Saját űrsikló építésébe kezd az Európai Űrügynökség

2021 / 01 / 06 / Bobák Áron
Saját űrsikló építésébe kezd az Európai Űrügynökség
Az ESA már 2015 óta kísérletezik egy többször felhasználható űrrepülőgép fejlesztésével, amely jelentősen olcsóbbá tehetné a mikrogravitációban végezhető kutatásokat. Az űrügynökség most bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a jármű megépítésére.

A Space Rider névre keresztelt eszköz némileg hasonló elven működik, mint a NASA 2011-ben nyugdíjba küldött űrsiklói, vagyis a Föld körüli pályára egy Vega-C rakéta fogja eljuttatni, viszont képes lesz arra, hogy önállóan visszatérjen a Földre, és minimális karbantartás után újra felhasználják. Jelentős különbség, hogy míg az űrsiklók a visszatéréskor úgy viselkedtek, mint egy hagyományos repülőgép, vagyis a saját szárnyaikkal landoltak, a Space Ridert lassítóernyők fogják lefékezni, majd egy vitorlázóernyő segítségével ér talajt. Az űrsiklóprogramtól eltérően a Space Ridert nem hagyományos űrküldetésekre tervezték, vagyis nem fognak vele műholdakat felbocsátani vagy utánpótlást szállítani az ISS-re, sőt, emberek szállítására is alkalmatlan lesz. A robotizált laboratórium célja, hogy alacsony Föld körüli pályán, mikrogravitációs környezetben tesztelhessék vagy demonstrálhassák vele az új technológiákat, így az ESA várakozásai szerint komoly áttörést hozhat akár a robotika, akár a gyógyászat vagy a műholdas feltérképezés területén.

A Space Rider ötlete hivatalosan 2016 óta van az asztalon, miután az ESA 2015-ben sikeres tesztet hajtott végre a hasonló koncepción alapuló Intermediate eXperimental Vehicle nevű űreszközzel. Az ESA leírása szerint az űrrepülő nagyjából akkora, mint két kisbusz, a visszatérő modul kapacitása pedig 1200 literes, ami nagyjából 800 kilogrammnyi felszerelés szállítását teszi lehetővé. A Space Rider egy küldetés alatt várhatóan két hónapig fog keringeni a Föld körüli pályán, és összesen hat küldetést fog teljesíteni az élettartama alatt.

Az Európai Űrügynökség december 9-én írt alá egy összesen 200 millió dolláros megbízást több vállalattal,a melynek értelmében az űrsiklót és a hozzá tartozó egységeket a Thales Alenia Space Italy és az Avio fogja legyártani, míg az űrsikló működtetéséhez szükséges földi egységek fejlesztéséért a Telespazio és az Altec felel. A tervek szerint a Space Rider első kilövésére 2023 harmadik negyedévében kerülhet sor, az Európai Űrügynökség francia guyanai kilövőállásáról.

(Freethink, ESA, Borítókép: ESA)

További cikkek a témában:

Föld körül keringő naperőművek biztosíthatják a jövő energiaellátását A világ űrügynökségei már javában dolgoznak a technológia megvalósításán, ami a Földről a világűrbe helyezné át az energiatermelés jelentős részét.

Hatalmas, kozmikus karommal takarítja ki a világűrt az Európai Űrügynökség Lesz mit rendbe tenni, hiszen az alacsony Föld körüli pálya mára egy valóságos szemétdombbá változott.

A Virgin Galactic űrrepülőjének sikertelen tesztje jó hír az űrturizmusnak Az űrturizmussal kapcsolatban rendszerint két kérdés szokott hangsúlyosan előkerülni: az egyik, hogy mennyire lesz megfizethető, a másik pedig, hogy mennyire lesz biztonságos. Utóbbi kérdésre az elmúlt héten elég megnyugtató válaszokat kaptunk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.