Megkezdte működését az emberi komposztáló, ami termőfölddé alakítja a holttesteket

2021 / 02 / 07 / Bobák Áron
Megkezdte működését az emberi komposztáló, ami termőfölddé alakítja a holttesteket
A Recompose nevű seattle-i cég a temetkezés egy egészen új formájával kísérletezik: ahelyett, hogy elhamvasztanák a halottakat, a hozzájuk kerülő holttesteket komposztálják, így azok termőfölddé alakulnak.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a hagyományos temetkezési formák, vagyis a koporsós temetés és az egyre népszerűbb hamvasztás nem túl környezetkímélő módja a halottak elbúcsúztatásának. Az utóbbi időben így számtalan új módszer látott napvilágot, mint például az elfolyósítás vagy a lebomló gombaruhába való temetkezés, valamint a komposztálás. Utóbbira az Egyesült Államokban is csak néhány éve van lehetőség, hiszen az elsőként Washington államban engedélyezték a temetkezésnek ezt a formáját 2019-ban, ám a gyakorlatban csak tavaly decemberben indult el az első olyan szolgáltatás, ami már nagyobb méretekben is képes termőfölddé alakítani a halottakat.

A Recompose eredeti tervei szerint 75 komposztáló kapszulát alakítottak volna ki, azonban a járvány miatt csökkenteniük kellett a költségeket, így a szolgáltatás végül csak tíz kapszulával indult el. A honlapjuk leírása szerint a hozzátartozók jelenlétében a holttestet faforgáccsal, lucernával és szalmával kibélelt ágyra helyezik, majd további, a komposztáláshoz szükséges növényi anyagokat szórnak rá. Az ágyat ezután egy 2,5 méter hosszú és nagyjából fele ilyen széles acélhengerbe helyezik, amelynek a páratartalma, az oxigén- és nitrogénszintje is szabályozható, így a kapszulában olyan körülményeket hoznak létre, amelyek kedveznek a komposztálásban résztvevő mikrobáknak és baktériumoknak.

"A természetes szerves redukció egy irányított biológiai eljárás, amelynek során az emberi maradványokból földszerű szerves anyag keletkezik. Az eljárás során a mikrobák több mint 55 Celsius-fokos hőmérsékletet idéznek elő, és a hőmérséklet napokon keresztül 55 Celsius-fok felett marad, ez a hőmérséklet pedig elpusztítja a kórokozókat és molekuláris szintű változásokhoz vezet" - írják a Recompose honlapján, ahol azt is hozzáteszik, hogy ezzel az eljárással halottanként mintegy 0,84-1,4 tonnányi szén-dioxid kibocsátást lehet megspórolni a hamvasztáshoz képest.

A harminc napig tartó folyamat végén nagyjából 0,7 köbméternyi szerves anyag keletkezik, amelynek a felhasználásáról a hozzátartozók szabadon dönthetnek, azonban a Recompose felajánlja, hogy ha akarják, eladományozhatják a maradványokat a Bells Mountain természetvédelmi területnek, ahol az erdőben szórják szét a termőföldként használható maradványokat. A Recompose jelenleg fixen 5500 dollárért, vagyis nagyjából 1,6 millió forintos áron végzi a holttestek komposztálását, ami ugyan Magyarországról nézve soknak tűnik, valójában olcsóbb, mint a hagyományos hamvasztás vagy koporsós temetkezés, amelyek költségei az USA-ban jellemzően 6 és 12 ezer dollár között mozognak.

(Fotó: Recompose)

További cikkek a témában:

Hamvasztás helyett elfolyósítás, koporsó helyett lebomló gombaruhába temetkezhetünk a jövőben Bár napjainkban még a koporsós és a hamvasztásos temetés a legelterjedtebb megoldás, 2050 nemzedéke talán már csak könyvekből ismeri majd ezeket.

Valóban lehet euforikus a halál előtti pillanatunk? Bár a haldoklók utolsó napjainak lefolyása éppoly egyedi, mint maguk az emberek, időnként mégis előfordul, hogy valaki mosolyogva tér örök nyugalomra. Vajon létezik erre ésszerű magyarázat? A nyomába eredtünk a kérdésnek.

Egymillió dollár a halál utáni élet titkáért Robert Bigelow, a Bigelow Aerospace űrállomás-modulokkal foglalkozó startup CEO-ja és Las Vegasi ingatlanmogul, 1 millió dolláros sikerdíjat kínált fel annak, aki bizonyítani képes a tudat túlélését a test állandósult halálát követően.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.