Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában

2022 / 06 / 28 / Pőcze Balázs
Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában
A Kínai Kibertér Hatóság (CAC) frissítette a digitális platformok és tartalomelőállítók felelősségét szabályozó dokumentumot. Az új változat szerint minden egyes hozzászólást előzetesen cenzúráznia kell a szolgáltatóknak. Ez lehetetlen feladatnak tűnik.

Az MIT Technology Review-ban olvasható hír szerint a szabály vonatkozik minden fórum hozzászólásra, válaszra, digitális üzenőfalon megjelenő bejegyzésre; nem csak a szöveges tartalmakra, hanem a képekre, GIF-ekre, videókra, de még a hangfájlokra is. A kínai TikTok, a Douyin korábban is ellenőrzött minden egyes feltöltött videót, de ha a szabály életbe lép, akkor ezt minden hozzászólással is meg kell majd tenniük. Ráadásul ezt a feladatot mostantól nem csak a szolgáltatók, hanem az ott posztoló tartalomelőállítók is elvégezhetik: az ő kötelességük is lesz, hogy jelentsék az illegális megjegyzéseket, gondolatokat.

"Az egész cenzúra-iparban tudják, hogy senki sem figyel oda a kommentekre és a videózás közben megjelenő hozzászólásokra"

- nyilatkozta a lapnak Eric Liu, aki korábban a Weibonál, a legismertebb kínai mikroblog-platformnál dolgozott moderátorként, mielőtt az amerikai China Digital Times-hoz csatlakozott volna, hogy kutassa a területet. Az elmúlt időszakban több kormányzati Weibo fiók bejegyzései alatt jelentek meg a párt számára aggasztó hozzászólások, ez okozhatta vagy gyorsíthatta fel a szigorítást. Ugyanakkor az új szabályokat teljes egészében betartatni lehetetlen küldetés lenne.

A Weibo most is csak akkor ellenőriz élesítés előtt tartalmakat, ha a szerző korábban már vétett az oldal, illetve az ország szabályai ellen, illetve ha a téma, amelyről a bejegyzés szól, különösen érzékeny. A cikk kiemeli, hogy a TikTok anyacégénél, a ByteDance-nél a legtöbb alkalmazott a cenzúrázással megbízott csapatban dolgozik, de hiába vannak "többezren", az új feladatuk így is teljesíthetetlennek tűnik. A Metánál tizenötezren dolgoznak ilyen szerepkörben, a YouTube néhány éve szintén hatalmas, tízezres csapatot ígért, de ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi platformra percenként ötszáz órányi videót töltöttek fel akkoriban, akkor látszik, hogy ez a feladat még Sziszüphosznak is sok lenne. Pláne, ha nem csak a videókat kéne megnéznie, hanem az alattuk lévő összes hozzászólást is. Mielőtt azok megjelennek.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.