Egy év után újabb privát misszió indul a Nemzetközi Űrállomásra

2023 / 05 / 21 / Bobák Áron
Egy év után újabb privát misszió indul a Nemzetközi Űrállomásra
Az Axiom Space tavaly áprilisban kisebbfajta történelmet írt, amikor eljuttatta az ISS-re az első olyan missziót, amelyet egy magáncég szervezett, egy magáncég biztosította hozzá a rakétát és az űrkapszulát, az utasok pedig egytől-egyig civilek voltak. A mindössze hét éve létező vállalat vasárnap már a második sikeres küldetését teljesítheti az ISS-re, amely magyar idő szerint éjfél körül fogja kezdetét venni.

2022. április 8-án kétségkívül új fejezet kezdődött a civil űrhajózás történetében, amikor Michael López-Alegría, Larry Connor, Eytan Stibbe és Mark Pathy az Endeavour űrkapszula fedélzetén elhagyták a floridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállását, hogy egy nappal később már az ISS-ről üdvözöljék a földieket. Bár López-Alegría tapasztalt asztronautának számított, a küldetés idején már nem tartozott a NASA kötelékébe, három másik utastársa pedig teljesen kezdő volt, akik fejenként 55 millió dollárt fizettek az útért, így ez volt az első olyan misszió az ISS-re, amely kizárólag civil űrhajósokból állt. Az űrturisták végül sokkal többet kaptak a pénzükért, mint amennyire számíthattak, hiszen a kijelölt landolási zónákban tapasztalható rossz időjárási körülmények miatt a visszatérést többször is el kellett halasztani, így az eredetileg tíznaposra tervezett út több mint 16 naposra nyúlt.

Több mint egy évvel a sikeres misszió után most az Axiom Space ismét űrturistákat visz az ISS-re, igaz, az Ax-1-gyel ellentétben a misszió legénysége ezúttal nem nevezhető teljesen civilnek. A vállalat most is egy tapasztalt asztronautát bízott meg a parancsnoki feladatokkal, nem is akárkit: az egy ideje a cég tanácsadójaként dolgozó Peggy Whitson az eddigi három küldetése során összesen 665 napot töltött el az űrben, amivel az amerikai űrhajósok között abszolút rekordtartónak számít. A mostani útja ugyan közel sem lesz olyan hosszú,mint a korábbiak, de várhatóan már ezzel is feljön a kilencedik helyre a leghosszabb időt az űrben eltöltő űrhajósok örökrangsorában, ha viszont az Ax-1-hez hasonlóan ez a küldetés is túlnyúlik a tervezett időkereten, még a nyolcadik helyen álló Valerij Poljakovot is könnyedén behozhatja.


Az Ax-2 misszió tagjai balról jobbra: John Soffner pilóta, Ali Alqarni és Rayyanah Barnawi küldetésspecialista és Peggy Whitson parancsnok (Fotó: Axiom Space)

Whitson utastársa John Soffner amerikai vállalkozó lesz, valamint a szaúd-arábiai űrügynökség két asztronautája, Ali Alqarni es Rayyanah Barnawi, akik szintén először járnak majd az űrben. Szaúd-Arábia eddig mindössze egyszer küldött űrhajóst a világűrbe, 1985-ben maga a királyi család egyik tagja, Szultán bin Szalman asz-Szaúd látogatta meg a világűrt - ebből már az is nyilvánvaló, hogy Alqarni és Barnawi leszek az első szaúdi űrhajósok, akik eljutnak az ISS-re. Alqarni repülőgépmérnök és a szaúdi légierő pilótája, míg Barnawi orvosbiológiai végzettséggel rendelkezik, elsődleges kutatási területe pedig a rákkutatás. Ő lesz az első szaúdi nő, aki eljut a világűrbe, ahol munkájának megfelelően elsősorban a mellrákkal kapcsolatos kísérleteket fog majd elvégezni.

Ahogy az Ax-1 misszió esetében, úgy a jelenlegi küldetés résztvevői sem fogják haszontalanul tölteni az időt az űrállomáson: a tervek szerint a csapat tagjai mintegy 20 különböző tudományos kutatást és kísérletet fognak végrehajtani a világűrben, többek között rákkutatással, a mikrogravitációs környezettel és a "felhőetetéssel" (azaz az időjárás mesterséges befolyásolásával) kapcsolatban, emellett kipróbálnak egy új kommunikációs technológiát is és egy olyan hidrogéndús polimert is tesztelnek, amely a gyártó reményei szerint hatékonyan védheti meg az űrhajósokat a sugárzástól.

Az Ax-2 misszió a tervek szerint vasárnap, magyar idő szerint 23.37-kor indul útnak a floridai Kennedy Űrközpontból, és 15 órával később, május 22-én fog dokkolni az ISS-en, amelynek fedélzetén nyolc napot fognak eltölteni a küldetés résztvevői. Az indítást a SpaceX Youtube-csatornáján és az Axiom Space weboldalán élőben is lehet majd követni.

(Fotó: Axiom Space)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.