Robert Downey Jr. Karikó Katalin példáján felbuzdulva hozott létre egy tudományos kutatásokat támogató programot

2021 / 12 / 18 / Bobák Áron
Robert Downey Jr. Karikó Katalin példáján felbuzdulva hozott létre egy tudományos kutatásokat támogató programot
"Ha a bürokratikus akadályok leküzdéséért is járna Nobel-díj, tudod, hogy ki kapná? Karikó Katalin" - kezdődik az a Robert Downey Jr. és David Lang által jegyzett véleménycikk, amely a Fast Company hasábjain jelent meg néhány nappal ezelőtt. A hollywoodi színész az esszében arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudományos kutatások finanszírozását alapjaiban kéne újragondolni, a mostani, bürokratikus rendszer ugyanis lassú, és nem biztosítja, hogy a világmegváltó ötletek biztosan megkapják a szükséges támogatásokat.

Downey Jr. példaként Karikó Katalin példáját hozza fel, aki évtizedeken keresztül nem kapott megfelelő támogatást az mRNS-sel kapcsolatos kutatásaira, aminek eredményeként elkészülhetett a Pfizer és a Moderna koronavírus-vakcinája. Bár a magyar kutatónő végül elérte célját, a története a színész szerint figyelmeztető jel lehet a jövőre nézve is, hiszen az elavult, bürokratikus rendszer miatt lehet, hogy éppen most maradunk le a következő fontos tudományos áttörésről.

A probléma megoldása most fontosabbnak tűnik, mint valaha - folytatja Downey Jr. -, hiszen a világjárvány miatt a tudományos kutatások száma erősen visszaesett, miközben az innovatív ötletekre még sosem volt akkora szükség, mint manapság: megoldást kell találnunk arra, hogyan tudunk élelmiszert előállítani erők kiirtása nélkül, szükség van az elektromos áram termelésének új módozataira, át kell állnunk a klímabarát mezőgazdaságra és olyan technológiákat kell fejlesztenünk, amelyek segítségével kivonhatjuk a légkörből a szén-dioxidot - sorolja a színész.

Karikó Katalin is bekerült az Év Hősei közé a Time magazin listáján Az év embere Elon Musk lett, az Év Hőseinek pedig a vakcinát fejlesztő orvosokat választották.

Downey Jr. 2019-ben alapította meg a Footprint Coalition nevű kezdeményezést, amelynek célja, hogy a modern technológia segítségével csökkentsék a világ szén-dioxid kibocsátását. A fenti problémákra reagálva a szervezet most egy új, Science Engine (a tudomány motorja) névre keresztelt egységgel bővült, amelynek célja, hogy tudományos vezetők segítségével kutassák fel azokat a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokat, amelyek máskülönben nem kapnának megfelelő figyelmet.

Az ötlet kidolgozói egyelőre öt területet neveztek meg, többek között a biotechnológia, a környezeti igazságosság és a sejtkultúrákból történő élelmiszerelőállítás területén fogják keresni azokat a korai szakaszban lévő, kockázatos kutatásokat, amelyek érdemesek arra, hogy támogassák őket. Bár a felkért tudományos vezetők teljesen önállóan dönthetnek arról, hogy milyen projekteket szeretnének támogatni, mivel maga a program az Experiment.com oldalon fut, így társfinanszírozóként bárki beszállhat majd a kutatások támogatásába. A 2012-ben alapított oldal nagyjából úgy működik, mint a Kickstarter, azzal a különbséggel, hogy az adakozók itt kifejezetten különböző tudományos projekteket finanszírozhatnak.

Downey Jr. azzal zárja gondolatait, hogy a világjárvány során a kutatók rendkívül gyorsan értek el kiemelkedő eredményeket, és reméli, hogy a segítségükkel ugyanez a bolygóval kapcsolatban is sikerülni fog.

(Borítókép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Elindult a Youtube új sorozata, amiben Robert Downey Jr. vezet be a mesterséges intelligencia rejtelmeibe Ki magyarázhatna jobban olyan dolgokról, mint a transzhumanizmus, vagy a mesterséges idegrendszer, mint maga Tony Stark?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.