Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben

2020 / 04 / 25 / Perei Dóra
Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben
Az eszköz szívritmust, testhőt és pulzust mér, ráadásul mosógépben mosható. A pillekönnyű, láthatatlan érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe.

Az okoseszközök lassacskán öltözködésünkbe is beszivárognak, mivel egyes vállalatok és magánszemélyek különféle megoldásokon dolgoznak arra vonatkozóan, hogyan építsük be azokat a napi rutinba életünk javítása érdekében. Az MIT kutatócsoportja ezért kifejlesztett egy apró, ruhaszövetbe illeszthető kütyüt, amely figyelemmel kíséri viselője egészségi állapotát. A szenzor mosógépben mosható és számos anyagba integrálható.

Hamarosan beköszönthet a szívritmust mérő pólók ideje

Képzeljünk el egy felsőt, ami monitorozza pulzusunkat, testhőmérsékletünket és légzési ütemünket. Nos, az MIT csapata pontosan ezen dolgozik: a pillekönnyű érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe. Aggodalomra nincs ok, mivel az érzékelő nem változtatja meg a ruhát, bármikor könnyen eltávolítható és tisztítható. A prototípus egy alkalmazás segítségével okostelefonhoz csatlakoztatható, ezáltal számos iparágban potenciál lehet, például sportban, gyógyításban és akár az űrhajósok állapotának megfigyelésénél is. Ha már az asztronautáknál tartunk, a fejlesztések egy részét a NASA és az MIT Media Lab Űrkutatási Kezdeményezés támogatta.

A szenzor költséghatékony, egyszerűen és kényelmesen használható a krónikus betegségben szenvedő betegek monitorozására, akik rendszeres ellenőrzést igényelnek.

Az érzékelő képes automatizálni egy folyamatot, amely megkönnyíti mind a beteg, mind az ápoló dolgát.

A jelenlegi járványhelyzetben minden olyan lehetséges gyógyítási megoldást érdemes számításba venni, ami minimalizálja a vírus átterjedésének kockázatát. A MIT találmánya hasznos eszköz lehet az orvosok számára, akik így távolról is értékelhetik betegeik állapotát.

(Fotó: MIT News)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.