Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában

2022 / 06 / 28 / Pőcze Balázs
Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában
A Kínai Kibertér Hatóság (CAC) frissítette a digitális platformok és tartalomelőállítók felelősségét szabályozó dokumentumot. Az új változat szerint minden egyes hozzászólást előzetesen cenzúráznia kell a szolgáltatóknak. Ez lehetetlen feladatnak tűnik.

Az MIT Technology Review-ban olvasható hír szerint a szabály vonatkozik minden fórum hozzászólásra, válaszra, digitális üzenőfalon megjelenő bejegyzésre; nem csak a szöveges tartalmakra, hanem a képekre, GIF-ekre, videókra, de még a hangfájlokra is. A kínai TikTok, a Douyin korábban is ellenőrzött minden egyes feltöltött videót, de ha a szabály életbe lép, akkor ezt minden hozzászólással is meg kell majd tenniük. Ráadásul ezt a feladatot mostantól nem csak a szolgáltatók, hanem az ott posztoló tartalomelőállítók is elvégezhetik: az ő kötelességük is lesz, hogy jelentsék az illegális megjegyzéseket, gondolatokat.

"Az egész cenzúra-iparban tudják, hogy senki sem figyel oda a kommentekre és a videózás közben megjelenő hozzászólásokra"

- nyilatkozta a lapnak Eric Liu, aki korábban a Weibonál, a legismertebb kínai mikroblog-platformnál dolgozott moderátorként, mielőtt az amerikai China Digital Times-hoz csatlakozott volna, hogy kutassa a területet. Az elmúlt időszakban több kormányzati Weibo fiók bejegyzései alatt jelentek meg a párt számára aggasztó hozzászólások, ez okozhatta vagy gyorsíthatta fel a szigorítást. Ugyanakkor az új szabályokat teljes egészében betartatni lehetetlen küldetés lenne.

A Weibo most is csak akkor ellenőriz élesítés előtt tartalmakat, ha a szerző korábban már vétett az oldal, illetve az ország szabályai ellen, illetve ha a téma, amelyről a bejegyzés szól, különösen érzékeny. A cikk kiemeli, hogy a TikTok anyacégénél, a ByteDance-nél a legtöbb alkalmazott a cenzúrázással megbízott csapatban dolgozik, de hiába vannak "többezren", az új feladatuk így is teljesíthetetlennek tűnik. A Metánál tizenötezren dolgoznak ilyen szerepkörben, a YouTube néhány éve szintén hatalmas, tízezres csapatot ígért, de ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi platformra percenként ötszáz órányi videót töltöttek fel akkoriban, akkor látszik, hogy ez a feladat még Sziszüphosznak is sok lenne. Pláne, ha nem csak a videókat kéne megnéznie, hanem az alattuk lévő összes hozzászólást is. Mielőtt azok megjelennek.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Szorul a digitális hurok Hongkong nyakán A Facebook, a Google és a Twitter egyre komolyabb harapófogóban találja magát a múlt héten életbe lépett nemzetbiztonsági törvény miatt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.