Már nem csak divattermék - Kipróbáltuk a Samsung legújabb hajlítható telefonját

2023 / 10 / 06 / Bobák Áron
Már nem csak divattermék - Kipróbáltuk a Samsung legújabb hajlítható telefonját
Kétségtelen, hogy a Samsung Z Flip-szériája 2020-as bemutatása óta igazi divattermék lett, ugyanakkor a vonzó megjelenésnek megvolt az ára, hiszen a hajlítható kijelzővel ellátott készüléket minden alkalommal ki kellett nyitni, ha használni akartuk. A július végén bemutatott Z Flip 5-nél ez a probléma már kevésbé hangsúlyos, az azonban továbbra is kérdés, hogy megéri-e a félmillió forintos árát.

A Z Flip-sorozat első négy tagjáról - más clamshell dizájnú telefonokhoz hasonlóan - elmondható volt, hogy a tervezés során a megjelenés elsőbbséget élvezett a használhatósággal szemben: tulajdonképpen egy normál méretű okostelefont kaptunk, amit azonban minden alkalommal ki kellett nyitnunk, ha használni akartuk, ráadásul mivel a készülék kinyitásához mindkét kezünkre szükség volt, ezért bizonyos helyzetekben (például buszon kapaszkodva) ez egészen lehetetlen vállalkozásnak bizonyult. Ez még elfogadható kompromisszum lett volna, ha a készülék cserébe olyan extra funkciókat biztosít, amelyekkel egy normál okostelefon nem rendelkezik, azonban a táblagéppé kinyitható Z Folddal ellentétben a Flip esetében alig volt érzékelhető előnye a hajlítható kijelzőnek: a telefon összecsukva kétségtelenül kisebb, mint egy normál készülék, cserébe viszont vastagabb is, a valamivel hosszúkásabb kijelző miatt nehezebb egy kézzel elérni a felső értesítési sávot, a 90 fokban behajtható kijelző pedig igazából csak olyan - nem feltétlenül mindennapos - helyzetekben jön jól, ha például videochatelnénk valakivel, vagy ha távolabbról akarunk készíteni egy fotót magunkról, de éppen nincs nálunk állvány.

A készülék a nem túl acélos hátlapi kamerarendszere, a kisebb akkumulátora és a vezeték nélküli töltés hiánya miatt hardveresen is inkább egy belépőszintű csúcskategóriás telefonnak felelt meg, miközben a hajlítható kijelző miatt azoknál jóval drágább volt - vagyis ár-érték arányban nem igazán rúgott labdába. Ennek ellenére az eddigi eladási adatok alapján a felhasználók körében a Flip-sorozat meglehetősen sikeres lett: bár pontos számokat a Samsung nem közölt, de becslések szerint a kisebbik hajlítható telefonjukból 2022-ben több mint hétmillió darab találhatott gazdára, ami azt is jelenti, hogy nagyjából minden második eladott hajlítható készülék Flip volt.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a Flip különleges kialakítása sok vásárló számára jelent extra vonzerőt, a sikerhez emellett viszont az is kellett, hogy a telefonnak Kínán kívül nem akadt komoly kihívója: aki Európában az elmúlt években a Z Fliphez hasonló telefont szeretett volna venni, csak a Motorola Razr vagy a Huawei Mate 50 Pocket közül választhatott, utóbbi ráadásul az amerikai kereskedelmi embargó miatt a többi Huawei készülékhez hasonlóan 5G-adatkapcsolat és Google szolgáltatások nélkül volt csak elérhető. Idén év elején aztán az Oppo Find N2 Flip megjelenésével a Samsung készüléke minden eddiginél erősebb kihívót kapott, hiszen a Z Flipnél olcsóbb telefont egy 3,26 colos előlapi kijelzővel látták el, ennek fényében pedig nem csoda, hogy a Samsungnál is úgy érezték, hogy itt az ideje újítani.

Amíg az idei Z Foldon nagyítóval kellett keresni a változásokat a tavalyi modellhez képest, addig a Z Flip-ről elmondható, hogy a széria történetének legnagyobb - és egész biztosan leglátványosabb - átalakulásán van túl, hiszen a fedlapon található, 1,9 colos AMOLED kijelző 3,4 colosra nőtt, a felbontása pedig 512x260-ról 748x720 pixelre emelkedett. A telefon fedlapján tehát egy akkora kijelzőt találunk, ami az okostelefonok hajnalán még egy normál kijelzőnek is elment volna, igaz, ahogy a felbontásából is látszik, a képaránya egészen más, szinte teljesen négyzet alakú. Bár emiatt a fedlapi kijelző bizonyos tevékenységekre kevésbé alkalmas, ugyanakkor a rendhagyó képaránynak megvannak a maga előnyei is, üzenetet írni például majdnem olyan kényelmesen lehet rajta, mint a belső kijelzőn, és a Google Maps is jobban látható így, mintha egy ugyanekkora, de hosszúkásabb kijelzőn néznénk.

