Sikeresen visszatértek a Földre az Axiom 2 űrhajósai

2023 / 05 / 31 / Bodnár Barna
Sikeresen visszatértek a Földre az Axiom 2 űrhajósai
Az Ax-2 küldetés SpaceX Dragon űrkapszulája magyar idő szerint hajnali 5 órakor csobbant az óceánba a Mexikói-öbölben, a floridai Panama City partjainál.

Mind a négy Ax-2 űrhajós, valamint az űrállomáson tartózkodó 69-es expedíció legénysége több mint 20 tudományos kísérletet végzett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringő laboratóriumjának fedélzetén töltött nyolc nap alatt, beleértve a mikrogravitációs kutatást, az orvosbiológiai mintagyűjtést és a technológiai bemutatókat.

A Freedom (Szabadság) nevű űrhajó magyar idő szerint tegnap délután 5 órakor csatlakozott le az ISS Harmony moduljának űrre néző, másnéven Zenith dokkjából, és majdnem pontosan 12 óra múlva, hajnal 5 óra 4 perckor ért Földet. A NASA élőben közvetítette az eseményt:

"SpaceX, ez egy fenomenális utazás volt, nagyon élveztük az egészet" - mondta a küldetés parancsnoka közvetlenül az óceánba érkezés után. Dr. Peggy Whitson, az Ax-2 misszió vezetője, a NASA egykori űrhajósa, aki a mostanival együtt már négyszer járt az űrben, így gyakorlatilag veterán űrhajósnak számít. A legénység többi tagjáról, illetve a misszió előzményeiről itt írtunk bővebben:

Egy év után újabb privát misszió indul a Nemzetközi Űrállomásra Az Axiom Space tavaly áprilisban kisebbfajta történelmet írt, amikor eljuttatta az ISS-re az első olyan missziót, amelyet egy magáncég szervezett, egy magáncég biztosította hozzá a rakétát és az űrkapszulát, az utasok pedig egytől-egyig civilek voltak. A mindössze hét éve létező vállalat vasárnap már a második sikeres küldetését teljesítheti az ISS-re, amely magyar idő szerint éjfél körül fogja kezdetét venni.

Mivel az Ax-2 űrhajósai csak rövid ideig voltak az ISS-en, az ott töltött nyolc nap akciódús volt számukra. A legénység egyik elsődleges célja az volt, hogy folytassák az űr emberi testre gyakorolt hatásainak tanulmányozását. Ennek keretén belül kísérleteztek például az úgynevezett Skinsuittal, ami egy olyan ruházat, amely képes a Föld bizonyos gravitációs hatásait szimulálni, egy napig képes a mikrogravitáció élettani hatásait, például a gerinc megnyúlását, az izomsorvadást és a szenzomotoros változásokat „ellentételezni”. Az asztronauták több gyakorlatot is végrehajtottak a „bőröltönyben”, hogy bemutassák annak lehetséges előnyeit.

Ezen kívül vizsgálták a mell- és vérrák olyan lehetséges gyógykezeléseit, amelyek hatékonyan alkalmazhatóak mikrogravitációs környezetben. A küldetést kezdeményező Axiom vállalat célja ezzel a kísérlettel, hogy a rákot már kialakulása előtt előrejelezhessék, illetve a betegséget még annak korai szakaszában észlelhessék.

Az űrhajósok folyamatos vérnyomás-, véroxigén- és pulzusszintmérések segítségével vizsgálták magukon azt, hogyan alkalmazkodnak az emberek az űrkörnyezethez, emellett az őssejtek növekedésével és a mikrogravitáció rájuk gyakorolt hatásával kapcsolatban is végeztek kísérleteket.

A legénység a tudományos munka mellett számos technológiai, mérnöki, művészeti és matematikai ismeretterjesztő bemutatót tartott, hogy ezzel inspirálja a tudósok és mérnökök következő generációját.

(Borítókép: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.