Reszkethet az orosz légvédelem? – Még az idén bemutatják a nyilvánosságnak az USA hatodik generációs lopakodó bombázóját, a B–21-et

2022 / 09 / 21 / Felkai Ádám
Reszkethet az orosz légvédelem? – Még az idén bemutatják a nyilvánosságnak az USA hatodik generációs lopakodó bombázóját, a B–21-et
Már elkezdték modernizálni a mostanra koros B–2 bombázókat, hogy esélyük legyen a modern, elsősorban orosz légvédelemmel szemben, de nem kell sokat várni az új gép érkezésére sem – a B–21 Raider még idén decemberben színre fog lépni egy nyilvános sajtóbemutatón.

Mostanság írtunk arról, hogy a B–2-es lopakodó bombázókat elkezdték modernizálni, hogy esélyük legyen kifejezetten az orosz légvédelemmel szemben – a lenti cikk tanulsága pedig úgy foglalható össze, hogy a gépeket olyan rendszerekkel látják el, amelyek még ideje korán felismerik a légvédelmi rendszereket, hogy a gép mintegy kikerülhesse ezeket.

Esélye sincs az orosz légvédelemnek a feljavított, amerikai B–2 bombázókkal szemben A 737 millió dolláros „upgrade”-nek hála az amerikai stratégiai bombázó állítólag „sebezhetetlen” lesz az orosz légvédelem számára – a gép sokkal erősebb processzort kapott, de a változások a nukleáris töltetet is érintik.

Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy egyre inkább érik a B–2-es nyugdíjazása (ez alatt persze relatíve hosszú időt kell érteni), hiszen hamarosan érkezik a váltás, a hatodik generációs lopakodó vadász, a B–21 Raider képében. Ráadásul úgy tűnik, hogy amint a B–2 Spiritet 1988-ban, úgy most a B–21-et is nyilvános fogják bemutatni – számol be róla a The Warzone. Mostanra ugyanis kiderültek a részletek a Northrop Grumman sajtóközleményéből, ami szerint az eseményen ugyan csak a meghívottak vehetnek részt, de a bemutató keretében „exkluzívan megtekinthető” lesz a gép – ami arra utalhat, hogy most először a nyilvánosság is vethet egy pillantást a Pentagon egyik legambiciózusabb és legkritikusabb projektére. Sokáig pedig még csak várni sem kell erre, hiszen az eseményre még idén decemberben sor fog kerülni a Northrop Grumman Plant 42 telephelyén a kaliforniai Palmdale-ben. A hatodik generációs, nukleáris csapásra is képes bombázót egyébként erősen konfliktusos légtérben történő bevetésekre optimalizálták, és az említett Plant 42 telephelyen hat darab található belőle a fejlesztés különböző fázisaiban. Ez tehát jelenleg a B–21 gépek teljes száma.

A Northrop Grumman egyébként még 2015-ben nyerte el a szerződést a fejlesztésre a Long Range Strike-Bomber (LRS-B) program keretében, amit természetesen komoly titkolódzás övezett és övez részben a mai napig – így aztán sem a fejlesztés pontos költségei, sem a menetrend nem ismert, ahogy az sem, hogy történt-e valamiféle komolyabb módosítás az eredeti elképzelésekhez képest.

Némi csúszás azért előfordulhat, hiszen a Raider első tényleges repülésére csak jövőre fog sor kerülni, pedig eredetileg azt is az idei évre tervezték, de ez valószínűleg nem fog kihatni arra, hogy az eredeti elgondolásnak megfelelően a B–21-esek az évtized közepétől elkezdjenek szolgálatba állni. A dél-dakotai Ellsworth légibázis ad majd otthont egyébként az első B–21-es századnak, amit aztán további két bázis követ majd. Akárhogy is, reméljük, hogy decemberben tényleg érkezik némi képanyag immár a valódi gépről.

Kép: Northrop Grumman


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.