Ennek tükrében akár kihagyott ziccernek is nevezhetnénk, hogy a Samsung valamiért nem érezte szükségét, hogy a fedlapi kijelző teljes értékű funkcionalitást kapjon, ami abban nyilvánul meg, hogy kizárólag widgeteket helyezhetünk el rajta (ezeket a főmenü "Külső kijelző" almenüjében állíthatjuk be), amelyekkel bizonyos - de közel sem az összes - alkalmazást tudjuk futtatni a kijelzőn. Az persze érthető, hogy ilyen rövid idő alatt nem tudtak minden alkalmazást a rendhagyó képarányhoz optimalizálni, de az első indítás után a lehetőségek még ezt figyelembe véve is fájóan szegényesek: a fedlapi kijelzőn csupán az időjárást, az értesítéseket, a stoppert, az időzítőt és a tárcsázást tudjuk elérni, a többi alkalmazáshoz pedig csak úgy férhetünk hozzá, ha a telefon menüjének Google Labs almenüjében engedélyezzük őket. Ekkor már előkerülnek olyan appok is, mint a Google Maps, a Youtube, a Whatsapp, a Netflix vagy az üzenetek, ami jóval hasznosabbá teszi a kisebb képernyőt. A fedlapi kijelző a jövőben várhatóan ennél is több funkcióval fog bővülni, sőt, azokban az országokban, ahol elérhető a Galaxy Store-ból letölthető Good Lock alkalmazás "I Love Galaxy Foldable" funkciója, már ma is szinte bármilyen app futtatható a kisebb kijelzőn, de Magyarországon ez egyelőre még nem lehetséges.

Összességében így is elmondható, hogy a Flip jóval használhatóbb lett az elődjeinél, hiszen a nagyobb fedlapi kijelzőnek köszönhetően számtalan olyan helyzet van, amikor már nem muszáj kinyitnunk a telefont, ami minden bizonnyal a hajlítható belső kijelző élettartamát és a telefon akkumulátorának az üzemidejét is pozitívan befolyásolja. A fedlapi kijelzőn elérhető alkalmazásoknak ráadásul az optimalizációja is jól sikerült, és a Samsung arra is gondot fordított, hogy összehangolják a két kijelző működését: ha például a külső kijelzőn elindítjuk a Youtube-ot vagy a Google Mapset, majd a telefont kinyitjuk, akkor ugyanott folytathatjuk, ahol abbahahagytuk.

Dizájn fronton egy másik komoly változást is megfigyelhetünk az idei modellnél, hiszen az új zsanértechnológiának köszönhetően a telefon két oldala összehajtva már teljesen egymásra simul, vagyis a széria korábbi tagjaival ellentétben a Flip 5-nél már a hajtásnál sem látható rés. Ennek köszönhetően a telefon összehajtva nagyjából két milliméterrel lett vékonyabb, aminek a gyakorlatban ugyan ritkán van jelentősége, de esztétikailag mindenképpen előrelépés. A 15 milliméter vastag telefon egyébként kifejezetten kényelmesen elfér a zsebünkben, sőt, egy normál farmerzsebben annyira el tud tűnni, hogy nekem többször is keresgélnem kellett, ami egy hagyományos okostelefonnal nem igen fordulhat elő.

 

A fenti változásokon túlmenően a Flip 5 pontosan úgy néz ki, mint a tavalyi modell, vagyis egy hagyományos okostelefonhoz képest valamivel hosszúkásabb, ugyanakkor vékonyabb, 22:9-es képarányú készüléket kapunk, ami 187 grammos tömegével meglehetősen könnyűnek számít a mai mezőnyben. A 6,7 colos, Super AMOLED 2X kijelző 2640x1080 pixeles felbontású, és a gyári adatok szerint 1 és 120Hz között tudja változtatni a képfrissítési rátát annak megfelelően, hogy milyen tartalmat nézünk rajta. A kijelző 1200 nites maximális fényerővel rendelkezik, ami ugyan ma már nem számít kiemelkedő értéknek, de tapasztalataink szerint tűző napsütésben is elegendő ahhoz, hogy megfelelően lássuk a képernyőt. A belső képernyőt a legújabb Gorilla Glass Victus 2 védőüveg óvja a sérülésektől, ami a gyártó állítása szerint azt is kibírja, ha egyméteres magasságból betonra ejtik, de ezt értelemszerűen inkább nem próbáltuk ki.

