A Huaweinek már a saját processzoráról is le kell mondania az amerikai embargó miatt, és hamarosan az Androidnak is búcsút inthetnek

2020 / 08 / 08 / Bobák Áron
A Huaweinek már a saját processzoráról is le kell mondania az amerikai embargó miatt, és hamarosan az Androidnak is búcsút inthetnek
Nem könnyű manapság a legnagyobb kínai mobilgyártó helyzete: miközben az év második negyedévében sikerült beelőzniük eladásokban a Samsungot, ezzel pedig - ha ideiglenesen is - a világ legnagyobb mobilgyártója lettek, az USA Kereskedelmi Minisztériuma által tavaly kivetett embargó egyre több területen érezteti a hatását.

A legújabb fejlemény, hogy a Huawei telefonjai hamarosan már nem Kirin processzorokkal fognak érkezni, ezt maga Richard Yu, a vállalat fogyasztói üzletágának a vezérigazgatója jelentette be egy Kínában tartott konferencián. A Huawei évek óta az egyik leányvállalatuk, a HiSilicon chipjeit használja a telefonjaiban, amik annyira versenyképesnek bizonyultak, hogy többször még a Snapdragon processzorait is sikerült beelőzniük teljesítményben. Bár a processzorokat teljes egészében ők tervezték, ám a gyártást más cégekre bízták, elsősorban a tajvani TSMC-re, akik nemrég bejelentették, hogy nem fogadnak el újabb megrendeléseket a Huaweitől.

Ennek a háttere, hogy az USA Kersekedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája május 15-én az eddiginél is szigorúbb szabályokat hozott. A tiltólista eddig csak azokra a cégekre vonatkozott, akiknek az USA-ban is vannak érdekeltségeik, szeptember 15-től viszont minden olyan cég, amelyik amerikai technológiát vagy szoftvereket használ, csak a Kereskedelmi Minisztérium külön engedélyével kereskedhet a kínai gyártóval. A TSMC elméletben tehát kaphatna engedélyt rá, hogy a továbbiakban is legyártsa a HiSilicon által tervezett processzorokat, de a folyamatos bizonytalanság olyan lehetetlen helyzetbe hozná a Huaweit, amit nem vállalhatnak.


A Huawei tavaly szeptemberben, a berlini IFA technológiai kiállításon mutatta be a jelenlegi legerősebb processzorát, a Kirin 990-et

A Huaweinek emellett arra is lenne lehetősége, hogy más - amerikai technológiát nem használó - gyártóval gyártassa le a processzorait, ilyenből azonban meglehetősen kevés van. A legnagyobb kínai chipgyártó, az SMIC ugyan most is gyárt Kirin-processzort, ám sem a gyártási technológiában, sem pedig kapacitásban nem tudnák azt a szintet hozni, ami a Huawei csúcstelefonjaihoz kéne. Hogy egy szemléletes példát mondjunk, az SMIC által jelenleg gyártott Kirin 710A 14 nanométeres gyártási technológiával készül, míg az ősszel érkező Huawei Mate 40-ben található Kirin 9000 a legmodernebb, 5 nanométeres gyártási technológiával.

A Huaweinek nagyon korlátozottak a lehetőségei

Ebből a Huawei még berendelt 15 milliót, amit a TSMC le is gyárthat nekik, viszont jelen állás szerint ez lesz az utolsó olyan Kirin processzor, ami a Huawei csúcskészülékeiben megjelenik. Hogy utána mi lesz, arról Yu nem sokat árult el. Bár korábban felmerült, hogy a Huawei használhatná a Samsung Exynos processzorait, egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai vállalatnál ezzel a forgatókönyvvel nem igazán számoltak, és inkább a MediaTekkel fognak együttműködni. A tajvani vállalat régóta szállít processzorokat a Honor telefonjaihoz, ami a Huawei egyik leányvállalata, ám egyes források szerint az amerikai Kereskedelmi Minisztérium megtalálhatja a módját, hogy ennek az együttműködésnek is az útjába álljon. A Huawei helyzetét nehezíti, hogy nem kizárólag az okostelefonjaikba szánt processzorokról van szó, a TSMC gyártja többek között az 5G-s bázisállomásaikban használt chipeket is, így az amerikai embargó ezt az érdekeltségüket is komolyan sérti.

