Rekordot döntött Európában a zöldenergia aránya

2024 / 02 / 09 / Pőcze Balázs
Rekordot döntött Európában a zöldenergia aránya
Egy most megjelent elemzés szerint példátlan változáson ment keresztül az európai villamosenergia-mix: több mint kétharmad a nap-, a szél-, a víz- és a nukleáris energia együttes aránya.

Az Ember nevű, de nem Magyarországon, hanem Angliában működő, a fosszilis energiaforrások visszaszorításáért küzdő agytröszt úgy látja, hogy Európában "példátlanul bezuhant a szén- és a gázalapú villanyáram-előállítás" - számolt be a The Verge. Sarah Brown programvezető szerint nem egy egyszeri eseményről van szó, hanem "strukturális csökkenésről". A szén már hosszú ideje folyamatosan veszít a jelentőségéből, és csak Oroszország ukrajnai inváziója tudta kissé megemelni az arányát, ahogyan Európa próbálta magát függetleníteni az orosz gáztól. 2023-ban viszont folytatódott a tendencia,

negyedével kevesebb szenet, és ezzel párhuzamosan tizenöt százalékkal kevesebb gázt használtak arra a kontinensen, hogy villanyáramot állítsanak elő.

Az energiaipar károsanyag-kibocsátása így tizenkilenc százalékkal esett vissza. Ez, amint arra a cikk emlékeztet, nagyobb visszaesés, mint amikor a világjárvány első évében szinte teljesen leállt az utazás és sok más iparág. Ami viszont növekedett, az a zöld energiaforrások aránya, különösen a szélé, ami önmagában az európai áram tizenhét és fél százalékért felelt 2023-ban. Ez megegyezik Franciaország teljes villanyáram-szükségletével. A vízenergia ennek körülbelül a kétharmadát, a napenergia pedig a felét termelte. Az összes megújuló forrás a jelentés szerint az energiaszükséglet negyvennégy százalékát fedezte, míg az atomenergia aránya 2022-höz képest egy százalékponttal nőtt, huszonkettőről huszonháromra.

1990 óta vannak megbízható adataink a villamosenergia-mixről, azóta biztosan nem volt ilyen zöld az áram Európában, de Brown szerint a fosszilis energiaforrások aránya csak nagyobb lehetett azelőtt, hiszen nem igazán volt helyettük mit felhasználni. Vagyis szinte biztosan rekordot állított fel a kontinens. "Közeledünk a szén kivezetéséhez, és ahogyan növekszik a szél- és a napenergia jelentősége, a földgáz lesz a következő hanyatló energiaforrás. De nem kényelmesedhetünk el. Az EU-nak lézer pontossággal kell fókuszálnia a szél- és a naperőművek telepítésére, valamint a rendszer rugalmasságára, hogy megszabaduljon a fosszilis energiaforrásoktól" - fogalmazott Sarah Brown. Az adatok, amelyek alapján a szervezet dolgozott, ingyenesen letölthetőek az Ember weboldaláról.

(Borítókép: Zbynek Burival/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
Senki sem érti: valami nem stimmel a Föld mágneses mezőjével az Északi- és Déli-sark körül
A bolygónkon az életet a mágneses mező teszi lehetővé, ezért is fontos, hogy minél jobban megismerjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.