Riadó verte fel éjjel a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait a szivárgás miatt

2020 / 10 / 01 / Felkai Ádám
Riadó verte fel éjjel a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait a szivárgás miatt
Hétfő éjjel riadóztatták az ISS fedélzetén szolgálókat, mert a szivárgás fokozódni kezdett.

Szerencsére nem volt ok az aggodalomra, a vaklármát az okozta, hogy egy átmeneti hőmérséklet változás miatt a földi személyzet arra gyanakodott, hogy nőtt a levegő elszivárgásának az üteme. Szerencsére ilyesmiről nem volt szó, ugyanakkor akad egy még jobb hír is: a riadó alatt megtalálták a szivárgás forrását.

Már korábban írtunk arról, hogy miután átvizsgálták a teljes űrállomást, a mérnökök arra jutottak, hogy esetleg az az orosz létfenntartó modul, a Zvezda szivároghat, ahová az űrhajósok bezárkóztak, hogy az állomás többi részét ellenőrizni tudják. A mostani riadó alatt pedig ultrahangos érzékelőkkel megerősítették ezt a korábbi hipotézist: valóban a Zvezda szivárog. A pontos hely sajnos nem ismert, de legalább már sikerült egy modulra leszűkíteni a keresést.

A linkelt cikkben már bemutattuk ezt a modult, és hogy miért probléma, hogy a szivárgás éppen innen ered: A 2000-ben fellőtt Zvezda volt az ISS első lakható része. Ma pedig az orosz oldalt látja el oxigénnel és ivóvízzel, illetve itt található az a berendezés is, amely kiszűri a szén-dioxidot a levegőből. Ebben a modulban találhatóak az alvóhelyiségek, az étkező, hűtő, valamint fürdőhelyiség. Természetesen hasonló modullal az ISS amerikai része is rendelkezik, vagyis elméletileg adott a lehetőség, hogy az űrhajósok oda vonuljanak át, és akkor le lehet a Zvezdát tesztelni.

A baj csak az, hogy a Poiszk a Zvezdára van rákapcsolva. Magyarán a Poiszknál dokkolt Szojuz űrhajó csak innen érhető el vészhelyzet esetén.

Mivel, mint kiderült, a szivárgás mértéke valójában nem nőtt, így ez a NASA szerint továbbra sem jelent veszélyt az űrhajósokra. Ugyanakkor a biztonság kedvéért az űrhivatal extra légtartályokat küldött fel az e héten fellőtt ellátmánnyal. Októberben egyébként esedékes a következő, 64-es Expedíció tagjainak az érkezése. Ez két részletben fog történni: először október 14-én egy Szojuz MS-17 űrhajóval érkezik három űrhajós, a többieket pedig október 31-én szállítja majd a SpaceX Crew Dragon űrhajója. A SpaceX számára ez lesz az első, valódi küldetés a nyári sikeres próbamisszió után.

(Kép: Wikimedia Commons)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A kutatók rájöttek, hogy az extrém Kerr-fekete lyukak, a fekete lyukak egy egyedülálló osztálya, váratlan jellegzetességeket produkál az eseményhorizont közelében, ami akár egy új fizika bevezetésével is járhat.
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.