / 08 / 12 / Felkai Ádám
Rekordot döntött a szibériai erdőtűz: a füstje most először az Északi-sarkot is elérte
A NASA szerint történelmi eseményről van szó, amiben ugyanakkor nincs semmi csodálkozni való: a Szibériában jelenleg is dúló erdőtűz hatalmasabb, mint a világ összes többi jelenlegi tűzvésze együttesen.

A NASA Aqua műholdján a MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) nevű eszköz készítette a cikkhez használt képet augusztus 6-án, amelyen az űrhivatal szerint az látható, ahogy a szibériai erdőtűz füstje olyan sűrű, hogy kitakarja a talajt is. A füst kelet-nyugati irányban 3200 km, míg észak-déli irányban 4000 km-re terjed ki, ami elég lenyűgöző önmagában is, de ez csak egy része a teljes füstnek. A múlt héten a Jakutföldről (Szaha Köztársaság) felszálló füst 3000 km távolságot tett meg, és elért a földrajzi Északi-sarkra is, ami egy szomorú rekord, mivel ilyesmire nem volt példa, mióta megfigyeléseket végeznek ez ügyben. Sőt a füstöt még Mongólia fővárosából, Ulánbátorból is látták, ami 2000 km-re helyezkedik el Jakutföldtől. Az Európai Unió légkörfigyelő intézete, a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) becslése szerint június óta a tűzvész miatt 505 millió tonna CO2 került a légkörbe eddig (és a „tűzszezon” még nem ért véget), míg tavaly ez a szám az egész szezonban 450 millió tonna volt.

Jakutföld fővárosában, Jakutszkban mérték 1891-ben egyébként az egyik leghidegebb hőmérsékletet a Földön: mínusz 64,4 Celsius-fokot. A mostani nyáron azonban rekord magas volt a hőmérséklet. A Siberian Times riportja mindezt úgy foglalta össze, hogy a Szaha Köztársaság valaha az örök fagy királysága volt, mára az erdőtüzek fővárosa lett. Az aktuális becslés szerint egyébként körülbelül 34 ezer négyzetkilométer (kicsit több, mint Magyarország harmada) áll lángokban, és a tűz több mint 300 helyen ütötte fel a fejét, ám ezeknek csak körülbelül a felét oltják az orosz hadsereg bevonásával is, mivel a többi területen az oltási tevékenység túlságosan veszélyes.

"Vitán felül áll, hogy az emberiség hozzájárul a Föld felmelegedéséhez" - kiadták az IPCC legújabb tanulmányát a klímaváltozás állásáról A Föld hőmérséklete növekszik, az extrém időjárási események, főként a hőhullámok, biztosan gyakoribbá válnak, a hideg pedig ritkábban látott vendég lesz. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésének első, nem túl pozitív részlete figyelmeztetőként szolgál a világ kormányai számára a remények szerint.

A Washington Postnak nyilatkozó szakértő szerint a szóban forgó területen nagyobb a tűzvész a jelenleg tomboló görög, török, olasz, amerikai és kanadai tüzek együttesénél is. A szakértő szerint a helyzetet a klímaválság, valamint az erdőgazdálkodás mind leromló állapota okozta, miközben az orosz hivatalos álláspont próbálja az immár rendszeres tűzvészt normálisnak beállítani (már ha egyáltalán beszélnek a helyi médiában a szibériai tüzekről), vagyishogy a tajga egyébként is ki szokott gyulladni. Az emberek pedig valóban kezdenek is ehhez hozzászokni.

Mint látható tehát, Jakutföld nagyon szép példája annak, hogy a klímaválság hatására az extrém lesz az új norma.

(Kép: NASA, MODIS)

További cikkek a témában:

Egyetlen bozóttűzben odalett tavaly a világ mammutfenyőinek egyhetede Sajnos a tavaly augusztusban pusztított kaliforniai Castle bozóttűz minimum megtizedelte a világ óriás mamutfenyőinek állományát, de lehet, hogy ennél is rosszabb a helyzet.

A Tűz és Vihar dala, avagy lángokban áll az USA nyugati partja A klímaváltozás tagadhatatlan, bizonyított tudományos tény, és sürgősen tennünk kell valamit, hogy élhető, ne csak túlélhető környezet maradjon utódainkra. A dolgoknak általában több oka is van egyszerre, és szerencsére a klímaváltozás kapcsán is egyre többre derül fény.

Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel Az oregoni Forest Grove városába 230 kecske érkezett, hogy a tűzvész megelőzésének természetes és kézenfekvő módját nyújtsa.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
A csillagdűnék páratlan természeti képződmények, amelyek ráadásul nem csak ezen a bolygón találhatóak meg – épp ezért fontos, hogy az egyik legősibbnek most megfejtették a titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.