Simán lenyomta a ChatGPT-t a Meta új alkalmazása

2023 / 07 / 09 / Bobák Áron
Simán lenyomta a ChatGPT-t a Meta új alkalmazása
A Threads lett minden idők leggyorsabban növekvő alkalmazása, még úgy is, hogy a Twitter konkurenciája az EU-ban egyelőre nem elérhető.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Meta néhány napja indította útjára a legújabb alkalmazását, amivel a Twitterből kiábrándult felhasználókat igyekeznek megszólítani. Bár nyilvánvaló, hogy mióta Elon Musk átvette a közösségi oldal irányítását, a felhasználók körében egyre nő az elégedetlenség "az internet főterével" kapcsolatban, az még így is kérdéses volt, hogy a szintén nem a makulátlan reputációjáról ismert Meta vajon mekkora eséllyel pályázik arra, hogy átcsábítsa a Twitter felhasználóit. A jelek szerint ugyanakkor ezek az aggodalmak alaptalanok voltak, ugyanis a The New York Times szerint az alkalmazást 16 óra alatt mintegy harmincmillióan töltötték le, amivel a Threads a ChatGPT-t is fényévekkel beelőzte: az OpenAI chatbotjának appos verziója öt nap alatt tett szert egymillió felhasználóra.

A Meta várakozásai abból a szempontból is bejöttek, hogy a Threads-et sok prominens személy is azonnal elkezdte használni: a Twitteren 63 millió követővel rendelkező Bill Gates például már megtalálható a platformon, csakúgy, mint Ellen DeGeneres (75 millió felhasználó), Oprah Winfrey (42 millió felhasználó) és Shakira (53 millió felhasználó) is. Ez a részsiker kétségkívül jól is jött a Metának, akiknek a metaverzummal kapcsolatos terveik az elmúlt években a projektre elköltött több tízmilliárd dollár ellenére is eléggé döcögnek, miközben a következő évek legfontosabb trendjének tűnő generatív mesterséges intelligencia területén komoly lépéshátrányban vannak a Microsofttal és a Google-lel szemben.

Holnap érkezik a Threads, az Instagram válasza a Twitterre Már az alkalmazásboltokban is látható az app.

A 30 millió felhasználó persze tényleg csak részsikernek tekinthető, hiszen a Twitter jelen pillanatban több mint 230 millió aktív felhasználóval rendelkezik, a Meta tervei pedig ennél is sokkal amibiózusabbak, hiszen szerintük az sem kizárt, hogy a Threads akár az egymilliárdos felhasználószámot is átlépi a jövőben. Az is nyilvánvaló, hogy sokan egyelőre inkább kíváncsiságból töltik le az alkalmazást, a Threads sikerét pedig hosszú távon leginkább az fogja meghatározni, hogy Zuckerbergéknek sikerül-e elnyerniük a felhasználók bizalmát.

Bár a Meta (elsősorban a Facebook által formált) reputációja miatt ez nem lesz könnyű feladat, úgy tűnik, hogy a cégnek néhány komoly buktatót sikerült elkerülnie. A The New York Times beszámolója szerint a Threads már az indulástól együttműködik független tényellenőrzőkkel, az általuk álhírnek minősített tartalmak pedig csak külön figyelmeztetés után jelennek meg a felhasználóknak. A Threads ugyanígy jelzi a usereknek azt is, ha olyan személyt kívánnak követni, akit a Meta más termékeiben álhírek terjesztése miatt már megbüntettek.

Ahogy az várható volt, a Threads nem nyerte el mindenkinek a tetszését. A Twitter ügyvédei már szerdán jogi lépéseket helyeztek kilátásba a Metával szemben, ugyanis szerintük a Twitter volt dolgozói üzleti titkokat is átadtak az alkalmazás fejlesztéséhez. Andy Stone, a cég szóvivője nyilvánosan utasította vissza ezeket a vádakat, szerinte ugyanis a Threads fejlesztésében nem vesznek részt olyan alkalmazottak, akik korábban a Twitternél dolgoztak.

Jack Dorsey a jelek szerint szintén nem nagy rajongója a Threadsnek, hiszen a Twitter alapítója egy bejegyzésre reagálva azt írta: "repülő autókat akartunk, helyette kaptunk hét Twitter-klónt" - utalva arra, hogy a Twitter kihívóinak - így a Threads-nek is - a felhasználói felülete szinte teljesen megkülönböztethetetlen a Twittertől. Ez a megjegyzése abból a szempontból elég furcsa, hogy Dorsey nemrég szintén indított egy Twitterhez hasonló közösségi oldalt BlueSky néven, ami szintén pontosan úgy néz ki, mint a Twitter.

(Borítókép: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.