Ahogy megszokhattuk, a telefonban ezúttal is a Qualcomm aktuálisan legerősebb processzorát, vagyis jelen az esetben a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyt találjuk, amelyben az S23-sorozathoz hasonlóan az egyik processzormag órajelét valamivel feljebb húzták, így az 3,36 GHz-en üzemel. A 8 GB RAM-mal ellátott készülék ennek megfelelően a Geekbench szerint pontosan ugyanolyan teljesítményre képes, mint a Galaxy S23+, amivel jelenleg a leggyorsabb okostelefonok közé tartozik.

A kamera hardveresen semmit sem változott az elődhöz képest: a 12 megapixeles főkamera továbbra is egy Samsung S5K2LD szenzort használ, amit korábban a Galaxy S20 és S21 telefonokban is láthattunk már, a 12 megapixeles nagy látószögű kamera pedig a Flip 3-hoz és a Flip 4-hez hasonlóan Sony IMX258 szenzorral érkezik. Ennek megfelelően a telefontól fotós téren nem érdemes csodákat várni, de ideális fényviszonyok mellett a képminőséggel nincsenek nagy problémák. Bár a hardver ugyanaz, a koreai gyártó szoftveresen azért sokat csiszolgatott a kamerán, ez meglátszik többek között az éjszakai módban készített fotókon is, amelyek egyértelműen világosabbak, mint a Flip 4 esetében. A kamerarendszer legnagyobb hátránya, hogy telefotó kamerát egyáltalán nem találunk benne, és bár a készülék 10x-es optikai zoomra enélkül is képes, a minőségromlás már kisebb zoomnál is érzékelhető. A 12 megapixeles kamerának tudható be az is, hogy Z Flip 5-tel az izmos processzor ellenére sem tudunk 8K-s videókat készíteni, így videós téren be kell érnünk a 4K-s felbontással.

A készülék üzemidő tekintetében sem változott a tavalyi modellhez képest. A Flip 5 normál használat mellett (vagyis naponta nagyjából 5 óra képernyőidővel számolva) nagyjából másfél napot bír egy feltöltéssel, ami egész tisztességes teljesítmény ahhoz képest, hogy a telefonban csak egy 3700 milliamperórás akkumulátort találunk, azonban az is tény, hogy a Samsung csúcstelefonjai között így is a sor végén kullog. A készüléket vezetékkel 25 wattos, vezeték nélkül 15 wattos teljesítménnyel tölthetjük, emellett rendelkezésre áll 4,5 wattos fordított töltés is, amivel más vezeték nélkül tölthető eszközöket tölthetünk fel a telefonra téve. Ahogy azt a Samsung telefonoknál már megszokhattuk, töltőt a Flip 5 dobozában sem fogunk találni, így ha ilyesmire van szükségünk, azt külön kell megvásárolnunk.

Más hajlítható kijelzős készülékekhez hasonlóan az ujjlenyomat-olvasó itt is a bekapcsológombba került, ami balkezesek számára ugyan nem annyira kényelmes megoldás, cserébe viszont megvan az az előnye, hogy a fizikai ujjlenyomat-olvasó még mindig sokkal pontosabban és gyorsabban működik, mint bármelyik kijelzőbe épített technológia. Emiatt az, hogy az arcfelismerés mennyire működik jól, nem is igazán lényeges kérdés a Flip 5-nél, hiszen ahogy bekapcsoljuk a kijelzőt, már fel is oldottuk a képernyőzárat. Bár csúcskategóriás telefonoknál teljesen alapnak számít, de mivel hajlítható kijelzős készülékről van szó, ezért érdemes megemlíteni, hogy a készüléket IPX8 vízállósággal is ellátták, így elméletileg 1,5 méteres mélységben akár 30 percet is kibír a víz alatt.

Bár továbbra is azt gondoljuk, hogy a clamshell kialakítású hajlítható telefonok igazán akkor lesznek "készen", ha a nyitást és a csukást sikerül automatizálnia a gyártóknak, a Z Flip 5 ennek - és egyéb kisebb hiányosságok - ellenére nem rossz telefon. A Samsung készülékeire jellemző, kiemelkedő minőségnek és a nagyobb fedlapi kijelzőnek köszönhetően a telefon a hétköznapokban kifejezetten jól használható, azonban Magyarországon az ára várhatóan erősen meghatározza, hogy mennyire lesz sikeres. A készülék 490 ezer forintos indulóára nem csak ahhoz képest sok, hogy például az Egyesült Államokban (mai árfolyamon számolva) jó 120 ezer forinttal olcsóbban lehet megvásárolni, de ebben az árkategóriában már jóval komolyabb tudású telefonokat is kaphatunk, így a Z Flip 5 itthon valószínűleg főként csak azoknak lesz vonzó opció, akik már a telefonjuk megjelenésével is szeretnének kitűnni a tömegből.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.