Senki sem tudja, miért lett ez a tó rózsaszín Indiában

2020 / 06 / 13 / Felkai Ádám
Senki sem tudja, miért lett ez a tó rózsaszín Indiában
A Lonar-tó Mahárástra államban az előző napokban öltözött rózsaszínbe. Egyelőre csak találgatják az okokat.

A szakértők szerint vagy az algásodás vagy a tó megnövekedett sótartalma, esetleg a kettő együtt állhat a szokatlan jelenség mögött. Pontosabban a szokatlan, de nem példa nélküli jelenség mögött – hiszen már akadt precedens arra, hogy nagyobb tavak részben rózsaszínre váltottak. Ez történt az Egyesült Államokban a Utah-beli Nagy Sóstóval, illetve az ausztrál Lake Hillierrel is.

Egy helyi geológus, Gajanan Kharat szerint a tó már korábban is rózsaszínné vált párszor, de sosem ennyire. A szakértő úgy véli, hogy idén különösen megnőtt a tó sótartalma, mivel csökkent a vízmennyiség, ami jelentős változásokat idézhetett elő. Vizsgálják azonban az algásodást is. A mintákat már el is küldték a laborokba, ezután a helyzet remélhetőleg tisztázódni fog.

null

null

A Lonar-tó 50000 éve, egy meteorbecsapódást követően alakult ki. A tó India egyik kedvelt turistalátványossága, és a tudósok a világ minden országából szoktak itt vizsgálatokat végezni.

(Kép: Wikipedia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.