Rövidesen minden új autóban kötelező lehet a sofőrt megfigyelő rendszer

2021 / 04 / 28 / Pőcze Balázs
Rövidesen minden új autóban kötelező lehet a sofőrt megfigyelő rendszer
Az Egyesült Államokban három szenátor egy olyan törvénytervezettel állt elő, amely minden új autóban előírná a sofőrt megfigyelő megoldások telepítését. Az Európai Bizottság már két éve megfogalmazott egy hasonló elvárást.

Néhány napja a Rakétán is beszámoltunk egy olyan, halálos kimenetelű balesetről, amelynél felmerült, hogy nem ült senki a volán mögött. A Tesla változatlanul vitatja a sajtóban megjelent állításokat, de ettől függetlenül kiemelt téma lehet a következő időszakban, hogy az egyre fejlettebb vezetéstámogató rendszerek bevezetése mellett hogyan gondoskodnak arról az autógyártók, hogy ne legyenek felelőtlenebbek a sofőrök.

A törvényjavaslat, amelyet a minnesotai Amy Klobuchar szenátor, egykori elnökjelölt is aláírt, előírná a közlekedésügyi miniszternek, hogy alkosson olyan szabályokat, amelyek minden autóban kötelezővé tennék a sofőrfigyelő rendszerek telepítését - írja az Ars Technica. A miniszternek négy éve lenne az előírás kidolgozására, az autógyártók pedig két évet kapnának, hogy megfeleljenek annak. A cikk emlékeztet rá, hogy a Cadillac Super Cruise nevű vezetéstámogató rendszere például már most egy kamerával figyeli, hogy az utat nézzük-e vezetés közben.

Az Európai Bizottság 2019 márciusában adott ki közleményt arról , hogy üdvözli az EU intézményeinek hasonló elképzeléseit.

Ezek előírják, hogy a személygépkocsik mellett a könnyű haszongépjárművekben, a tehergépjárművekben és az autóbuszokban is működjön olyan rendszer, amely figyelmeztet, ha a sofőr álmosnak tűnik, vagy elvonja valami a figyelmét. Szintén kötelezőek lesznek például az intelligens sebességszabályozók, a tolatóradarok és -kamerák, valamint a fekete dobozok is.

"A kötelezővé tett új fejlett biztonsági elemektől ugyanolyan hatást várhatunk, mint annak idején a biztonsági öv bevezetésétől. A legtöbb új technológia már létezik, főként a felső kategóriás autókban. Most mindenki biztonsága javulni fog, és egyúttal felkészülünk a jövő összekapcsolt és automatizált mobilitására is." - nyilatkozta Elżbieta Bieńkowska, az akkori belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos. Az európai politikusok várakozásai szerint így közelebb kerülhet a kontinens ahhoz, hogy

2050-re a nullához közelítsen a halálos kimenetelű és a súlyos közlekedési balesetek száma.

Az európai szabályok a közlemény szerint már jövőre életbe lépnek; az Egyesült Államokban, ha átmegy a javaslat, legkorábban 2027-ben jönnek majd az első, kötelezően így felszerelt autók.

(Fotó: Unsplash/Why_kei)

További cikkek a témában:

Japánban bevezetés előtt állnak a postai kézbesítőrobotok, de globális piacuk is szélsebesen nő A robotokkal végzett postai szolgáltatásokat számos helyen tesztelik már, az ilyen megoldások költségkímélőek, csökkenthetik a kézbesítők sérülésének kockázatát, és egyelőre amiatt sem kell aggódni, hogy bárki elveszítené a robotok miatt a munkahelyét.

Négy órán át oltották a Teslát, aminek a hátsó ülésén két ember lelte halálát. Musk szerint nem az Autopilot a felelős A hatóságok viszont "szinte száz százalékig" biztosak abban, hogy nem volt ember a kormány mögött.

A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ilyen volt a világ legkülönlegesebb tömegközlekedési eszközén utazni 120 évvel ezelőtt
Ilyen volt a világ legkülönlegesebb tömegközlekedési eszközén utazni 120 évvel ezelőtt
A wuppertali függővasút még ma is üzemel, igaz, sokat változott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.