Svájcban engedélyezték az első olyan gépet, amivel bárki önmagán hajthat végre eutanáziát

2021 / 12 / 07 / Bobák Áron
Svájcban engedélyezték az első olyan gépet, amivel bárki önmagán hajthat végre eutanáziát
A Sarco kapszula folyékony nitrogén alkalmazásával pillanatok alatt elkábítja a benne fekvő embert, akinél néhány perc múltán beáll a klinikai halál állapota. A gyártó Exit International a géppel a passzív eutanázia ma is alkalmazott módszereire kíván alternatívát biztosítani.

Bár Svájcban az aktív eutanázia nem megengedett, az öngyilkosságban való segédkezést (azaz a passzív eutanáziát) nem tiltja a törvény. A lehetőséget jellemzően olyan gyógyíthatatlan betegek veszik igénybe, akinek az állapotuk komoly szenvedést okoz; a Swiss Info adatai szerint az országban a tavalyi évben mintegy 1300-an döntöttek a kontrollált öngyilkosság mellett, akik az orvos által felírható nátrium-pentobarbitál alkalmazásával vetettek véget az életüknek.

Erre nyújt alternatívát a Dr. Philip Nitschke által 2017-ben megalkotott kapszula, amely a feltalálója szerint teljesen fájdalommentes elmúlást tesz lehetővé: a Sarco folyékony nátrium alkalmazásával fél perc alatt 21-ről 1%-ra csökkenti a kapszula oxigéntartalmát, amitől a benne fekvő ember elkábul, majd 5-10 percen belül beáll a klinikai halál állapota. A kapszulát kérésre bárhova elszállítják, így mindenki maga dönthet arról, hogy hol szeretné elvégezni az eutanáziát, és a folyamatot elindító gombot is maga a kliens nyomja meg.

A Swiss Infónak nyilatkozva Nitschke elmondta, hogy a céljuk, hogy hosszabb távon teljesen kivonják az orvosokat a folyamatból, beleértve a személyes jelenlétet igénylő pszichiátriai vizsgálatokat is. A feltaláló elképzelései szerint a későbbiekben a betegek mentális egészségét mesterséges intelligencia ellenőrizné, de amíg erre nincs lehetőség, addig online teszt alapján kaphatják meg az engedélyt a gép használatára, ami egy napig érvényes.

Svájcban jelenleg két kapszula található, és a tervek szerint jövőre érkezik egy harmadik is, ugyanakkor a gépet gyártó Exit International a világjárvány miatt kisebb csúszásban van a fejlesztésekkel. A végleges kapszulába egy kamerát is felszerelnek, amelyen keresztül a benne fekvő ember tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, és rögzíteni tudja a beleegyező nyilatkozatát, mielőtt elindítaná a gépet.

(Business Insider, Swiss Info, Fotó: Exit International)

Megkezdte működését az emberi komposztáló, ami termőfölddé alakítja a holttesteket A harmincnapos eljárás végén 0,7 köbméternyi szerves anyag keletkezik, ami termőföldként is felhasználható.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.