Simán lenyomta a ChatGPT-t a Meta új alkalmazása

2023 / 07 / 09 / Bobák Áron
Simán lenyomta a ChatGPT-t a Meta új alkalmazása
A Threads lett minden idők leggyorsabban növekvő alkalmazása, még úgy is, hogy a Twitter konkurenciája az EU-ban egyelőre nem elérhető.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Meta néhány napja indította útjára a legújabb alkalmazását, amivel a Twitterből kiábrándult felhasználókat igyekeznek megszólítani. Bár nyilvánvaló, hogy mióta Elon Musk átvette a közösségi oldal irányítását, a felhasználók körében egyre nő az elégedetlenség "az internet főterével" kapcsolatban, az még így is kérdéses volt, hogy a szintén nem a makulátlan reputációjáról ismert Meta vajon mekkora eséllyel pályázik arra, hogy átcsábítsa a Twitter felhasználóit. A jelek szerint ugyanakkor ezek az aggodalmak alaptalanok voltak, ugyanis a The New York Times szerint az alkalmazást 16 óra alatt mintegy harmincmillióan töltötték le, amivel a Threads a ChatGPT-t is fényévekkel beelőzte: az OpenAI chatbotjának appos verziója öt nap alatt tett szert egymillió felhasználóra.

A Meta várakozásai abból a szempontból is bejöttek, hogy a Threads-et sok prominens személy is azonnal elkezdte használni: a Twitteren 63 millió követővel rendelkező Bill Gates például már megtalálható a platformon, csakúgy, mint Ellen DeGeneres (75 millió felhasználó), Oprah Winfrey (42 millió felhasználó) és Shakira (53 millió felhasználó) is. Ez a részsiker kétségkívül jól is jött a Metának, akiknek a metaverzummal kapcsolatos terveik az elmúlt években a projektre elköltött több tízmilliárd dollár ellenére is eléggé döcögnek, miközben a következő évek legfontosabb trendjének tűnő generatív mesterséges intelligencia területén komoly lépéshátrányban vannak a Microsofttal és a Google-lel szemben.

Holnap érkezik a Threads, az Instagram válasza a Twitterre Már az alkalmazásboltokban is látható az app.

A 30 millió felhasználó persze tényleg csak részsikernek tekinthető, hiszen a Twitter jelen pillanatban több mint 230 millió aktív felhasználóval rendelkezik, a Meta tervei pedig ennél is sokkal amibiózusabbak, hiszen szerintük az sem kizárt, hogy a Threads akár az egymilliárdos felhasználószámot is átlépi a jövőben. Az is nyilvánvaló, hogy sokan egyelőre inkább kíváncsiságból töltik le az alkalmazást, a Threads sikerét pedig hosszú távon leginkább az fogja meghatározni, hogy Zuckerbergéknek sikerül-e elnyerniük a felhasználók bizalmát.

Bár a Meta (elsősorban a Facebook által formált) reputációja miatt ez nem lesz könnyű feladat, úgy tűnik, hogy a cégnek néhány komoly buktatót sikerült elkerülnie. A The New York Times beszámolója szerint a Threads már az indulástól együttműködik független tényellenőrzőkkel, az általuk álhírnek minősített tartalmak pedig csak külön figyelmeztetés után jelennek meg a felhasználóknak. A Threads ugyanígy jelzi a usereknek azt is, ha olyan személyt kívánnak követni, akit a Meta más termékeiben álhírek terjesztése miatt már megbüntettek.

Ahogy az várható volt, a Threads nem nyerte el mindenkinek a tetszését. A Twitter ügyvédei már szerdán jogi lépéseket helyeztek kilátásba a Metával szemben, ugyanis szerintük a Twitter volt dolgozói üzleti titkokat is átadtak az alkalmazás fejlesztéséhez. Andy Stone, a cég szóvivője nyilvánosan utasította vissza ezeket a vádakat, szerinte ugyanis a Threads fejlesztésében nem vesznek részt olyan alkalmazottak, akik korábban a Twitternél dolgoztak.

Jack Dorsey a jelek szerint szintén nem nagy rajongója a Threadsnek, hiszen a Twitter alapítója egy bejegyzésre reagálva azt írta: "repülő autókat akartunk, helyette kaptunk hét Twitter-klónt" - utalva arra, hogy a Twitter kihívóinak - így a Threads-nek is - a felhasználói felülete szinte teljesen megkülönböztethetetlen a Twittertől. Ez a megjegyzése abból a szempontból elég furcsa, hogy Dorsey nemrég szintén indított egy Twitterhez hasonló közösségi oldalt BlueSky néven, ami szintén pontosan úgy néz ki, mint a Twitter.

(Borítókép: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.