A döntés persze nem csak a Huaweit, de a TSMC-t is érzékenyen érintheti, hiszen 2019-ben a bevételeik 23%-a a Huawei megrendeléseiből származott. A cég képviselői ugyanakkor bizakodóak: szerintük a Huawei kiesése nem fogja érinteni a bevételeiket, mivel a megüresedett gyártókapacitást azonnal le fogják foglalni más cégek, ezzel együtt pedig komoly növekedésre számítanak az idei évben.

Donald Trump régóta igyekszik kiszorítani a Huaweit a nyugati piacokról, a tavaly bevezetett embargó mellett azért is aktívan kampányolt, hogy az európai országok ne használják a Huawei hálózati eszközeit az 5G-hálózatok kiépítésében. Az amerikai kormány következetesen nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozik a Huaweijjel kapcsolatban, ám eddig még nem mutattak be konkrét bizonyítékokat, amelyek ezeket az állításokat alátámasztanák. Gazdasági elemzők szerint a szankciók valódi oka sokkal inkább a Kína és USA között egyre élesedő kereskedelmi háború lehet, erre utal az is, hogy az amerikai kormány más kínai gyártókkal, például a Xiaomival vagy a Vivóval szemben nem vezetett be hasonló intézkedéseket.

Android helyett Harmony OS

Richard Yu az információstechnológiai konferencián arról is beszélt, hogy a tévéik és okosóráik mellett a jövőben minden eszközüknél, így a számítógépeknél, táblagépeknél és az okostelefonoknál is át fognak térni a saját fejlesztésű operációs rendszerükre, a Harmony OS-re (avagy kínai nevén Hongmeng OS-re). Ennek hátterében szintén az amerikai embargó áll, ugyanis a Huawei tavaly óta csak az Android nyílt forráskódú változatát használhatja az újonnan bemutatott készülékein, viszont nem használhatják a Google Mobile Services (GMS) ökoszisztémát, így a Huawei telefonjain nincs sem Google Play, sem Gmail, sem Chrome, és azok az alkalmazások sem futnak rajtuk, amelyek csak a Google szolgáltatásaival működnek. Erről részletesebben itt írtunk.


Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója a Huawei P20 bemutatóján

Emiatt már tavaly is felrepültek olyan pletykák, miszerint a Huawei a telefonjain is áttér a Harmony OS-re, amit eddig csak a tévéikben használtak, de végül inkább saját ökoszisztémát fejlesztettek HMS (Huawei Mobile Services) néven, és megtartották az Androidot. A HMS előnye egy teljesen új operációs rendszerrel szemben, hogy a fejlesztők sokkal könnyebben tudják rá portolni a GMS-sel működő alkalmazásaikat, a Huawei pedig mindent meg is tett annak érdekében, hogy minél több alkalmazás elérhető legyen a saját alkalmazásboltjukban, az AppGalleryben is. Ez viszont egy nagyon lassú folyamat, így a Mate 30 vagy annál újabb Huawei készüléket használó felhasználónak még mindig számtalan alkalmazást más forrásból kell beszerezniük, és vannak olyan appok is, amik egyáltalán nem elérhetők a Huawei telefonjaira. Ezt a problémát viszont a saját operációs rendszer sem fogja megoldani, hiszen ebben az esetben a fejlesztőknek teljesen újra kell írniuk az alkalmazásaikat az új rendszerre.

Yu szavai szerint a Huawei a jövőben minden eszközén, így az okosórákon, a számítógépeken, a táblagépeken és az okostelefonokon is a Harmony OS-t fogja használni, de konkrét időpontot nem jelölt meg, hogy ez mikor következhet be. Az biztos, hogy az ősszel érkező Mate 40-ben még Kirin processzort és Android operációs rendszert találunk, de hogy mi lesz azután, egyelőre lehetetlen megmondani.

(Fotó: Chesnot/Getty Images, Rakéta.hu)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.