Japánban bevezetés előtt állnak a postai kézbesítőrobotok, de globális piacuk is szélsebesen nő

2021 / 04 / 27 / Justin Viktor
Japánban bevezetés előtt állnak a postai kézbesítőrobotok, de globális piacuk is szélsebesen nő
A robotokkal végzett csomag vagy levélszállítás egyértelműen a postai szolgáltatások jövője, és számos helyen tesztelik már, bár egyelőre többnyire csak az "utolsó mérföldet" igénybe vevő útszakaszokon. Az ilyen megoldások költségkímélőek, csökkenthetik a kézbesítők sérülésének kockázatát, és egyelőre amiatt sem kell aggódni, hogy bárki elveszítené a robotok miatt a munkahelyét.

Akcióterv robotokkal

Japánban például több helyütt is tesztelnek efféle megoldásokat a Növekedési Stratégia Akcióterv részeként, a kis sebességű és kompakt autonóm robotok lehetőségeit vizsgálva. A Panasonic vállalat a stratégia állami-magánszektor tanácsának tagja, a Japán kormány Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezetének támogatásával.

Fujisawa város Kanagawa prefektúrában a Panasonic vállalattal dolgozik együtt a teszteken, melyek első fázisa tavaly novemberben kezdődött és karácsony estéjén fejeződött be. Ebben egy önvezető robot közlekedett a prefektúra közútjain, idén februártól pedig már a második fázis zajlik, levelek és csomagok házhozszállításával, egy okostelefonos alkalmazás és egy távvezérlő központ bevonásával.

A Panasonic az elmúlt hat évben már intenzíven együtt dolgozott Fujisawa önkormányzataival, lakóival és a helyi üzletekkel egy fenntartható okosváros megteremtésén. A kialakult álláspont szerint robotjaik segíthetnek a postai kézbesítő személyzet esetleges hiányának kezelésében, ami már a Covid-19 pandémia előtt is komoly problémát jelentett a városban.

A robotok alkalmazása  a mostani koronavírus világjárványhoz hasonló esetekben pedig egyenesen páratlan lehetőséget biztosít a fertőzésmentes, biztonságos küldemény-kézbesítésekhez.

A postásrobotokat irányító vezérlőközpont interneten keresztül kapcsolódik az autonóm robotokhoz, és az irányítóközpontban emberi operátor kíséri figyelemmel az egységek helyzetét, tevékenységét, eredményességét. A robotok ugyanakkor teljesen önállóan működnek, elkerülik például az akadályokat. Ha a robot nem boldogul egy ilyen feladattal, az emberi operátor távirányítás-üzemmódba kapcsolva átveszi a vezetését a vezérlőközpontból.

Mindeközben idén Tokióban a ZMP vállalat piros DeliRo robotja járja végig nagyjából ugyanezeket a teszteket, akár 30 kilogramm súlyú csomagokat szállítva 6 kilométer per órás sebességgel. japánban az érvényes jogi szabályozás szerint autonóm szállító robotok egyelőre nem közlekedhetnek emberi felügyelet nélkül, a járdákon vagy a közutakon, de ezen enyhíteni terveznek. A DeliRo próbaüzeme úgy zajlik, hogy a Japán Posta járműként regisztrálta a robotot a hivatalos szerveknél.

A nagyobb bőrönd nagyságú robotnak természetesen beépített kamerái és érzékelői is vannak, és gond nélkül képes áthaladni a zebrákon a közlekedési lámpák irányítása mellett. A gyakorlat szerint a robot egy nagyjából 700 méteres távot körülbelül 25 perc alatt tesz meg.

Az "utolsó mérföld" világpiacának várható alakulása

Az USA-ban az Amazon már már 2019-ben tesztelte Scout-nak (felderítő) keresztelt kézbesítőrobotjait, a vállalat első kézbesítőrobotja azonban a Prime Air drón volt, ami 2016 decemberében repült először élesben. A drónok nagy sebességük miatt előnyben vannak a jármű-kézbesítőrobotokkal szemben, viszont csupán jóval kisebb méretű és súlyú hasznos terhet képesek célba juttatni.

A globális autonóm "utolsó mérföldes" szállítási piac méretét 2021-ben 11,90 milliárd dollárra becsülik, és az előrejelzések szerint 2030-ig elérheti a 84,72 milliárd dollárt. A legnagyobb bevétel a becslések szerint észak-Amerikában keletkezik majd, és a különböző alkalmazott járművek közül a földi kézbesítő robotok szegmense termelheti a legnagyobb bevételt, a várakozások szerint 4,56 milliárd dollárt, 2030-ra pedig akár 34,90 milliárd dollárt is.

(Forrás: Panasonic, ZMP, Amazon Kép: Panasonic, Zmp)

Ez is érdekelhet:

Az autonóm Camello robotok szállíthatnak házhoz csomagokat és élelmiszert Szingapúrban A Szingapúr észak-keleti régiójában található Punggolban PPP együttműködés keretein belül zajlik az önálló robotfutárok használatának bevezető tesztelése a szingapúri lakosság rendelésre történő szállításainak alkalmával.

Violetta egy magyar fejlesztésű UV-C fertőtlenítő robot, a szabolcsi Fülesden gyártják Az UV-C fénnyel fertőtlenítő robotok egy ideje már köztünk vannak, és mostantól már magyar gyártású fertőtlenítő robottal is büszkélkedhetünk.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.