A tavalyinál sokkal olcsóbban érkezik a hazai boltokba a Samsung mesterséges intelligenciával felturbózott csúcstelefonja

2024 / 01 / 17 / Bobák Áron
A tavalyinál sokkal olcsóbban érkezik a hazai boltokba a Samsung mesterséges intelligenciával felturbózott csúcstelefonja
A Galaxy S24-széria helyettünk jegyzetel, fordít és fogalmazza meg az üzeneteket, ráadásul Magyarországon mintegy 40 ezer forinttal olcsóbb is lesz, mint az S23.

Technológiai körökben az elmúlt években egyre gyakrabban hallhatjuk az úgynevezett "peak smartphone" kifejezést, amely arra utal, hogy az okostelefonok lassan elérik a bennük rejlő lehetőségek határát, ennek következtében pedig a gyártók is egyre nehezebb helyzetben vannak, amikor olyan innovatív megoldásokat kéne kitalálniuk, amelyek vonzóbbá teszik a készülékeiket a konkurenciához képest. Hogy az okostelefonok fejlődése lelassult, azt bárki tapasztalhatja, aki követi a mobilpiac híreit, hiszen az elmúlt években sem az iPhone, sem pedig a Samsung S-szériája nem tudott igazán látványos újításokat felmutatni; kisebb innovációkon kívül leginkább csak a kötelező hardveres frissítésekről lehetett beszámolni, mint például az erősebb processzor, a fényesebb kijelző vagy a nagyobb felbontású kamera.

A fentieknek is betudható, hogy a gyártóknak egyre fontosabbá válik a szoftver, vagyis hogy a telefonjaik olyan exkluzív szolgáltatásokat tudjanak nyújtani, amivel más telefonok nem rendelkeznek. Ennek ékes példája volt az elmúlt években a Google Pixel telefonja, amin bár ugyanaz az Android operációs rendszer fut, mint egy tucat további csúcskategóriás készüléken, a Google jónéhány exkluzív fícsört (gondoljunk csak a Varázsradírra vagy a Hold for Me funkcióra) csak a saját telefonján tett elérhetővé.

Hogy a jövőben a hardverről egyre inkább a szoftverre tevődhet át a gyártók fókusza, arra a szerdán bemutatott Samsung Galaxy S24-széria adott újabb erős jelzést, hiszen bár a sorozat hardver tekintetében többnyire csak a szokásos frissítéseket hozta, a generatív mesterséges intelligencia széles körű integrálásának köszönhetően mégis az elmúlt évek legizgalmasabb S-szériájáról beszélhetünk.

Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy a bejelentett funkciók közül több (így például az élő fordítás, a jegyzetsegéd, az átírósegéd és a chatsegéd) magyarul egyelőre nem lesz elérhető, a Samsung ígéretei szerint erre nyárig kell majd várniuk a hazai felhasználóknak. Hogy ezek a szolgáltatások a hétköznapi életben mennyire lesznek hasznosak, azt nyilván csak a személyes teszt után tudjuk majd megmondani, mindenesetre a Samsung közleménye szerint az S24-szériában a következő extrák lesznek elérhetőek:

 • Élő fordítás: kétirányú, valós idejű hang- és szövegfordítást végez a telefonhívások során. A szolgáltatás valós időben fordítja le az élő beszélgetéseket, így a kommunikáló felek osztott képernyős nézetben olvashatják el a beszélgetőtárs által szóban elmondottak szöveges átiratát a kiválasztott nyelvre lefordítva. Ez a funkció mobil-adatforgalom vagy Wi-Fi-szolgáltatás nélkül is elérhető.
 • Chatsegéd: az üzenetekben és egyéb alkalmazásokban tökéletesítheti a társalgás hangnemét, hogy a mondandó a felhasználók eredeti szándékának megfelelően hangozzon. Legyen szó egy munkatársnak küldött udvarias üzenetről vagy egy rövid és frappáns szófordulatról egy közösségimédia-posztban. A Samsung Billentyűzetbe integrált mesterséges intelligencia 13 nyelven, valós időben fordítja az üzeneteket, az e-maileket vagy egyéb szövegtartalmakat.
 • Jegyzetsegéd: mesterséges intelligencia által generált összefoglalókkal, sablonokkal és előre elkészített formátumokkal könnyíti meg az átlátható jegyzetek elkészítését. Borítót készít, így a felhasználók előnézetben is könnyedén megtalálhatják a keresett dokumentumot.
 • Átírósegéd: az AI és a Speech-to-Text (beszéd szöveggé alakítása) technológia alkalmazásával a hangfelvételekből átiratot készít, összesíti vagy lefordítja annak tartalmát, több megszólaló esetén is.
 • Bekarikázással keresés: a felhasználó a „Kezdőképernyő” gomb hosszan tartó megnyomásával bármit bekarikázhat, kiemelhet vagy megérinthet a Galaxy S24 kijelzőjén, és ezután hasznos keresési találatok jelenhetnek meg. Könnyedén utánanézhet egy ismerős fotóján látható nevezetességnek, vagy még többet tudhat meg egy YouTube Shortsban megosztott izgalmas tényről, anélkül, hogy kilépne az alkalmazásból. A felhasználó aktuális tartózkodási helyéhez mérten, bizonyos keresésekre a generatív mesterséges intelligencia komplex áttekintést nyújt, nemcsak az interneten megtalálható információt kínálja fel, hanem rámutat a különböző összefüggésekre, és segít, hogy pontosabb, árnyaltabb, összetettebb kérdéseket fogalmazzanak meg és részletesebb kereséseket futtassanak a felhasználók.
 • Szerkesztési javaslatok: a Galaxy AI segítségével a fotókhoz ideális szerkesztési lehetőséget ajánl fel az egyszerűbb és hatékonyabb optimalizálás érdekében.
 • Generatív szerkesztés: generatív mesterséges intelligencia alkalmazásával kitölti a kép hátterének egyes részeit, hogy a felhasználóknak még szabadabb kezet adjon az alkotás során. Például, ha egy képet elfordít, a megváltozott dőlésszög miatt létrejövő üres részeket a mesterséges intelligencia kiegészíti. A mesterséges intelligencia nemcsak lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a képen látható tárgyat elmozdítsa a tökéletes kompozícióért, hanem az elmozdítás helyére illeszkedő hátteret is generál. Minden olyan esetben, amikor a Galaxy S24 generatív mesterséges intelligenciával szerkeszt vagy javít egy képet, a kép és a metaadat egyaránt vízjelet tartalmaz.
 • AI Lassított Felvétel (Instant Slow-mo): extra képkockákat hoz létre a mozgás alapján, hogy a lassítás után is részletesebben jelenítse meg az izgalmas pillanatokat.

