Svájcban engedélyezték az első olyan gépet, amivel bárki önmagán hajthat végre eutanáziát

2021 / 12 / 07 / Bobák Áron
Svájcban engedélyezték az első olyan gépet, amivel bárki önmagán hajthat végre eutanáziát
A Sarco kapszula folyékony nitrogén alkalmazásával pillanatok alatt elkábítja a benne fekvő embert, akinél néhány perc múltán beáll a klinikai halál állapota. A gyártó Exit International a géppel a passzív eutanázia ma is alkalmazott módszereire kíván alternatívát biztosítani.

Bár Svájcban az aktív eutanázia nem megengedett, az öngyilkosságban való segédkezést (azaz a passzív eutanáziát) nem tiltja a törvény. A lehetőséget jellemzően olyan gyógyíthatatlan betegek veszik igénybe, akinek az állapotuk komoly szenvedést okoz; a Swiss Info adatai szerint az országban a tavalyi évben mintegy 1300-an döntöttek a kontrollált öngyilkosság mellett, akik az orvos által felírható nátrium-pentobarbitál alkalmazásával vetettek véget az életüknek.

Erre nyújt alternatívát a Dr. Philip Nitschke által 2017-ben megalkotott kapszula, amely a feltalálója szerint teljesen fájdalommentes elmúlást tesz lehetővé: a Sarco folyékony nátrium alkalmazásával fél perc alatt 21-ről 1%-ra csökkenti a kapszula oxigéntartalmát, amitől a benne fekvő ember elkábul, majd 5-10 percen belül beáll a klinikai halál állapota. A kapszulát kérésre bárhova elszállítják, így mindenki maga dönthet arról, hogy hol szeretné elvégezni az eutanáziát, és a folyamatot elindító gombot is maga a kliens nyomja meg.

A Swiss Infónak nyilatkozva Nitschke elmondta, hogy a céljuk, hogy hosszabb távon teljesen kivonják az orvosokat a folyamatból, beleértve a személyes jelenlétet igénylő pszichiátriai vizsgálatokat is. A feltaláló elképzelései szerint a későbbiekben a betegek mentális egészségét mesterséges intelligencia ellenőrizné, de amíg erre nincs lehetőség, addig online teszt alapján kaphatják meg az engedélyt a gép használatára, ami egy napig érvényes.

Svájcban jelenleg két kapszula található, és a tervek szerint jövőre érkezik egy harmadik is, ugyanakkor a gépet gyártó Exit International a világjárvány miatt kisebb csúszásban van a fejlesztésekkel. A végleges kapszulába egy kamerát is felszerelnek, amelyen keresztül a benne fekvő ember tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, és rögzíteni tudja a beleegyező nyilatkozatát, mielőtt elindítaná a gépet.

(Business Insider, Swiss Info, Fotó: Exit International)

Megkezdte működését az emberi komposztáló, ami termőfölddé alakítja a holttesteket A harmincnapos eljárás végén 0,7 köbméternyi szerves anyag keletkezik, ami termőföldként is felhasználható.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.