Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben

2020 / 04 / 25 / Perei Dóra
Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben
Az eszköz szívritmust, testhőt és pulzust mér, ráadásul mosógépben mosható. A pillekönnyű, láthatatlan érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe.

Az okoseszközök lassacskán öltözködésünkbe is beszivárognak, mivel egyes vállalatok és magánszemélyek különféle megoldásokon dolgoznak arra vonatkozóan, hogyan építsük be azokat a napi rutinba életünk javítása érdekében. Az MIT kutatócsoportja ezért kifejlesztett egy apró, ruhaszövetbe illeszthető kütyüt, amely figyelemmel kíséri viselője egészségi állapotát. A szenzor mosógépben mosható és számos anyagba integrálható.

Hamarosan beköszönthet a szívritmust mérő pólók ideje

Képzeljünk el egy felsőt, ami monitorozza pulzusunkat, testhőmérsékletünket és légzési ütemünket. Nos, az MIT csapata pontosan ezen dolgozik: a pillekönnyű érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe. Aggodalomra nincs ok, mivel az érzékelő nem változtatja meg a ruhát, bármikor könnyen eltávolítható és tisztítható. A prototípus egy alkalmazás segítségével okostelefonhoz csatlakoztatható, ezáltal számos iparágban potenciál lehet, például sportban, gyógyításban és akár az űrhajósok állapotának megfigyelésénél is. Ha már az asztronautáknál tartunk, a fejlesztések egy részét a NASA és az MIT Media Lab Űrkutatási Kezdeményezés támogatta.

A szenzor költséghatékony, egyszerűen és kényelmesen használható a krónikus betegségben szenvedő betegek monitorozására, akik rendszeres ellenőrzést igényelnek.

Az érzékelő képes automatizálni egy folyamatot, amely megkönnyíti mind a beteg, mind az ápoló dolgát.

A jelenlegi járványhelyzetben minden olyan lehetséges gyógyítási megoldást érdemes számításba venni, ami minimalizálja a vírus átterjedésének kockázatát. A MIT találmánya hasznos eszköz lehet az orvosok számára, akik így távolról is értékelhetik betegeik állapotát.

(Fotó: MIT News)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.