Ahogy említettük, a széria hardveresen leginkább a kötelezőnek tekinthető frissítéseket kapta meg, de azért ezen a téren is történt egy-két olyan változás, amire érdemes kitérni. A hazai felhasználóknak mindenképp jó hír, hogy ahogy a tavalyi, úgy az idei Ultra is a Qualcomm legújabb processzorával érkezik mindenhol, vagyis az európai telefonokba is a Snapdragon 8 Gen 3 Samsung telefonokhoz optimalizált verzióját találjuk az S24 széria legnagyobb tagjában. Hogy ez mennyiben különbözik a sima Gen 3 chiptől, arról a Samsung egyelőre nem adott bővebb felvilágosítást, mindenesetre a hírek szerint idén nem a processzorban, hanem a GPU-ban kell keresni a különbségeket, ugyanis az Adreno 750 valamivel magasabb órajelen üzemel, mint más telefonokban. A Samsung az S24-nél és a Plusnál visszatért a saját fejlesztésű Exynos processzorához, vagyis ezek a telefonok az Egyesült Államokat és Kanadát kivéve mindenhol a legújabb Exynos 2400-zal kerülnek majd boltokba.

Az S24-szériából az Ultra dizájnja semmit sem változott az elődhöz képes, a sima S24 és az S24+ viszont valamivel nagyobb kijelzőt kaptak, egész pontosan 0,1 hüvelykkel növekedett a képátlójuk. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb telefon immár 6,2, míg a Plus 6,7 colos kijelzővel kerül majd boltokba. Ahogy megszokhattuk, a készülékekben most is Dinamikus OLED kijelzőt találunk, amely 1 és 120Hz között tudja állítani a képfrissítési rátát, az Ultra maximális fényereje pedig a gyári adatok szerint eléri a 2600 nitet.

A hátlapi kameramodul tekintetében csak az Ultránál tapasztalhatunk különbséget az S23-szériához képest, ugyanis ennek hátoldaláról eltűnt az egyik 10 megapixeles telefotó kamera és a helyére egy 50 megapixeles, 5x-ös optikai zoommal ellátott lencse került. Bár ez papíron visszalépésnek tűnhet a korábbi, 10x-es optikai zoomhoz képes, a saját tapasztalataink szerint az Ultra határozottan jobban muzsikál ilyen téren, mint az elődje.

Az akkumulátorok kapacitásában éppen fordított a helyzet: az Ultráé maradt 5000 milliamperóra, míg a sima S24-é 4000-re, a Plusé pedig 4900 milliamperórára nőtt. Érdemes még megjegyezni, hogy az idei szériában már a sima S24-ben is elérhető az Ultra Wideband adatátviteli szabvány, emellett a telefonokat Wi-Fi 7-tel is használhatjuk, amennyiben rendelkezésünkre áll ilyen hálózat.

Az AI funkcióknál kevésbé izgalmas, de igencsak fontos újdonság, hogy a Samsung immár hétgenerációnyi operációs rendszer frissítést garantál a telefonokhoz, amelyekhez hét éven keresztül érkeznek majd biztonsági frissítések is. Az új széria Magyarországon jelentősen olcsóbban kerül boltokba, mint az elődje: a sima S24 40 ezer, az S24 Ultra pedig 45 ezer forinttal lesz olcsóbb, míg az Ultránál az 512 GB-os és 1 TB-os tárhellyel ellátott verzióért 40 ezer, a 256 GB-os változatért 10 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni. A telefonok január 17-től rendelhetők elő, és január 30-tól vásárolhatók meg a következő áron:

 • Galaxy S24 128/256 GB: 370/400 ezer ft
 • Galaxy S24+ 256/512 GB: 480/530 ezer ft
 • Galaxy S24 Ultra 256 GB/512 GB/1 TB: 600/650/750 ezer ft

Javítás: a cikk eredeti változatában tévesen írtuk, hogy mindhárom készülék Snapdragon 8 Gen 3 processzorral érkezik. Ezzel szemben a sima S24 és az S24+ Európában - így Magyarországon is - Exynos 2400 processzorral lesz kapható.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.