Saját fejlesztésű operációs rendszert kapnak jövőre a Huawei telefonjai

2020 / 09 / 14 / Bobák Áron
Saját fejlesztésű operációs rendszert kapnak jövőre a Huawei telefonjai
A Huawei telefonjai 2021-től kapják meg a saját fejlesztésű HarmonyOS-t, de egyelőre marad az Android is.

A kínai gyártó tavaly elég nehéz helyzetbe került, miután az USA kereskedelmi minisztériuma tiltólistára tette őket, így az amerikai cégek azóta nem üzletelhetnek a Huaweijel. Ennek következtében a Huawei a telefonjain is csak az Android nyílt forráskódú változatát használhatja, rajta a saját HMS ökoszisztémájukkal. Ez viszont azt is jelentette, hogy a Huaweinek le kellett mondania a Google szolgáltatásairól, vagyis az azóta kiadott telefonjaikon nem fut se a Google Play, se a többi Google-alkalmazás, és azok az appok sem, amik csak a Google keretrendszerével működnek.

Ilyen előzményekkel már nem is olyan meglepő, hogy a cég a múlt csütörtökön tartott fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy jövőre már az új telefonjaikon is a saját fejlesztésű HarmonyOS fog futni, ami a Honor és Huawei tévéken már tavaly bemutatkozott. A Huawei arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy tervbe van-e véve, hogy teljesen elhagyják az Androidot, de mivel a fejlesztői konferencián egy új androidos felhasználói felületet is bemutattak EMUI 11 néven, így egyelőre még biztosan nem akarnak megválni a Google operációs rendszerétől.


Így néz ki a HarmonyOS felhasználói felülete a tavaly bemutatott Honor Vision okostévén

Nem a Huawei az egyetlen, aki sokat veszíthet

Az Androiddal való szakítás nem csak a Huaweinek fájna, de minden bizonnyal a Google-t is érzékenyen érintené. A Huawei az idei év első felében 105 millió telefont értékesített, amivel átmenetileg a világ legnagyobb mobilgyártójává váltak. Nehéz elképzelni, hogy az operációsrendszer-váltás egyáltalán nem befolyásolja majd az eladásaikat Európában, ugyanakkor ha az itteni felhasználóiknak csak egy részét is sikerül megtartaniuk, már az is igencsak nagy érvágás lesz a Google-nek, akik az IDC statisztikái szerint jelenleg a mobil operációs rendszerek piacának toronymagas egyeduralkodói, 85,4%-os részesedéssel. A kínai piacon az átállás várhatóan jóval zökkenőmentesebb lesz, hiszen az országban a nyugaton népszerű alkalmazások nagy része (Facebook, Twitter, Instagram) régóta be van tiltva, így a kínai felhasználóknak ezek nem is fognak hiányozni.

A HarmonyOS 2.0-át decembertől kezdik el bevezetni, és hivatalosan jövő októberben jelenik meg, ugyanakkor a Huawei egyelőre megtartja mellette az Androidot is, amin az EMUI 11 felhasználói felület fog futni. A cég azt is bejelentette, hogy az operációs rendszer az Androidhoz hasonlóan nyílt forráskódú lesz, vagyis bárki használhatja a készülékein. Az operációs rendszer sikerében valószínűleg kulcsfontosságú lesz, hogy a Huaweinek hány gyártót sikerül átcsábítani, hiszen ahogy korábban már többször is láthattuk, a mobil operációs rendszerek piacára egyáltalán nem könnyű betörni. A Microsoftnak például úgy sikerült elhasalnia a Windows Phone-nal, hogy éveken keresztül az összes Nokia telefonon ez az operációs rendszer futott, ennek ellenére a felhasználók körében soha nem lett annyira népszerű, mint az iOS vagy az Android. A siker kulcsa minden bizonnyal az lesz, hogy a Huawei meg tudja-e győzni a fejlesztőket, hogy Harmony OS-re is adják ki az alkalmazásaikat, ami egyelőre kemény diónak tűnik. Ezen a területen a Google-nek és az Apple-nek jelenleg hatalmas az előnye, hiszen amíg a Google Playen 2,96 millió, az Apple App Store-ban pedig 2,2 millió alkalmazás érhető el, addig a TechCrunch információi szerint a Huawei HMS ökoszisztémájára szeptemberig alig százezer alkalmazást portoltak át a fejlesztők.

A kínai gyártónak jelenleg nem az operációs rendszer az egyetlen megoldandó problémája, hiszen az USA nemrég kiterjesztette a gyártóval szembeni tiltást minden olyan cégre, amelyik amerikai technológiát használ, így a Huawei többek között a saját fejlesztésű Kirin-processzorát is elveszítette.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.